Pana acum cativa ani, intersexualitatea era considerata o tulburare, adica faptul de a avea caracteristici sexuale intermediare intre cele tipice barbatilor si cele tipice femeilor.
Astazi, conceptia despre ceea ce este intersexualitatea se schimba pe masura ce cunostintele despre biologia umana se extind si constientizarea diversitatii sexului si a genului creste.
Ce este intersexualitatea?
Termenul de „intersexualitate” se refera la o serie de variatii ale organelor si caracteristicilor sexuale, atat la nivel anatomic, cat si la nivel genetic, care fac ca persoana sa aiba simultan caracteristici feminine si masculine. Aceste variatii pot afecta cromozomii, hormonii, organele genitale si/sau trasaturile sexuale secundare, cum ar fi distributia muschilor si grasimilor.
Rezultatul variatiilor care produc intersexualitatea este ambiguitatea anatomiei sexuale sau discrepanta dintre genotip si fenotip. Pe scurt, putem spune ca persoanele intersexuale sunt aceia care se nasc fara toate trasaturile fizice tipic feminine sau masculine. In plus, deoarece acest lucru nu trebuie sa se manifeste extern, ci poate fi si numai in gene, nu toti oamenii intersexuali stiu ca sunt intersexuali.
Din stiintele biologice, intersexualitatea este in prezent conceputa ca un set de tulburari sau variatii ale dezvoltarii sexuale. A doua conceptie, mai putin stigmatizanta pentru persoanele intersexuale, devine din ce in ce mai generalizata.
Desi in multe cazuri a fost medicalizata, adevarul este ca intersexualitatea nu reprezinta de obicei un pericol pentru supravietuire, desi in unele cazuri prezinta un risc de durere si infertilitate si poate provoca disconfort in ceea ce priveste identitatea sexuala.
Sinonim al lui „hermafrodit”?
Oamenii intersexuali erau cunoscuti anterior ca „hermafroditi”, dar astazi acest termen este considerat derogatoriu: hermafroditismul este prezenta simultana a organelor reproducatoare masculine si feminine care apare la unele specii de animale si plante.
In Europa antica si medievala, oamenii cu caracteristici sexuale ambigue erau considerati hermafroditi. Legea acestor societati prevedea ca ar trebui considerate barbati sau femei in functie de trasaturile externe predominante. In mare masura, aceasta conceptie s-a mentinut pana in zilele noastre.
In secolul al XX-lea, termenul „intersexualitate”, inventat de geneticianul Richard Golschmidt in 1917, a inlocuit „hermafroditismul” in acest tip de cazuri. Progresele medicale din ultimul secol au facut posibila popularizarea interventiilor chirurgicale si hormonale pentru a modifica anatomia persoanelor intersexuale, astfel incat corpurile lor sa semene mai mult cu prototipul masculin sau feminin.
Cu toate acestea, eficacitatea si riscurile indoielnice ale acestor tratamente, care sunt adesea practicate fara consimtamant asupra minorilor, au contribuit la aparitia miscarilor care apara drepturile persoanelor intersexuale.
Cauze si tipuri de intersexualitate
Exista multe cauze posibile ale intersexului, ducand la diferite variatii ale genotipului si fenotipului. Aceste cauze pot fi impartite in patru categorii principale in functie de caracteristicile lor cele mai definitorii.
1. Intersex 46, XX (cu virilizare)
In aceste cazuri, cromozomii persoanei corespund cu cei tipici la femei, dar organele genitale lor externe sunt tipice pentru un barbat. Desi in 46,XX intersex persoana are un uter, expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculini in timpul dezvoltarii fetale, produsa de mai multe cauze posibile, determina clitorisul si labiile sa se dezvolte ca un penis.
Cea mai frecventa cauza a acestui tip de intersexualitate este hiperplazia suprarenala congenitala, constand in defecte ale glandelor suprarenale care provoaca secretia excesiva de androgeni, precum si un deficit de cortizol si alti hormoni. Aceasta alterare poate influenta menstruatia si cresterea parului, dar in cazuri severe poate afecta si ritmul cardiac sau nivelul de sodiu si potasiu din sange.
Prezenta tumorilor ovariene si utilizarea materna a hormonilor masculini in timpul sarcinii pot provoca, de asemenea, intersexul cu virilizare.
2. Intersex 46, XY (cu subvirilizare)
46, intersexul XY este prezenta cromozomilor masculini si a organelor genitale externe feminine sau ambigue. In acest tip de intersexualitate, dezvoltarea normala a fenotipului masculin din inhibarea caracteristicilor feminine nu este finalizata.
Cea mai frecventa cauza a intersexului cu subvirilizare este sindromul de insensibilitate la androgeni; In aceste cazuri, organismul este rezistent la hormonii masculini, necesari dezvoltarii gonadelor si a restului caracteristicilor sexuale ale masculinului.
Malformatiile la nivelul testiculelor si productia scazuta de testosteron sunt, de asemenea, cauze comune ale intersexului 46, XY.
3. Adevarata intersexualitate gonadala
Acest tip de intersexualitate apare atunci cand persoana are ovare si testicule simultan, complet sau incomplet. Aceste variatii au fost cunoscute anterior ca „hermafroditism adevarat”, spre deosebire de termenii „pseudohermafroditism feminin” si „pseudohermafroditism masculin” folositi pentru intersexul XX si, respectiv, XY.
In adevarata intersexualitate gonadala, organele genitale externe pot fi masculine, feminine sau intermediare, iar XX, XY sau ambii cromozomi pot fi prezenti in acelasi timp. Cauza acestor variatii este necunoscuta.
4. Intersex complex sau nedeterminat
Vorbim de intersexualitate complexa sau nedeterminata atunci cand dezvoltarea sexuala este alterata fara a exista o inconsecventa intre genotip si fenotip. Printre alte aspecte, hormonii sexuali sau numarul de cromozomi pot fi afectati.
De exemplu, cazurile in care exista doi cromozomi X (47, XXY sau 47, XXX) si doar un cromozom X (45, XO) ar fi incluse in aceasta categorie.