Pentru a mentine organismul sanatos, este esential sa mentinem coerenta in obiceiurile de viata si sa lasam cu siguranta deoparte un stil de viata sedentar.
Pentru a avea un corp sanatos este necesar sa intelegem importanta mentinerii unui stil de viata sanatos si consistent. Dintre acestea, se remarca practicarea exercitiilor fizice zilnic sau de cel putin trei ori pe saptamana.
Se spune adesea ca exercitiile aerobice sunt cheia mentinerii unui organism sanatos, totusi, nu trebuie sa te bazezi doar pe aceasta modalitate pentru a castiga sanatate si a arata bine. Exista multe tipuri de exercitii care pot oferi beneficii.
Unul dintre cele mai simple exercitii pe care le poti face zilnic este mersul pe jos. La inceput, puteti merge incet, dar pe masura ce saptamanile trec, ar trebui sa va cresteti treptat ritmul si viteza pentru a profita la maximum.
Pentru a creste viteza nu este necesar sa faceti eforturi mari. Doar largiti treptele, mergand mai repede. Dar cat timp trebuie sa mergi pe zi pentru a avea un corp sanatos? Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se recomanda sa faci minim 150 de minute pe saptamana, desi totul va depinde de obiectivele fiecarei persoane.
Beneficiile pentru sanatate ale exercitiului fizic
In general, a face exercitii fizice in mod regulat aduce beneficii sanatatii in mai multe aspecte. Unele dintre cele mai notabile sunt urmatoarele:
- Imbunatateste flexibilitatea.
- Imbunatateste capacitatea pulmonara.
- Permite dezvoltarea rezistentei.
- Imbunatateste performanta fizica.
- Ajuta la eliberarea tensiunii (fizice si mentale).
- Reduce riscul de imbolnavire.
- Dupa cum subliniaza expertii OMS, „este un determinant cheie al consumului de energie si, prin urmare, este esential pentru echilibrul caloric si controlul greutatii”.
Pentru toate cele de mai sus, se spune adesea ca exercitiile fizice ajuta – printre multe altele – la intarirea oaselor, la protejarea articulatiilor, precum si la prevenirea altor afectiuni fizice si la stimularea sanatatii creierului.
Cata activitate fizica este necesara?
Dupa cum am spus mai inainte, activitatea fizica saptamanala pe care ar trebui sa o faca fiecare persoana pentru a avea un corp sanatos va depinde de obiectivele sale particulare. In termeni foarte generali, activitatea fizica necesara va depinde daca doriti sa mentineti greutatea sau sa o slabiti, asa ca este necesar sa tineti cont de urmatoarele consideratii:
- Pentru a mentine greutatea: in acest caz, idealul este sa faci 150 de minute de activitate aeroba pe saptamana de intensitate moderata sau 75 de minute de activitate viguroasa. Acest lucru este conform recomandarilor Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Cu toate acestea, unii oameni vor avea nevoie de minute suplimentare de activitate fizica saptamanala, in functie de metabolismul lor.
- Pentru a pierde in greutate: activitatea fizica in acest caz trebuie sa fie mult mai mare, mai ales daca obiceiurile alimentare nu sunt modificate. Asadar, idealul in aceste cazuri este mentinerea unui deficit caloric recomandat de un nutritionist si combinarea acestuia cu exercitii aerobe de intensitate moderata.
Exemple de exercitii pentru un corp sanatos
Unele dintre cele mai bune exercitii pentru a avea un corp sanatos sunt urmatoarele pe care le vom discuta mai jos. Luati in considerare, dar amintiti-va ca exista multe altele capabile sa va ofere multiple beneficii.
Cel mai important este sa alegi o activitate care iti place si sa o practici in mod regulat pentru a mentine o conditie fizica buna, precum si o buna sanatate fizica si psihica.
1. Inot
Pentru multi, inotul este cel mai complet exercitiu si antrenamentul „perfect” pentru a avea un corp sanatos, deoarece va permite sa lucrati mai multe zone ale corpului in acelasi timp.
Gimnastica acvatica poate fi o alta optiune. Prin intermediul acestuia, pot arde mai multe calorii si pot obtine, printre altele, o mai mare tonifiare a corpului.
