De ce femeile au burta umflata la menopauza?

Majoritatea femeilor care sunt aproape de menopauza sau trec deja prin ea spun ca uneori li se umfla burta, fara un motiv aparent. De asemenea, se intreaba ce ar putea face in privinta asta.

Umflarea nu este doar un disconfort fizic, ci si o sursa de disconfort la nivel psihologic, deoarece o face pe femeie sa se perceapa ca avand mult mai mult volum decat are de fapt. Prin urmare, este important sa-i cunoastem originea si sa-i oferim cel mai adecvat tratament.

Mai jos explicam care sunt factorii care influenteaza originea umflaturii si ce posibile solutii naturale ar putea contribui la ameliorarea si dezinflamarea.

De ce se umfla burtica femeilor?

In general, exista femei care indica ca au o tendinta mai mare de a avea burtica umflata dupa ce au consumat anumite tipuri de alimente sau cand sunt pe cale sa aiba menstruatie.

In timp ce balonarea poate fi o problema unica in aceste cazuri, pare sa fie obisnuita si in stadiul de menopauza. Acum de ce?

Modificarile hormonale pot provoca multiple modificari in organism, inclusiv umflarea. Din acest motiv, trebuie luate in considerare o serie de masuri de autoingrijire pentru a preveni ca modificarile sa fie foarte vizibile sau sa provoace un mare disconfort in fiecare zi.

Sunt femei carora li se umfla burta pentru ca continua cu aceeasi rutina pe care o aveau inainte de menopauza. Ei mananca aceeasi mancare, fac acelasi tip de exercitii (sau mai rau inca, deloc) si astfel nu isi dau seama ca nu-si ofera corpului ceea ce are cu adevarat nevoie.

Pe de alta parte, umflarea s-ar putea datora altor factori in afara de menopauza. La urma urmei, in uter se afla sistemul reproducator feminin si, de asemenea, intestinul. Daca aceste organe sufera modificari, este foarte probabil ca acestea sa se reflecte in aspectul abdomenului.

Sanatatea intestinala este un factor de luat in considerare

Unul dintre organele care sufera cel mai mult de pe urma modificarilor menopauzei este intestinul. Acest lucru se intampla in special la acele femei care au mai suferit de constipatie.

De aceea, este esential sa mentinem o alimentatie consistenta in aceasta noua etapa a vietii. Una care faciliteaza „curatarea” naturala a corpului si permite intestinului sa functioneze corect.

Daca suferiti de constipatie si burta se umfla, pe langa consumul zilnic de multe lichide, puteti include in alimentatie alimente bogate in fibre, cum ar fi:

  • Avena. 
  • Fructe.
  • Prune uscate.
  • Seminte de in macinate.
  • Sfecla rosie si alte alimente pe baza de plante.

Recomandari pentru a preveni umflarea burticii

Pentru a preveni umflarea frecventa a burticii, este indicat sa adoptati recomandarile medicului si sa imbunatatiti unele aspecte ale dietei, asa cum se arata intr-un articol publicat in Revista Chilean Nutrition. Este recomandabil sa luati urmatoarele masuri: 

  • Elimina zaharurile din alimentatie si, ocazional, inlocuieste-le cu cantitati mici de miere, sirop de agave, melasa sau stevie.
  • Elimina cerealele si faina rafinata.
  • Alege cereale integrale precum ovaz, spelta, quinoa, mei, hrisca, kamut etc.
  • Cresteti aportul de proteine, in special de legume (legume, nuci, ciuperci etc.). Din proteinele animale alege carne de pasare organica, peste si oua.
  • Cresteti consumul de grasimi sanatoase.  In primul rand uleiuri vegetale presate la rece, avocado, nuci, galbenus de ou etc.

Indoieli? Consultati-va cu medicul dumneavoastra

Daca consideri ca burtica ta se umfla frecvent, chiar si pastrand obiceiuri bune de viata, consulta-ti medicul. Profesionist va va evalua si va va spune ce se poate intampla, precum si masurile pe care le puteti lua pentru a va lua ramas bun de la umflatura.

Alaturi de ceea ce va spune medicul, amintiti-va ca este bine sa va hidratati corespunzator in fiecare zi , deoarece acest lucru va permite sa reglati toate functiile organismului si sa atenuati tot felul de probleme.