7 remedii casnice pentru caderea parului

Cand alopecia este cauzata de un tratament medicamentos, de obicei dispare atunci cand este intrerupta. Daca are alta origine, nu uitati sa combinati remediile pe care vi le oferim cu o alimentatie sanatoasa.

Caderea parului este o problema care ne afecteaza pe toti intr-o masura mai mare sau mai mica. De obicei, ne ingrijoreaza nu doar din punct de vedere estetic, ci si de teama ca este un indicator al ceva mult mai serios. Exista chiar si momente in care acest atribut poate fi extrem de sensibil la orice variatie a organismului. 

Liniste si calm mai presus de toate! In acest articol va oferim 7 solutii posibile si remedii la domiciliu pentru aceasta problema. Dar mai intai vom evalua cauzele caderii parului.

Caderea zilnica a parului este normala

Un adult are intre 100.000 si 150.000 de fire de par care cresc si cad continuu in timpul unui ciclu numit ciclu de par. Deoarece fiecare par creste in ritmul sau propriu, ele pot fi gasite in diferite faze de-a lungul scalpului. In fiecare zi o persoana pierde 60 pana la 100 de fire de par care se afla in a treia faza a ciclului, restul si caderea sau faza telogena. Si asta este normal.

Cu toate acestea, atunci cand caderea parului creste semnificativ sau apare doar in anumite zone ale capului, ne aflam in prezenta unei afectiuni cunoscute sub numele de alopecie. Cauzele aparitiei sale sunt foarte variate: boli de piele, factori ereditari, medicamente, stres si chiar o alimentatie necorespunzatoare.

Daca nu este tratata la timp, alopecia poate duce la caderea totala a parului, dar acest proces poate fi reversibil. In acest articol iti vom oferi 7 remedii pentru a opri caderea parului si a reface parul.

Tipuri de alopecie Este posibil sa opriti caderea parului?

Alopeciile cicatrice si alopeciile necicatrice foliculul nu este deteriorat, cresterea parului poate fi reactivata.

Tipuri de alopecie cicatriciala:

Alopeciile cicatriciale apar rar si se caracterizeaza prin distrugerea foliculului de par prin mecanisme inflamatorii, infectioase sau traumatice. Din acest motiv,  procesul de pierdere este ireversibil. Unele dintre principalele cauze ale acestui tip de afectiune sunt:

  • Boli ereditare precum ihtioza si nevusul epidermic.
  • Agenti fizico-chimici precum arsurile si agentii caustici.
  • Boli infectioase cauzate de ciuperci, bacterii si virusi.
  • Boli neoplazice, cum ar fi limfoamele.
  • Dermatoza, cum ar fi sarcoidoza si mucinoza foliculara.

Tipuri de alopecie non-cicatrice:

Cu toate acestea, 80% dintre alopecii sunt alopecii necicatrice,  adica nu afecteaza foliculul de par si, prin urmare,  cu tratamentul adecvat, parul poate fi recuperat. Va prezint aici cele mai frecvente 5 tipuri, dar este intotdeauna indicat sa mergeti la medicul dermatolog pentru o identificare corecta:

1. Alopecia androgenetica sau calvitia obisnuita:

Este cea mai frecventa forma (95% din cazuri) si poate fi cauzata de factori genetici si hormonali. Exista doua modele de afectare:

Alopecia la barbati

Caderea parului in principal in zona anterioara si in zona centrala a capului. Intrarile cunoscute incep sa apara si sa creasca.

Alopecia la femei

Caderea difuza a parului. Nu exista zone de chelie totala.

2. Alopecie traumatica:

Este cauzata de traume fizice. Se disting mai multe modele in functie de mecanismul cauzal:

a) prin tractiune:

Parul este supus unui stres constant din cauza anumitor coafuri, cum ar fi cocurile si impletiturile.

b) prin presiune:

Cauzat de frecarea continua a scalpului cu o suprafata, de exemplu, perna.

c) tricotilomania:

Este obiceiul nervos de a smulge parul.

3. Alopecia areata:

Se pare ca este cauzata de situatii stresante. Este un tip de cadere a parului care provoaca aparitia unor pete rotunde, desi uneori afecteaza intregul cap. De multe ori se vindeca spontan, dar pot aparea recidive.

4. Alopecie difuza:

Este caderea mai mult sau mai putin intensa a parului in diferite zone ale scalpului cauzata de diversi factori precum malnutritie, scadere rapida in greutate, boli grave, procese febrile, dezechilibre hormonale dupa nastere, printre altele.

