Ce stim despre vaccinul Cansino impotriva covid-19

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a aprobat joi, utilizarea de urgenta a vaccinului anticovid Convidencia, produs de compania farmaceutica chineza CanSino.

Acesta este al treilea vaccin chinezesc care primeste aprobarea de la agentie, care anul trecut autorizase deja utilizarea celor produse de Sinovac si Sinopharm.

Vaccinul este primul impotriva covid-ului pe care OMS il aproba anul acesta si se alatura listei care ii include deja pe cei fabricati de Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Bharat Biotech, Novavax.

Iata ce stim despre eficacitatea si efectele secundare ale acestui vaccin vector viral dezvoltat de Institutul de Biotehnologie din Beijing si CanSino Biologics.

Eficacitatea vaccinului Cansino

In testele de laborator, vaccinul Cansino a demonstrat o eficacitate de 92% impotriva dezvoltarii formelor severe de boala, desi procentul scade la 64% in ceea ce priveste protectia impotriva infectiei simptomatice. a spus OMS joi.

In rezultatele studiilor clinice de faza 2 – in care sunt testate siguranta si eficacitatea unui vaccin – nu au existat cazuri grave sau fatale de COVID-19, potrivit raportului publicat in august 2020 in jurnalul medical The Lancet.

Aprobarea rapida a vaccinului in Mexic a generat suspiciuni. Potrivit unui raport Univision publicat pe 4 iunie 2021, acest produs biologic a primit aprobarea autoritatilor mexicane in ciuda omisiunilor si neregulilor in evaluarea eficacitatii acestei formule, de exemplu, ca a fost autorizat fara a avea rezultatele la sfarsitul studiilor clinice. efectuate in tara si au folosit in schimb date din studiile efectuate in Pakistan.

„In realitate, toate vaccinurile pentru COVID-19 au obtinut autorizatie de urgenta cu rezultate in asteptare”, a explicat pentru COVIDConCiencia Thalia Garcia Tellez, imunolog specializat in boli infectioase si studii clinice, care face parte din Centrul de Cercetare Clinica in Vaccinuri. al Spitalelor Publice din Paris, Franta.

„De fapt, studiile clinice sunt inca in curs de desfasurare pentru toate vaccinurile, chiar si atunci cand acestea au fost deja aplicate. Este cursul firesc al cercetarii clinice”, a spus el.

In articolul Univision, citand diapozitivele prezentate la o conferinta de presa de subsecretarul Hugo Lopez Gatell, se critica faptul ca vaccinul a fost aprobat in ciuda faptului ca „limita inferioara de incredere” a CanSino este de 5%, „foarte sub minimul necesar. „ de catre OMS, care accepta un prag minim de eficacitate de 30% si o medie de 50%.

Garcia Tellez a declarat pentru COVIDConCiencia ca 5% nu este „limita de incredere”, ci limita inferioara a intervalului de incertitudine care este prezentata in toate publicatiile de analiza statistica.

„Sa luam aceste date ca un absolut al eficacitatii este gresit. De fapt, este foarte probabil ca acest numar sa fi fost o eroare a degetului si ca, in realitate, aceasta limita sa fie de 58%”, indica nota, replicata in PieDePagina.

In plus, datele importante privind eficacitatea care se iau in considerare pentru a da autorizarea unui vaccin in medie statistica, nu extreme. De fapt, OMS nu vorbeste de „praguri de eficacitate”.

„Nu exista un prag unic de eficacitate a vaccinului care sa poata fi aplicat tuturor. Orice decizie privind utilizarea unui vaccin sau a unui medicament implica intotdeauna cantarirea beneficiilor in raport cu riscul (…) Pragul de eficacitate de 50% stabilit pentru vaccinurile impotriva COVID-19 se datoreaza faptului ca COVID-19 a fost considerat o boala atat de grava, ca daca un vaccin este eficient in proportie de doar 50%, tot merita sa fie folosit”, a declarat epidemiologul Lee Hampton pentru The Vaccine Alliance.

In concluzie, lipsa de transparenta a informatiilor despre vaccin poate sa nu fie legata de o presupusa lipsa de eficacitate a vaccinului.

„Nu este ca vaccinul nu este eficient, ci ca modul in care a fost comunicat nu este corect si poate starni suspiciuni. Dar nu exista dovezi care sa spuna ca vaccinul nu este eficient”, a explicat Garcia Tellez.

Cate sunt dozele recomandate de vaccin CanSino?

Secretarul Sanatatii din Mexic indica faptul ca schema de vaccinare cu formula CanSino impotriva COVID-19 consta intr-o singura doza de 0,5 ml aplicata intramuscular in bratul de mai putina utilizare.

Autoritatile mexicane subliniaza ca nu a fost inca stabilit daca va fi necesara intarirea in viitor, asa ca este considerata o schema cu doza unica.

