Iata toate dovezile fizice ca Iisus Hristos a fost o persoana reala

In cautarea dovezilor fizice ale Arcei lui Noe si a dovezii ca Moise s-a despartit de Marea Rosie, cercetatorii au aratat ca stiinta poate sustine povestile biblice. Dar cum ramane cu dovada lui Isus? Exista dovezi fizice ca Isus, presupusul fiu al lui Dumnezeu si salvatorul omenirii, a fost o persoana reala?

Savantii si crestinii au dezbatut realitatea lui Isus de secole, cautand dovezi ca Isus a umblat pe pamant acum doua mii de ani. Unii sustin ca Isus este mai degraba un mit sau o inventie decat o persoana reala. De la imagini, la texte, la dovezi arheologice si alte dovezi fizice, exista multe dovezi ca Isus a fost real. Cu toate acestea, unele dintre aceste dovezi sunt problematice. La sfarsitul zilei, ce arata dovezile fizice?

Descoperirea din 1968  a dovezilor de rastignire  arata ca este posibil sa gasim dovezi fizice ale existentei lui Isus. In cautarea dovezii lui Isus in istorie, exista sute de obiecte fizice in bisericile crestine care au fost legate de Hristos, de la fragmente de cruce la coroana de spini. Multe biserici medievale au sustinut chiar ca au gasit preputul circumcis al lui Isus. Dar este aceasta dovada de incredere?

Giulgiul din Torino ar fi putut fi folosit pentru a infasura trupul crucificat al lui Isus

Cand vine vorba de dovezi fizice ale lui Isus, cel mai faimos ar putea fi Giulgiul din Torino . Panza lunga de 14 picioare arata dovezi clare ale faptului ca a fost folosita ca folie de inmormantare, folosita de cineva cu mai multe rani sangeroase. Giulgiul a aparut pentru prima data in anii 1300 si, de atunci, savantii au dezbatut daca este vorba de o falsificare.

Misterul care inconjoara Giulgiul din Torino s-a adancit doar cand a fost fotografiat pentru prima data, dezvaluind o imagine detaliata a unui barbat cu barba atunci cand este privit in negativ invers. Un proiect de cercetare a concluzionat in 1981 ca imaginea era un om real, iar sangele de pe giulgiu era real, nu produsul unui artist.

Cu toate acestea, datarea radiocarbonata a giulgiului din Torino arata  ca panza dateaza din secolul al XIV-lea, exact cand a fost identificata pentru prima data. Drept urmare, majoritatea carturarilor nu considera Giulgiul Turnului o dovada sigura a existentei lui Isus.

Piatra Pilat demonstreaza ca Pontius Pilat a fost real

Inainte de 1961, nu existau dovezi fizice ca Pontius Pilat, guvernatorul Iudeii care a ordonat crucificarea lui Iisus, era real. El a fost mentionat in mai multe texte, dar inregistrarile sale administrative, scrisorile catre Roma si chiar apeductul sau, nu au supravietuit … pana la descoperirea asa-numitei pietre Pilat .

Piatra Pilat a fost excavata la Cezareea Maritima, un port maritim construit de Irod cel Mare. Piatra poarta numele de Pontiu Pilat, facandu-l singura dovada arheologica ca Pilat a existat. Pe inscriptie se spune: ,,Pontius Pilat, prefectul Iudeii, a facut acest Tiberieum si l-a dedicat zeilor augusteni”. Piatra Pilat ajuta la stabilirea existentei unei persoane importante mentionate in Evanghelii, facand mai probabil ca Iisus sa fie o persoana reala.

Dovezi arheologice arata ca Nazaret a existat in timpul lui Isus

Astazi, orasul Nazaret este un loc real in Israel. Dar a existat de fapt Nazaret in era lui Isus? Unii autori au sustinut ca intregul oras a fost o inventie crestina . Cu toate acestea, in 2009, autoritatea israeliana pentru antichitati a descoperit dovezi arheologice ca Nazaret a existat in primul secol e.n.

Arheologii au descoperit ramasite de case care dateaza din timpul lui Isus. Casele erau locuinte mici, private si nu au fost identificate cladiri publice. Cercetatorii au gasit dovezi ale podgoriilor, cultivarii teraselor, zidariei si presei de masline. Dovezile fizice au pus capat dezbaterilor cu privire la existenta Nazaretului – dar nu pot dovedi ca Isus a fost real. In ceea ce priveste piatra rostogolita in fata unui mormant din Nazaret, aceasta este o completare moderna.

Bisericile pretind ca au bucati din crucea crucificarii lui Isus

Dupa evanghelii, Isus a fost rastignit pe o cruce enorma si multi s-au intrebat daca crucea mai exista. In perioada medievala, multe biserici, nobili si regali au pretins ca detin o bucata din adevarata cruce, cu piese pastrate in relicve elaborate. Asa cum umanistul Erasmus a soptit in secolul al XVI-lea, ,,Asa se spune despre crucea Domnului nostru, care este aratata public si privat in atat de multe locuri, ca, daca toate fragmentele ar fi colectate impreuna, ele ar parea sa formeze o marfa corecta pentru o nava comerciala. „

Rapoartele despre adevarata cruce au inceput sa se raspandeasca in secolul al IV-lea, cand un crestin a raportat ca bucati de cruce au fost venerate in Ierusalim in Vinerea Mare cu diaconi stati in apropiere pentru a se asigura ca oamenii nu musca o bucata pentru a o lua acasa. Dar rastignirea a fost considerata o moarte rusinoasa cand a murit Isus si pare putin probabil ca primii sai adepti sa fi pastrat crucea. Ca urmare, nu este posibil sa se demonstreze ca bucatile de cruce sunt autentice.

