Iata cum verifici prospetimea alimentelor!

Chiar daca termenul de valabilitate este inscris pe ambalajul fiecarui produs in parte, trebuie sa avem grija la alimentele pe care le cumparam. Vorbim in special de carne, oua si lactate, care pot fi achizitionate din piata, si care nu au intotdeauna o data de expirare. Sa vedem cum verificam prospetimea alimentelor!

Carne

Carnea in carcasa rezista 1-2 zile dupa termenul de expirare, daca este pastrata in frigider. In schimb, semipreparatele din carne trebuie consumate pana la data de expirare, chiar daca aspectul lor nu a fost modificat. Conservantii din aceste produse pot masca o carne stricata, asa ca este mai bine sa nu risti.

Daca iti cumperi carne din piata, trebuie sa ai grija la cateva aspecte: nu trebuie sa miroasa intepator, sangele trebuie sa fie rosu deschis, iar atunci cand o pipai trebuie sa fie umeda si nu lipicioasa. In cazul in care carnea a capatat o culoare maronie, este cu siguranta stricata.

Carnea tocata este un amestec de slanina, zgarciuri si putina carne macra, asadar semnele sunt mai putin vizibile. Carnea tocata se tine maxim 1 zi in frigider, iar nutritionistii ne recomanda sa alegem carnea si sa fie tocata in fata noastra.

Lactate

Daca iaurtul nu este desfacut, acesta poate rezista cu 1-2 zile peste termenul de valabilitate. In schimb, iaurtul deschis trebuie consumat in aceeasi zi. Laptele stricat isi schimba usor culoarea, are un miros intepator si se branzeste. Este bine sa nu pastram laptele deschis mai mult de 2 zile in frigider, deoarece se poate altera.

In cazul branzei proaspete, aceasta poate rezista si 2 saptamani in frigider. Atunci cand branza a prins crusta de mucegai, e clar ca e stricata.

Peste

Si in cazul pestelui proaspat trebuie sa fii atenta la cateva lucruri: ochii trebuie sa fie limpezi, iar branziile sa aiba culoarea roz, nu maroniu. Atunci cand pestele este proaspat, solzii se curata mai greu, iar cand pestele este stricat si il iei in mana, este posibil sa se curete cativa solzi. Pestele proaspat se tine maxim o zi la frigider.

Oua

Daca vrei sa stii cat de proaspete sunt ouale, poti face un experiment simplu. Scufunda oul intr-un pahar cu apa, iar daca acesta se duce la fund, inseamna ca este bun de consumat, insa daca pluteste, oul este stricat. In plus, atunci cand spargi un ou stricat, miroase puternic a sulf.