5. Alopecie medicamentoasa:

Doze mari de anumite medicamente, cum ar fi antitiroidiene, anticoagulante, citostatice si iod, precum si cantitati mari de vitamina A sunt capabile sa provoace alopecie. Cand medicamentul este intrerupt, parul creste din nou.

Iata 7 tratamente naturale simple si eficiente pentru a opri caderea parului si a-l face sa creasca sanatos si stralucitor.

7 tratamente impotriva caderii parului

TRATAMENT 1: Aloe vera

Proces

Penca de aloe contine substante chimice care stimuleaza scalpul. Penca se curata de coaja si se taie in patrate. Aceste patrate gelatinoase sunt presate pe scalp, masand intreaga zona afectata. Acoperiti capul cu o carpa, lasand tratamentul sa actioneze peste noapte si a doua zi clatiti cu apa calda si jumatate de capac de lamaie.

Recomandare

Trebuie sa o faci timp de trei sau patru saptamani si vei obtine rezultate minunate.

TRATAMENT 2: Lapte de cocos

Proces

Nuca de cocos este bogata in apa, nutrienti si acizi grasi saturati. Laptele obtinut din acesta previne caderea parului. Pentru a obtine laptele de cocos, aluatul se rade si se stoarce cu o carpa. Folosind acest lichid ne facem un masaj pe scalp pentru a favoriza absorbtia.

Recomandare

Ar trebui facut o data pe saptamana.

TRATAMENT 3: Ceapa

Proces

Ceapa este bogata in vitaminele A, B si C si cel mai bine contracareaza caderea parului. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa luati o ceapa alba si sa o zdrobiti in blender cu 3 linguri de miere. Acest amestec se aplica cu o perie pe toata zona afectata, care este acoperita timp de 30 de minute. Clatiti apoi cu multa apa.

Recomandare

Ai rabdare, in mai putin de trei saptamani vei fi surprins de rezultate.

TRATAMENT 4: Usturoi si ulei de masline

Proces

Usturoiul are cele mai incredibile proprietati. O sa vezi daca faci acest tratament impotriva alopeciei. Inainte de culcare frecati doua jumatati de usturoi pe scalp si apoi masati cu ulei de masline. Infasurati-va o palarie in jurul capului peste noapte si spalati-va cu un sampon aromat a doua zi.

Recomandare

Ar trebui facut de doua ori pe saptamana timp de o luna pentru a vedea schimbari vizibile.

TRATAMENT 5: Restaurator

Proces

Se amesteca o lingura de miere, 2 galbenusuri de ou, 1 lingura de iaurt si 1 lingura de apa calda. Aceasta pasta se aplica cu un masaj usor in toata zona si inveleste capul cu folie de aluminiu. Asteptati 20 de minute si clatiti cu multa apa calda.

Recomandare

In scurt timp ar trebui sa observi cum se naste parul cu multa stralucire.

TRATAMENT 6: Rozmarin si ruda

Proces

Acest tratament activeaza circulatia la nivelul scalpului. Trebuie sa fierbi o crenguta de rozmarin si alta de ruda in 3 cani de apa timp de 5 minute. Utilizati infuzia rezultata pentru a va clati parul dupa samponare, masand intotdeauna.

Recomandare

Puteti folosi acest tratament de cate ori doriti pe saptamana.

TRATAMENT 7: Morcov, miere si ulei

Proces

Doua linguri de miere pura, una de ulei de masline si un morcov trebuie amestecate intr-un blender pana se obtine o pasta. Aceasta se aplica pe cap cu masaje circulare si totul este acoperit cu un prosop. Ar trebui sa clatiti 20 de minute mai tarziu cu multa apa calda.

Recomandare

Morcovul este o sursa excelenta de vitamine: daca efectuezi tratamentul de doua ori pe saptamana, alopecia ta va disparea.

Sfat final pentru a atenua efectele caderii parului

Acum trebuie doar sa alegi tratamentul pe care il preferi si sa te apuci de treaba. Totusi, retine ca trebuie sa fii perseverent si sa mergi la radacina problemei pentru a o rezolva. Mancarea corecta, evitarea uscatoarelor si coafurilor stranse si a trai o viata sanatoasa este o modalitate excelenta de a avea grija de parul tau si de a evita deteriorarea ireversibila.