Notre Dame are o coroana de spini, dar este reala?

Inainte ca Iisus sa fie rastignit, o coroana de spini i-a fost pusa pe cap. Asa cum este descris de Ioan 19: 2 , ,,soldatii au rasucit o coroana de spini si au pus-o pe capul Lui”, numindu-l batjocoritor pe Isus Rege al evreilor. De secole, crestinii au crezut ca bucati de coroana exista si astazi, oferind dovezi fizice ale rastignirii.

Cea mai veche si mai venerata coroana de spini se afla la Catedrala Notre Dame din Paris. Poate fi datata din secolul al IV-lea , iar regele francez a dobandit-o in secolul al XIII-lea. Inainte de a ajunge in Franta, coroana a fost pastrata in Ierusalim si Constantinopol.

Cu toate acestea, desi are o istorie lunga, nu exista nicio dovada fizica ca coroana de spini de la Notre Dame a fost purtata de Iisus.

Graffiti ar putea fi o dovada puternica a existentei lui Isus

In timp ce primii crestini aveau un stimulent pentru a produce texte si imagini care il glorificau pe Isus, oamenii care nu l-au urmat pe Hristos nu aveau aceleasi motive. Astfel, cele mai sigure dovezi ale lui Isus ar putea veni de la necrestini care au trait in acelasi timp. Una dintre cele mai vechi imagini ale lui Isus provine dintr-o bucata de graffiti. Se numeste Graffito Alexamenos si probabil dateaza in jurul anului 200  e.n.

In imagine apare un barbat rastignit cu cap de magar. A fost gasit la Roma, dar poarta o inscriptie greaca pe care scrie ,,Alexamenos se inchina lui Dumnezeu”. Imaginea batjocoritoare sustine ca Isus nu era de fapt Dumnezeu, ci mai degraba un personaj prostesc, subliniat de capul de magar.

Cu toate acestea, bucata de graffiti inca nu dovedeste ca Isus a fost real. Cele mai bune dovezi textuale pot veni de la un alt necrestin, savantul Flavius   Josephus din secolul I.

Un carturar evreu a scris despre Isus doar decenii dupa moartea sa

In 93 e.n., la doar cateva decenii dupa moartea lui Isus, un carturar si istoric evreu numit  Flavius   Josephus l-a  mentionat pe Isus de doua ori. Iosif a fost nascut in Ierusalim in anii 30 e.n., in acelasi deceniu cand Isus a fost rastignit. A scris o serie de istorii ale epocii sale. Intr-una dintre ele, numita  Antichitati , Iosif il numeste pe Iisus drept ,,asa-numitul Hristos”.

Intr-un pasaj controversat, Josephus scrie :

Acum a existat pe vremea aceea Iisus, un om intelept, daca este permis sa-l numim om, pentru ca era un facator de lucrari minunate, un invatator al oamenilor care primesc adevarul cu placere. El i-a atras atat pe evrei, cat si pe multi dintre neamuri. El era Hristosul si cand Pilat, la propunerea principalilor oameni dintre noi, l-a condamnat la cruce, cei care l-au iubit la inceput nu l-au parasit; caci a aparut din nou in viata a treia zi; asa cum profetii divini au prezis aceste lucruri minunate si alte zece mii despre el. Iar tribul crestinilor asa numiti de la el nu sunt disparuti in aceasta zi.

Pasajul este controversat, deoarece multi cercetatori cred ca a fost corupt de scribii crestini de mai tarziu, care au facut cuvintele lui Iosif mai pozitive.

Iosif ofera inca o confirmare independenta a existentei lui Isus

Cu toate acestea, chiar daca referintele mai pozitive la Iisus ca ,,om intelept” si la Hristos au fost adaugate de savantii ulteriori, relatarea istorica a lui Iosifus confirma multe detalii despre viata lui Isus. Dupa cum a sustinut savantul Christopher Price , pasajul din Antichitatile lui Iosif a   confirmat independent existenta lui Isus. Il descrie ca invatator si spune ca a fost executat de Pontius Pilat. Si il numeste pe Iisus intemeietorul crestinismului.

Dupa cum a scris un alt carturar, EP Sanders , ,,[b] y standardele zilei, [Josephus] a fost un istoric foarte bun, iar pentru unele parti ale naratiunilor sale istorice a avut surse excelente”. Si, cel mai important, ca necrestin, Iosif nu a avut nicio miza in sustinerea unui Hristos mitic; aceasta inseamna ca detaliile sale istorice sunt mai probabil sa fie fiabile.