Indonezia: Schimbarile climatice distrug cele mai vechi picturi cu animale din lume

Arta rock indoneziana se descompune intr-un ritm alarmant din cauza efectelor schimbarilor climatice, au spus cercetatorii. Aceasta include o imagine a unui porc salbatic desenat acum 45.500 de ani pe insula Sulawesi – despre care se spune ca este cea mai veche pictura pestera cu animale din lume.

Alte motive rupestre din regiune care infatiseaza scene de vanatoare si fiinte supranaturale s-au destramat mai repede pe masura ce temperaturile cresc.

Descoperirile indica faptul ca trebuie facut mai mult pentru a pastra arta nepretuita.

,,Aceste piese de arta] dispar in fata ochilor nostri”, a spus conducatorul studiului, dr. Jillian Huntley, de la Griffith Center for Social and Cultural Research, intr-o declaratie de presa.

Intr-un studiu publicat in Scientific Reports saptamana trecuta, o echipa de cercetatori australieni si indonezieni a constatat ca temperaturile crescute si alte tipare de vreme extrema – cum ar fi zilele secetoase consecutive si musonii grei – au accelerat acumularea de saruri in sistemele de pesteri care adapostesc arta rock.

Sarurile se umfla si se micsoreaza pe masura ce mediul se incalzeste si se raceste. In zilele caniculare, sarurile geologice pot creste de peste trei ori dimensiunea initiala, a scris echipa.

Aceste cristale de sare, crescand deasupra si in spatele artei rupestre, pot provoca apoi parti din imagini sa se desprinda de pe peretii pesterii.

Pictura animalelor gasite in pestera are o vechime de 44.000 de ani

Cangurul in varsta de 17.300 de ani este cea mai veche arta rock din Australia

Dr. Huntley a adaugat ca credea ca ,,degradarea acestei arte incredibile in stanca va inrautati cresterea temperaturilor globale mai ridicate”.

,,Am ramas uimita de cat de raspandite erau cristalele distructive de sare si chimia lor pe panourile de arta rock, dintre care unele stim ca au o vechime de peste 40.000 de ani”, a spus ea.

,,Avem nevoie urgenta de cercetari de arta si conservare pentru a avea cele mai mari sanse de a pastra picturile rupestre pleistocene din Indonezia”.

Imaginea in marime naturala a porcului verucos Sulawesi pare sa faca parte dintr-o scena narativa gasita in pestera Leang Tedongnge dintr-o vale indepartata de pe insula Sulawesi. Acesta ofera cele mai vechi dovezi ale asezarii umane din regiune.

Pictura este cea mai veche arta din lume care descrie o figura, dar nu este cea mai veche arta produsa de om.