Infectii ale tractului urinar (ITU): simptome si cauze

Infectiile tractului urinar sunt patologii frecvente, in special in randul femeilor. Sunt usor de recunoscut si, cu un tratament antibiotic adecvat, sunt bine controlate. 

Infectiile tractului urinar sunt identificate ca boli infectioase ale oricarei sectiuni a sistemului urinar uman. Acest sistem de excretie incepe in rinichi si se termina in uretra.

Sistemul urinar uman este pregatit sa efectueze un proces de purificare si expulzare in organism. Rinichiul filtreaza sangele pentru a transforma deseurile din sange in urina. Acea urina coboara prin uretere, care sunt ca niste tuburi, pana la vezica. Dupa depozitarea in vezica urinara, prin uretra, iese urina.

Desi majoritatea infectiilor urinare sunt localizate in partea inferioara: vezica urinara si uretr, orice sector poate fi afectat. In partea superioara -rinichi- simptomele sunt mai agresive, iar complicatiile mai periculoase.

Astfel, putem clasifica infectiile urinare in functie de localizarea lor:

  • Uretra: Daca acest tub se infecteaza, se numeste uretrita.
  • Vezica urinara: cand infectia ataca acest organ este cunoscuta sub numele de cistita.
  • Uretere: Nu exista un nume specific de boala pentru aceasta locatie.
  • Rinichi: fie un rinichi, fie ambii se numeste pielonefrita.

Femeile sunt mai susceptibile de a avea o infectie urinara decat barbatii. Acest lucru se datoreaza anatomiei feminine, care are o uretra mai scurta si o apropiere mai stransa intre sistemul reproducator si cel urinar.

A tine nevoia de a urina la o anumita ora ne poate ajuta sa iesim dintr-o situatie incomoda, dar trebuie sa avem grija sa nu luam acest lucru din obisnuinta, deoarece poate avea consecinte.

Simptomele infectiilor tractului urinar

Pentru a descrie ceea ce simte si sufera persoana cu o infectie a tractului urinar, putem numi simptome generale si simptome specifice fiecarei locatii. Nu este acelasi lucru ca patologia se instaleaza in rinichi decat in ​​uretra.

Ca simptome generale avem:

  • Arsuri la urinare.
  • Urina cu modificari de culoare: se poate datora prezentei sangelui in urina.
  • Modificari ale mirosului de urina.
  • Nevoia de a merge la baie tot timpul.
  • Durere in zona abdominala inferioara sau in regiunea lombara.

Daca infectia este localizata in rinichi, este pielonefrita; simptomele adaugate sunt:

  • Durere lombara sau durere pe partile laterale ale abdomenului.
  • Febra: de obicei cu temperaturi ridicate, depasind treizeci si opt de grade Celsius.
  • Greata si varsaturi.

Pe de alta parte, daca infectia este localizata in vezica urinara, cum ar fi cistita, se adauga urmatoarele:

  • Dureri pelvine.
  • Urinare dificila si repetitiva.
  • Urgenta urinara.

In cele din urma, daca infectia este uretrita, simptomul adaugat prin excelenta este scurgerea. Dupa caracteristicile sale, bacteria care s-a instalat in uretra poate fi suspectata.

Cauze

In mod normal, sistemul urinar este steril. Aceasta inseamna ca nu exista nicio prezenta de bacterii care locuiesc in rinichi sau vezica urinara. Este un sistem inchis al carui sistem principal de aparare este fluxul de urina.

Cand bacteriile intra in sistem si nu sunt expulzate corespunzator, apar infectii ale tractului urinar. Mentionam bacterii pentru ca sunt cele mai frecvente, desi exista si infectii fungice.

Bacteria care provoaca cele mai multe infectii ale tractului urinar este Escherichia coli (E. coli). Pe locul doi, dar cu o frecventa foarte scazuta, se afla Proteus mirabilis . Si deja ca anexa, celelalte: Enterococcus faecalis , Streptococcus agalactiae , Staphylococcus saprophyticus .

Principala sursa de E. coli este sistemul gastrointestinal. Aceasta bacterie locuieste in sistemul digestiv uman si traieste in acea flora normala, dar daca se misca si se instaleaza in sistemul urinar, provoaca simptomele infectiilor urinare.

De aceea, anumite situatii fac mai probabila contaminarea tractului urinar. La femei este aranjamentul lor anatomic. De asemenea, influenteaza modul de igiena si modalitatile de practicare a relatiilor sexuale.

Exista o serie de factori care sunt considerati factori de risc pentru infectiile tractului urinar; putem iesi in evidenta:

  • Avand diabet : relatia dintre aceasta patologie si infectii este dovedita stiintific.
  • Avand un cateter in vezica din cauza altor boli.
  • Prostata marita la barbati.
  • Pietre la rinichi.
  • Sarcina.

Tratamentul infectiilor tractului urinar

Infectiile urinare sunt legate de chistul Bartholin, dar nu exista aceeasi asociere cu ITS.

Infectiile urinare sunt diagnosticate cu teste de urina . Este obisnuit ca medicul sa solicite mai intai un sediment de urina pentru a detecta primele modificari si apoi o urocultura pentru a confirma bacteriile implicate.

Deoarece cultura dureaza mai mult de cinci zile, atunci cand sedimentul indica o infectie, se incepe tratamentul . Odata primit rezultatul culturii, se confirma daca medicamentul prescris a fost cel corect sau daca trebuie schimbat cu altul.

Tratamentul se efectueaza cu antibiotice pentru a distruge bacteriile care infecteaza tractul urinar. Medicul va decide care este cel mai bun antibiotic in functie de caz, tinand cont de varsta pacientului, daca este femeie sau barbat si unde este localizata bacteria in tractul urinar.

In cistita simpla, indicatia de antibiotic este scurta, aproximativ trei zile. Aceasta durata este de obicei suficienta. Pe de alta parte, daca pacienta este insarcinata, se prefera tratamente mai lungi, ca la persoanele cu diabet, ajungand la sapte si pana la paisprezece zile.

Pentru barbati, tratamentul prelungit este obligatoriu din cauza riscului ca infectia sa se raspandeasca si sa se instaleze in prostata. Prostatita este periculoasa si greu de rezolvat. Pentru un barbat cu infectie a tractului urinar, antibioticele nu ar trebui sa fie indicate mai putin de paisprezece zile, chiar si pana la patru saptamani.

Asa ca nu uitati, daca aveti simptome care va fac sa suspectati prezenta unei infectii ale tractului urinar, cel mai bine este sa vizitati un profesionist pentru a solicita analizele de urina corespunzatoare. Si apoi, bineinteles, respectati administrarea antibioticelor conform programului si numarului de zile indicate.