7 pasi pentru a nu mai fi o persoana trista

Schimbarea felului in care vedeti lucrurile si ramanerea intr-un mediu pozitiv poate ajuta o persoana trista sa-si imbunatateasca perspectiva si sa evolueze spre bunastare. Va vom povesti despre asta in urmatorul articol.

Pentru a nu mai fi o persoana trista, este important sa descoperi declansatorul situatiei tale. Trebuie sa analizezi de ce, pentru ca, odata ce o ai, iti va fi mai usor sa-ti dezvolti o strategie de crestere personala adecvata, si mai presus de toate, un traseu sanatos de a merge mai departe, incetul cu incetul.

Pentru aceasta, este recomandat sa mergeti la un specialist. Un bun psiholog te va putea sfatui, mai ales daca, oricat ai incerca, consideri ca nu esti in stare sa ridici capul. Profesionistul te va ajuta sa-ti dezvolti propriile puncte forte si resurse, fara sa te judece, ci ajutandu-te sa cresti si sa fii cea mai buna versiune a ta.

Pe langa faptul ca mergi la terapie, poti incerca sa duci la indeplinire urmatoarele recomandari pe care le vom impartasi cu tine. Acestea, adaugate la un stil de viata sanatos, te vor ajuta sa te simti mai bine.

1. Nu te mai gandi la lucrurile care te deranjeaza

O modalitate de a gestiona caderea mentala este sa inveti tehnici de rezolvare a problemelor. In plus, este convenabil sa practici tehnici de relaxare.

Primul pas pentru a nu mai fi o persoana trista este sa intelegi ca a te gandi tot timpul la aceeasi idee se uzeaza si este inutil. 

Concentrarea toata atentia asupra a ceea ce te doboara nu numai ca iti va creste tristetea, ci si frustrarea de a nu putea face nimic in acest sens. Pentru a opri acest cerc vicios, pune in practica strategii care iti permit sa devii atentia de la gandurile de rumegatoare, catre cele care iti pot aduce bunastare.

Pe de alta parte, incearca sa te deconectezi cu o activitate care este distractiva si te tine ocupat. Poate fi putin dificil la inceput, dar treptat va deveni mai usor. Si daca inca nu ai gasit acea activitate care te poate implini, incearca mai multe optiuni pana o gasesti pe cea care iti place cel mai mult si functioneaza.

2. Misca-te

Potrivit acestui studiu realizat de dr. Martin Escudero, exercitiul fizic ar putea preveni si servi ca o completare a problemelor asociate cu depresia.

Exista mai multe activitati pe care le poti face si trebuie doar sa o gasesti pe cea care este cel mai putin obositoare pentru tine. Incercati mai multe pana cand il gasiti pe cel care vi se potriveste cel mai bine. Odata ce incepeti sa faceti exercitii, va veti simti mai bine. Ca un plus , mintea ta se va distra si te vei pune in forma.

3. Dormi suficient

Nu mai fii o persoana trista este mai usor atunci cand mintea ta este relaxata. Amintiti-va ca trebuie sa dormim 6 pana la 8 ore pe zi pentru ca corpul si mintea sa functioneze corect.

Daca sunteti genul de persoana care tinde sa ramana treaza, este probabil ca lipsa de somn sa va afecteze starea de spirit, sugereaza acest studiu al unei echipe de la Universitatea din Bristol. In cazul in care tristetea ta se datoreaza altor factori, somnul te va ajuta sa te relaxezi si sa-ti odihneasca suficient mintea.

  • Vei descoperi ca totul arata mai bine dupa cateva ore de somn.
  • Daca aveti probleme cu adormirea, luati o perfuzie relaxanta.

4. Inconjoara-te de oameni pozitivi

Oamenii de care te inconjoara joaca un rol foarte important in viata ta. Ele influenteaza modul in care gandesti si simti. Ca si bolile, gandurile si dispozitiile sunt, de asemenea, contagioase.

Daca oamenii cu care locuiesti sunt negativi, este normal sa incepi sa ai si tu acelasi timp de gandire.

  • Pentru a nu mai fi o persoana trista, inconjoara-te de oameni fericiti si pozitivi care te ajuta sa vezi partea buna a vietii.
  • Este foarte important sa fii deschis sa cunosti oameni noi. In caz contrar, va fi dificil ca emotiile pozitive sa se indeparteze de tine.

5. Anticipeaza momentele de tristete

Viata este ca un roller coaster in care emotiile tale se schimba rapid. Prin urmare, este important ca, atunci cand esti bine, sa te pregatesti pentru momente triste si negative. Asta nu inseamna ca ar trebui sa te gandesti la asta tot timpul, doar aminteste-ti ca ceea ce urca va cobori si este normal. 

In momentele de jos, poti profita de ele pentru a face linii directoare si a reflecta asupra modului tau de a te ingriji si de a te trata zilnic. De asemenea, exercitiile pentru stima de sine te pot ajuta sa aprofundezi in ea si, bineinteles, te pot ajuta sa identifici zonele de imbunatatit.

Cand te simti trist, rasfata-te. Bea acea ceasca de ciocolata calda, urmareste filmul tau preferat, da-ti timp sa te odihnesti, permite-ti sa faci o baie fierbinte cu saruri aromate… si aminteste-ti ca, asa cum sunt momente de scadere, mereu vor fi momente mai bune. Curcubeul poate iesi dupa o dupa-amiaza ploioasa.

6. Schimbati-va rutina

A face acelasi lucru in fiecare zi poate fi deprimant pentru oricine. Pentru a nu mai fi o persoana trista trebuie sa iesi din acea monotonie in momentul in care te afecteaza cel mai mult.

  • Adaugati lucruri noi ori de cate ori puteti sau luati o zi libera de la serviciu.
  • Nu trebuie sa va straduiti sa generati schimbari mari. Realitatea este ca mici atingeri sunt suficiente pentru a adauga emotie si prospetime zilei.

7. Schimbarea decorului

Una dintre cele mai bune moduri de a combate tristetea este sa iti schimbi mediul. Daca tristetea ta este profunda, s-ar putea sa ajungi in punctul in care chiar si mediul inconjurator este un memento constant al problemelor tale.

Nu trebuie sa faci schimbari atat de radicale, cum ar fi mutarea de casa sau de oras.

  • Puteti incepe prin a va curata camera sau a muta niste mobilier.
  • Adaugati niste lumini sau decoratiuni pentru a o lumina. Vei vedea ca aceste mici schimbari iti vor ridica moralul.

Totul este sa faci ceva care te entuziasmeaza si te inspira.

Nu poti inceta sa fii o persoana trista doar luand decizia de a nu simti asta. Ceea ce ar trebui sa faci, asa cum ti-am recomandat la inceput, este sa ai ajutorul unui psiholog.

Acest lucru va va ajuta sa creati o strategie pentru a face fata. A avea un obiectiv in minte te va ajuta sa ramai concentrat si, in cele din urma, poti gasi raspunsul pentru a-ti rezolva problema.