Efecte secundare ale vaccinului CanSino

Majoritatea reactiilor adverse raportate in primele 28 de zile dupa aplicarea vaccinului nu au fost grave si au putut fi rezolvate in primele 48 de ore de la aparitia lor. Cele mai frecvente efecte secundare sunt:

• Durere, inrosire sau duritate in bratul de aplicare • Mancarime la locul aplicarii • Sangerare la locul injectarii (mai rar) • Febra • Dureri musculare • Oboseala • Dureri de cap • Greata • Diaree • Dureri la nivelul articulatiilor gatului • Tuse • Durere la inghitire alimente sau lichide• Varsaturi• Scaderea poftei de mancare• Ameteli• Modificari ale mucoasei• Amorteala• Tulburari gastro-intestinale• Umflarea articulatiilor• Somnolenta• Lesin

Cine nu ar trebui sa fie vaccinat cu CanSino?

Vaccinul este contraindicat persoanelor cu antecedente de reactie alergica severa, tip anafilaxie si alergie la orice componenta a vaccinului. De asemenea, se recomanda ca persoanele care au avut recent COVID-19 si nu si-au revenit inca sa nu primeasca acest vaccin. Persoanele care au primit plasma convalescenta inainte de vaccinare trebuie sa astepte 90 de zile inainte de a se vaccina.

Deoarece copiii si adolescentii sub 18 ani si persoanele insarcinate nu au fost inclusi in studiile cu vaccinul CanSino, Ministerul Sanatatii din Mexic nu recomanda vaccinarea acestor grupuri de populatie.

CanSino Biologics recomanda ca persoanele cu antecedente de astm bronsic, boala si faze acute de boli cronice sa fie evaluate de medicul curant, luand in considerare raportul risc-beneficiu al aplicarii acesteia.

Puteti bea alcool?

Potrivit postarilor pe retelele de socializare, nu este recomandat sa bei alcool in decurs de trei zile de la primirea vaccinului CanSino. Cu toate acestea, exista mai multi specialisti care, desi aceasta recomandare poate avea cele mai bune intentii, nu are nicio baza stiintifica.

Avand in vedere observatiile recente cu privire la raspunsul organismului la consumul de alcool, nu exista dovezi clare ca un vaccin este mai putin eficient din acest fapt. Pe de alta parte, alte analize au aratat ca, pe termen lung, consumul moderat de alcool ar putea fi benefic pentru sistemul imunitar si chiar reduce inflamatia, potrivit unei note de Life and Style.

Desi se recomanda moderarea aportului de bauturi alcoolice, cu aceasta si cu toate vaccinurile impotriva COVID-19.

Consumul excesiv de alcool poate interfera „putin cu raspunsul imunitar, ceea ce dorim sa obtinem cu vaccinul”, a declarat Guadalupe Soto, epidemiolog si universitar la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic, pentru Animal Politico.

Ce inseamna o doza moderata? Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite, o bautura este numita unitatea de consum minim de alcool in functie de tipul de bautura ingerata.

O bautura poate fi:

•355 mililitri de bere (cu 5% alcool).•236 mililitri de lichior de malt (cu 7% alcool).•147 mililitri de vin (cu 12% alcool).•44 mililitri de lichior 80 proof distilat (cu 40% continut de alcool)

Se considera exces daca o persoana ingera cu o singura ocazie 4 sau mai multe „bauturi”, in cazul femeilor si 5 sau mai multe bauturi alcoolice in cazul barbatilor. Pentru o persoana, consumul a peste 8 si 15 bauturi pe saptamana poate avea efecte contraproductive asupra sanatatii femeilor, respectiv barbatilor.

Vaccinul CanSino a fost implicat intr-o controversa la jumatatea anului 2021 din cauza presupuselor nereguli privind achizitionarea sa din Mexic.

Exista o serie de anomalii in contractul semnat intre Secretarul Sanatatii din Mexic, CanSino Biologics si Latam Pharm, potrivit unei investigatii publicate marti de reteaua Univision si organizatia PODER.

Raportul indica la momentul semnarii contractului, Latam Pharma nu fusese incorporata, potrivit registrului public al corporatiilor din Elvetia.

De asemenea, subliniaza ca contractul de cumparare a vaccinului a fost semnat in conformitate cu legile din Singapore, care, potrivit avocatilor consultati prin aceste mijloace, dezavantajeaza guvernul mexican, intrucat nu stabileste responsabilitatile CanSino in cazul unei probleme in productie. a vaccinurilor.

Ca raspuns, Ministerul Afacerilor Externe (SRE) mexican a dat vina pe laboratorul chinez CanSino si pe Ministerul Sanatatii pentru gestionarea contractului de achizitie a 35 de milioane de vaccinuri impotriva COVID-19, pentru ca si-au ales „compania afiliata” din Mexic si au decis. tara in care este guvernata relatia de afaceri (Singapore).