Israelul conduce campania de vaccinare in intreaga lume

In urma cu aproape trei decenii, Muhammad Abd al-Wahhab Jabarin a fost eliberat din inchisoare unde petrecuse 14 ani pentru o crima. Saptamana trecuta, acest cetatean arab israelian in varsta de 66 de ani a fost fotografiat cu Netanyahu.

Jabarin este a miliona persoana care a primit vaccinul in statul ebraic. Prim-ministrul nu stia nimic despre trecutul sau, dar avea nevoie de instantaneu. Israelul se poate lauda ca a vaccinat un milion de oameni , mai mult de o zecime din populatia sa, plasandu-l in fruntea lumii in campania de vaccinare. „Este un moment de mare emotie”, recunoaste Netanyahu al carui viitor politic depinde in mare parte datorita unei imbunatatiri a situatiei epidemiologice a tarii.

Cu aproximativ 9,3 milioane de locuitori, Israelul intentioneaza sa vaccineze 5,5 milioane de oameni. Pana acum, peste 40% dintre cei peste 60 de ani din tara au primit deja prima dintre cele doua injectii ale vaccinului Pfizer-BioNTech. Cu aceste date, micul stat evreiesc are un raport de vaccinare de 11,55 doze la 100 de persoane, tripland urmatoarea tara care este Bahrain cu aproximativ 3,49 si apoi Marea Britanie, la 1,47. Tara mediteraneana administreaza vaccinuri din 20 decembrie, desi in saptamana viitoare este asteptata o incetinire sau chiar o pauza a campaniei din cauza penuriei de vaccinuri.

Israelul negociaza cu Pfizer sa primeasca a doua doza inainte de februarie, asa cum era planificat initial. Daca se va mentine programul convenit, cei 1,2 milioane de oameni care au primit deja prima doza nu ar fi afectati. Farmacistul recomanda ca intre cele doua inoculari sa treaca intre 21 si 28 de zile, desi organizatii precum Agentia Europeana a Medicamentului prelungesc aceasta perioada pana la maximum 42 de zile.

In timp ce tari precum Statele Unite abia au vaccinat 1% din populatie, cazul Israelului este o exceptie la nivel global. Negocierile sale timpurii cu companiile farmaceutice i-au permis lui Netanyahu sa obtina provizii cu vaccinul Pfizer-BioNTech. In plus, sistemul de sanatate israelian este foarte organizat si complet digitizat, deoarece orice israelian cu varsta peste 18 ani trebuie sa se inregistreze la agentiile de asigurari legate de guvern. Aceasta centralizare, care a luat nastere inainte de crearea Israelului in 1948, a facilitat contactul cu populatia care primeste pandemia si un control mai mare. 

Campanie electorala

„Am adus aici milioane de vaccinuri, mai mult decat orice alta tara din lume in ceea ce priveste populatia sa”, s-a laudat Netanyahu, al carui viitor politic poate beneficia in special de o redresare rapida a sanatatii si economice a tarii. Premierul in exercitiu a declarat in repetate randuri ca, in februarie, Israelul va deveni primul stat care va iesi din pandemie. Data foarte apropiata de cea a urmatoarelor alegeri din 23 martie, al patrulea in doi ani. Noi rivali din dreapta lui Netanyahu au inceput sa schiteze o alternativa reala la felul sau de a face lucrurile care este in vigoare de 15 ani.

In mijlocul campaniei electorale, „Bibi” (cum este cunoscut popular Netanyahu) a fost primul israelian care a fost vaccinat si a vizitat mai multe centre, multe in municipalitati arabe. „Am adus [vaccinurile] in intreaga lume: evrei si arabi, religiosi si laici”, a sustinut el. Netanyahu vede campania de vaccinare ca pe o misiune personala, primind laude chiar si de la principalii sai critici. „Nu-l putem invinovati pe Netanyahu pentru toate relele lui Israel – corect, de cele mai multe ori – si apoi sa-i ignoram contributia atunci cand ceva functioneaza”, a declarat Gideon Levy pentru cotidianul Haaretz .

Palestinieni abandonati

Mai degraba, au venit critici din partea organizatiilor pentru drepturile omului pentru ca au facut din aceasta campanie de vaccinare imaginea vie a inegalitatilor. In timp ce colonistii care traiesc in asezari ilegale din Cisiordania primesc vaccinul, locuitorii teritoriilor ocupate nu au nicio posibilitate de a face acest lucru in curand. Autoritatea Palestiniana nu pare sa aiba doze ordonate public, desi se asteapta sa soseasca la inceputul anului pana la jumatatea anului 2021. In Fasia Gaza, incertitudinea este si mai mare data fiind situatia de blocaj si saracie pe care o traieste acest teritoriu de ani de zile.

Israelienii prevad o revenire la normalitate in primele trei luni ale anului. Dar numarul mare de infectii din teritoriile ocupate ar putea incetini aceasta revenire, deoarece multi dintre palestinienii din Cisiordania lucreaza in Israel si in asezari ilegale. „Daca voieste Dumnezeu, va exista o situatie in care putem spune ca suntem in masura sa ii ajutam pe altii si atunci cu siguranta ii vom ajuta pe palestinieni”, a spus ministrul Sanatatii Yuli Edelstein.

Pentru a incuraja vaccinarea, israelienilor li se va oferi un „pasaport verde” care le va permite celor vaccinati sa manance in restaurante, sa calatoreasca liber sau sa scape din carantina. Desi se pare ca acele planuri vor trebui sa astepte. Dupa ce a intrat saptamana trecuta in cel de-al treilea blocaj, numarul de infectii a depasit 5.000, iar autoritatile israeliene intentioneaza sa aplice noi masuri mai restrictive.