Bad Education: jaful din spatele filmului Hugh Jackman pentru HBO

Hugh Jackman a venit la televiziune cu Bad Education, un film original inspirat de unul dintre cele mai mari scandaluri de frauda din istoria Americii.

Jackman preia rolul raufacatorului pentru a juca rolul lui Frank Tassone, un superintendent de scoala care a furat peste 11 milioane de dolari din scolile din America, lasand mii de studenti din New York fara fonduri.

Actorul care are palmares pentru a fi Wolverine , Allison Janney si Ray Romano sunt protagonistii unuia dintre cele mai bune filme ale sezonului, care a fost scris si de unul dintre elevi, Mike Makowski, care a fost afectat de caz cand era copil. . „Am vrut sa scriu ceva mai personal despre orasul meu natal”, a spus Makowsky pentru Vanity Fair, „si aceasta poveste a fost aparent cel mai mare lucru care s-a intamplat vreodata in ea”.

Se pare ca povestea Bad Education este complet reala. Frank Tassone s-a alaturat districtului scolar Roslyn New York in 1992 si a devenit foarte popular prin introducerea de initiative care le ceru studentilor sa presteze serviciul in folosul comunitatii si sa inceapa devreme sa invete alte limbi, ducand chiar la mentionarea lui in New York Times.

Tassone avea diplome de master si doctorat, a promovat lectura clasicilor in scoli si chiar si-a infiintat propriul club de carte de district. Parea un om perfect, carismatic si cu adevarat preocupat de elevi si profesori. In 1999, el a scris in New York Times „Cerentele tot mai mari ale unei profesii care nu sunt inca la fel de bine compensate ca multe altele si o economie puternica… mareste diferenta de castiguri dintre predare si carierele mai profitabile”.

Scolile au inceput sa se imbunatateasca sub conducerea lui si aproape toti studentii au inceput sa ia note bune si sa obtina locuri in cele mai bune universitati, lucru care nu se intampla inainte. In doar cativa ani, scolile publice ale lui Roslyn au devenit considerate cele mai bune din tara si, se pare, totul a fost datorita muncii lui Frank.

Povestea a inceput sa se schimbe in 2002, cand s-a descoperit ca Pamela Gluckin, care era asistenta de afaceri a superintendentului, furase mai mult de 200.000 de dolari. Fiul Pamelei, John McCormick, a folosit un card de credit al scolii din Roslyn pentru a plati rechizitele Home Depot si le-a trimis la casa lui, ceea ce a facut ca casierul care l-a servit sa para ciudat si a dus la o ancheta.

S-a descoperit ca John a folosit alti 85.000 de dolari din acelasi card, iar Frank a convins autoritatile sa nu depuna acuzatii, deoarece ducerea ei in instanta ar ajunge sa coste scolile mai mult decat sa-i plateasca in continuare salariul (care era de 160.000 de dolari la acea vreme). in schimb i-au cerut sa plateasca acei bani si sa-si demisioneze in liniste functia.

Doi ani mai tarziu, in 2004, o scrisoare anonima a fost trimisa scolii si unui ziar local, acuzandu-l pe Frank ca a furat fonduri din scolile pe care le deservise. „Credem ca dr. Frank Tassone a participat la acest scandal de delapidare pentru a-si sustine stilul de viata generos, cu asistenta doamnei Gluckin. El si-a prezentat extrasele sale personale ale cardului de credit, facturile de vacanta si calatoriile personale si diverse facturi casnice. .si i-a inclus in musamalizare”, se spunea in scrisoare.

Nu se stie cine a trimis scrisoarea, dar aceste informatii i-au determinat sa inceapa investigarea cazului si au descoperit ca exista cel putin un muncitor care primise 800.000 de dolari de la scoala, care era de fapt unul dintre asociatii lui Frank.

Tassone si Gluckin au incercat sa-si acopere urmele implicand alti angajati, oferind prime rudelor lor, deghizati in personalul scolii si scriind cecuri care pareau legitime la acea vreme.

Anchetatorii au descoperit ca mai mult de 1 milion de dolari au fost retrase de la bancomate si ca au existat cel putin 74 de carduri de credit scolare neautorizate care au fost date prietenilor si familiei lui Frank si Pamela. In cele din urma, s-a descoperit ca cei doi au furat 11 milioane de dolari, pe care districtul scolar ii platea pentru apartamentul lui Frank intr-o zona scumpa din New York, 55.000 de dolari au fost platiti unui medic de slabit, 33.000 de dolari unei curatatorie si 50.000 de dolari. au fost platiti pentru zboruri catre Londra, Pamela a cumparat 4 case cu bani pentru studenti si Frank a cumparat o casa de la o stripteza din Las Vegas, mii de dolari au fost cheltuiti pe masini si ceasuri si pentru ca Frank si Pamela sa aiba o viata plina de lux.

Tassone, Gluckin si restul complicilor lor au fost arestati si au pledat vinovati la proces si au fost condamnati la inchisoare, dar au fost eliberati in cele din urma in 2010 si, respectiv, 2011 si se spune ca inca isi primesc pensia conform legii districtului scolar. Frank inca primeste mai mult de 170.000 pe an si chiar a scris un articol in 2005 in care a cerut sa fie recunoscut tot binele pe care l-a facut pentru scoli.