Renunta la fumat: moduri de a rezista poftelor de tutun

Care este cel mai eficient mod de a renunta la fumat?

Pentru majoritatea consumatorilor de tutun, pofta de tutun poate fi coplesitoare, dar este important sa nu cedam acestor pofte. Desi poftele se pot simti intense si pot provoca anxietate, ele sunt temporare. Cu masuri adecvate si un sistem de sustinere, cu timpul, este posibil sa depasim permanent pofta si sa renuntam la fumatul sau la mestecat.

Terapia de substitutie cu nicotina : Optiunile pentru terapia de substitutie cu nicotina includ urmatoarele:

Nicotina este un spray nazal sau inhalator, care poate necesita pete de nicotina fara prescriptie medicala guma si pastile

Medicamente non-nicotinice pentru a opri fumatul, cum ar fi Zyban ( bupropion ) si Chantix ( vareniclina ), care necesita o reteta

Evitarea declansatoarelor: situatii in care cineva a fumat sau a mestecat tutun, cum ar fi la petreceri, in timp ce beti sau in situatii stresante. Identificarea situatiilor declansatoare, evitarea acestora in intregime sau gestionarea acestora prin gasirea metodelor de distragere a atentiei fara a utiliza tutun ar ajuta.

Intarzierea si intarirea pozitiva: Cand apare pofta de tutun, intarzierea fumatului sau mestecarea tutunului prin gasirea scuzelor sau mersul in zonele fara fumat pana la disparitia poftei poate ajuta. A renunta la sentimentul de ,,doar unul” poate readuce obiceiul de a fuma sau de a mesteca tutun.

Mecanisme de coping: diverse mecanisme de coping pot ajuta la depasirea poftei de tutun. Guma de mestecat, bomboane, nuci, seminte sau orice altceva de mestecat sau crocant poate fi de ajutor. Periajul dintilor lasa o senzatie curata in gura si poate ajuta la scaderea poftei de tigara / tutun. Distrageti-va atentia facand alte activitati, cum ar fi prepararea vaselor, vizionarea la televizor, jocul cu animalele de companie sau vorbirea cu prietenii si familia pentru a depasi poftele.

Activitate fizica si hobby-uri: Activitatea fizica, cum ar fi exercitiile fizice , sportul, yoga , plimbarile rapide si chiar dansul pot ajuta la crearea unei distrageri a atentiei de la poftele de tutun si la reducerea intensitatii acestora. Daca nu este posibila activitatea fizica, cultivarea hobby-urilor, cum ar fi scrisul, arta si meseria sau chiar treburile, poate fi la fel de utila.

Gestionarea stresului : Gestionarea stresului este esentiala pentru cei care au avut obiceiul de a fuma sau mesteca tutun si pentru cei care dezvolta pofte din cauza stresului . Gestionarea stresului prin practicarea tehnicilor de relaxare, precumexercitii de respiratie profunda, yoga, vizualizare, masaj sau ascultarea de muzica calmanta va poate ajuta.

Dieta : Consumul de lichide si ceai verde si evitarea cafelei si ceaiului negru, in special in primele cateva zile de renuntare, pot ajuta la eliminarea nicotinei mai repede. Consumul de fructe si legume proaspete poate ajuta la imbunatatirea digestiei si a sanatatii generale si la combaterea poftei de tutun.

Gasirea unui sistem de asistenta: conectarea cu prietenii si familia va poate ajuta sa ramaneti motivati si sa faceti fata. A face activitati cu prietenii si familia poate ajuta la distragerea atentiei de la pofte. De asemenea, se poate lua in considerare lucrul cu un terapeut profesionist pentru a ajuta la suprimarea poftei si la gestionarea stresului. Exista diverse grupuri de sprijin disponibile online si offline, unde oamenii se pot ajuta reciproc sa renunte la tutun.

Amintiti-va de beneficiile: Va fi util sa va reamintiti in mod constant beneficiile renuntarii la tutun, fie notandu-le, fie spunandu-le cu voce tare. Beneficiile ar putea fi lucruri cum ar fi sanatatea, scutirea celor dragi de fumatul pasiv si economisirea de bani.