2. Tai Chi
Tai Chi este o arta martiala chineza care este practicata de multi pentru a mentine un corp sanatos si a relaxa mintea. Unul dintre principalele sale beneficii consta in faptul ca va permite sa lucrati mai multe zone ale corpului in acelasi timp, mentinand un ritm specific si controlul corpului pentru o anumita perioada de timp.
Se spune adesea ca, pentru batrani, tai chi-ul este un exercitiu bun, intrucat nu numai ca permite corpului sa lucreze, ci si echilibrului, lucru foarte important chiar si pentru mers si pentru a face alte activitati.
Cu toate acestea, practica sa este recomandata persoanelor de toate varstele, deoarece cursurile de tai chi sunt de obicei oferite la diferite niveluri.
3. Antrenamentul de forta
Halterofilia nu este acelasi lucru cu culturismul, desi ambele concepte sunt uneori confundate. Ridicarea greutatilor este o modalitate de a va mentine muschii tonifiati atunci cand nu ii folositi, astfel incat sa nu-si piarda puterea in timp.
Cu cat ne muncim mai mult muschii si cu cat suntem mai puternici, cu atat va fi mai usor sa ardem calorii. Asa-numitul „antrenament de forta” poate servi si pentru a mentine memoria activa, asa cum se arata in acest studiu.
Pentru a realiza acest tip de antrenament, a realiza si a mentine un corp sanatos, trebuie sa il exersezi moderat si progresiv. Incepeti cu greutati usoare si cresteti sarcina pe masura ce corpul se adapteaza. Toate acestea, urmand sfatul unui antrenor personal.
4. Plimbari
Desi pare o activitate foarte simpla, mersul pe jos este foarte benefic pentru sanatatea ta. Mai ales daca se face zilnic timp de cel putin 30 de minute. In general, o plimbare buna poate ajuta:
- Rezistenta la munca.
- Controlati tensiunea arteriala.
- Controlati nivelul colesterolului.
- Eliberati tensiunea fizica si emotionala.
- Intareste oasele, articulatiile si muschii.
- Reduceti riscul multor boli.
5. Exercitii Kegel
Pe langa o plimbare rapida si cateva exercitii aerobice, exercitiile Kegel ajuta si la mentinerea unui organism sanatos.
Sunt renumite in special pentru faptul ca ajuta la intarirea muschilor care sustin vezica urinara si, astfel, pot ajuta la prevenirea incontinentei urinare, precum si la imbunatatirea vietii sexuale etc.
Alte sfaturi pentru un corp sanatos
Pe langa faptul ca ai un stil de viata activ si a face cateva dintre exercitiile mentionate in lista, exista si alte recomandari care pot fi urmate pentru a avea un corp sanatos. Unul dintre cele mai importante sfaturi este mentinerea unei alimentatii sanatoase si echilibrate.
Faptul de a avea grija de dieta nu implica numararea tuturor caloriilor care se consuma intr-o zi. Idealul in aceste cazuri este sa imbunatatesti gatirea alimentelor, evitand prajirea si excesul de grasime. La randul sau, este esential sa crestem consumul de fructe si legume datorita multiplelor beneficii pentru sanatate.
Un alt sfat util este sa evitati tutunul si excesul de alcool. In primul rand, tutunul contine sute de substante nocive pentru organism, dintre care unele favorizeaza aparitia diferitelor tipuri de cancer precum cancerul pulmonar si cancerul de san. Pe de alta parte, alcoolul provoaca leziuni hepatice grave si tulburari ale sistemului nervos si ale sistemului digestiv.
Sanatatea mintala este la fel de importanta ca si sanatatea fizica, asa ca daca vrei sa ai un corp sanatos, ar trebui sa acorzi o atentie deosebita acestui aspect. Stresul excesiv are multiple efecte negative asupra organismului, generand aparitia unor patologii fizice si psihiatrice. In plus, emotiile negative precum anxietatea, tristetea si frustrarea trebuie gestionate de specialisti pentru a le canaliza corespunzator.
Cum sa iei in considerare daca esti o persoana activa?
Pentru a fi considerat o persoana activa, ar trebui sa faci cel putin 30 de minute de exercitiu activ pe zi si doua zile de antrenament de forta pe parcursul saptamanii.
Amintiti-va ca fiecare persoana este unica, asa ca fiecare rutina trebuie adaptata conditiei fizice personale. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa fie planificat cu ajutorul unui antrenor personal si, daca este necesar, al medicului de familie.