Covid-19: A ajuns cel de-al doilea val mortal al Indiei?

India a inregistrat 26 de milioane de cazuri Covid-19 – al doilea doar dupa SUA. Este noul epicentru al pandemiei globale. Al doilea val din ultimele saptamani a coplesit sistemul de sanatate, lasand spitalele care se lupta sa faca fata medicamentelor critice si oxigenului.

Dar infectiile par sa incetineasca acum. Luni, cazurile au scazut sub 200.000 pentru prima data de la 14 aprilie. Media de sapte zile a noilor cazuri raportate in timpul valului a atins un maxim de 392.000 si a scazut constant de atunci in ultimele doua saptamani, potrivit dr. Rijo M John, economist in domeniul sanatatii.

Chiar daca al doilea val pare sa fie in scadere pentru India in ansamblu, nu este in niciun caz adevarat pentru toate statele.

Se pare ca a crescut in state precum Maharashtra, Delhi si Chhattisgarh, dar este inca in crestere in Tamil Nadu, de exemplu, ca in mare parte din nord-est; iar situatia din Andhra Pradesh si Bengalul de Vest este neclara.

Deci, valul nu este uniform si exista mai multe state care inca nu si-au gasit varful in cazurile noi zilnice, potrivit dr. John.

Cu siguranta, infectiile se reduc in majoritatea oraselor mari.

„Dar supravegherea rurala slaba complica imaginea”, a spus dr. Murad Banaji, matematician la Universitatea Middlesex din Londra. „Este posibil ca transmisia totala la nivel national sa nu fi atins inca varful, dar acest lucru nu este vizibil in cazul numarului, deoarece infectia se raspandeste in cea mai mare parte acum in zonele rurale”, a spus el.

O astfel de eterogenitate la nivel local face foarte dificila ghicirea daca tendinta la scara brusca a cazurilor active in India este sau nu durabila, potrivit dr. Sitabhra Sinha, om de stiinta la Institutul de Stiinte Matematice din Chennai.

Bhramar Mukherjee, un biostatistician al Universitatii din Michigan, care a urmarit indeaproape pandemia, a fost de acord.

„Notiunea ca varful a trecut poate da fals sentiment de securitate tuturor atunci cand statele lor intra de fapt in modul de criza”, a spus ea. „Trebuie sa clarificam ca niciun stat nu este inca sigur”.

Numarul de reproducere al virusului ofera indicii?

Numarul efectiv de reproducere al virusului sau R0 – o modalitate de evaluare a capacitatii bolii de a se raspandi – estimeaza numarul de persoane infectate de o persoana deja infectata.

Un R0 (pronuntat R-zero) sub unul sugereaza ca numarul cazurilor incetineste. R0 din India a scazut sub unul intre 14 si 18 mai.

„Daca aceasta este o tendinta sustinuta si scade chiar mai jos in saptamanile urmatoare, atunci da, ne putem astepta sa vedem o scadere mai accentuata a numarului de cazuri”, a spus dr. Sinha.

Dar R0 pentru India ,,aproape niciodata nu a coborat sub unul in toata perioada de pregatire pana la al doilea val, asa ca trebuie sa fim atenti ca acest lucru sa nu fie o intamplare”, a spus el.

„Deci, este foarte posibil ca lucrurile sa se inrautateasca daca unele state cu un R0 mare, dar un numar redus de cazuri active in acest moment urca pe diagrame ca urmare a faptului ca epidemia nu este continuta in mod corespunzator acolo.”

Cand se va incheia cel de-al doilea val?

Rata declinului cazurilor din primul val a fost lenta – cazurile active au inceput sa scada abia de la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, o tendinta care a continuat pana la inceputul celui de-al doilea val la mijlocul lunii februarie.

Declinul pare a fi fost mai rapid in al doilea val si nu este clar de ce. Expertii spun ca un motiv ar putea fi virusul ars intr-o mare parte a populatiei.

Dar atunci ce se intampla cu faptul ca al doilea val pare sa fi fost condus de tulpini mutante la care persoanele infectate anterior ar putea sa nu fie complet rezistente?

Dr. Mukherjee a spus ca modelele sale au indicat ca cazurile se vor reduce intre 150.000 si 200.000 pana la sfarsitul lunii mai, iar pana la sfarsitul lunii iulie se pot intoarce la locul unde erau in februarie.

Dar, a spus ea, multe vor depinde de modul in care statele din India parasesc blocajele locale.

Ratele pozitive ar trebui sa fie la sau sub 5% timp de cel putin 14 zile inainte ca un stat sau o tara sa poata redeschide in siguranta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Dr. John spune ca daca India va reusi sa testeze zilnic 1,8 milioane de probe, o rata pozitiva de 5% ar insemna aproximativ 90.000 de cazuri noi zilnic.

,,Acesta va fi un semn sanatos ca lucrurile sunt sub control”, a spus el.

Dar cresterea numarului de decese?

India este doar a treia din lume care inregistreaza peste 300.000 de decese – in spatele SUA si Brazilia.

Numarul real de decese ar putea fi mult mai mare, deoarece multe decese nu sunt inregistrate oficial.

Dr. Banaji a spus ca decesele zilnice inca nu au atins in mod evident varful, deoarece exista un decalaj de timp intre cazurile care au atins punctul culminant si numarul maxim al deceselor.

Dar, de asemenea, la fel ca in cazuri, exista variatii uriase in supravegherea si inregistrarea mortii intre state si intre zonele urbane si rurale.

„Chiar si atunci cand incep sa cada decese inregistrate, va trebui sa fim atenti sa citim prea multe despre acest lucru pana cand nu vom mai auzi rapoarte despre un numar mare de decese in mediul rural”, a spus dr. Banaji.

Dr. Mukherjee a spus ca multe alte decese vor avea loc probabil in luna dintre mijlocul lunii mai si iunie – modelele estimeaza 100.000 de decese in aceasta perioada.