Un inhibitor al poftei de mancare este un medicament pe baza de reteta care actioneaza asupra creierului. Ceea ce face este sa inhibe senzatia de pofta de mancare, astfel incat sa simti mai putin foame si, prin urmare, sa mananci mai putine alimente. Acest lucru contribuie la pierderea in greutate.
Este indicat sa combinati un suprimant apetitului cu o dieta sanatoasa si o activitate fizica regulata pentru a obtine o pierdere durabila in greutate. Cu toate acestea, acest tip de medicamente provoaca si efecte secundare semnificative la unele persoane, iar unele pot chiar pune viata in pericol.
Este recomandabil sa mergeti la un inhibitor al poftei de mancare numai dupa sfatul medicului. Trebuie remarcat faptul ca nu exista suficiente dovezi privind eficacitatea acestui tip de medicamente. De asemenea, sunt contraindicate pentru unele persoane, dupa cum vom vedea mai tarziu.
Cum este mecanismul lui?
Suprimarea poftei de mancare ajuta organismul sa se simta plin.
Unii oameni simt foame chiar si atunci cand organismul nu are nevoie de calorii suplimentare. Acest lucru le face dificila pierderea in greutate. Cu un inhibitor al apetitului, apar modificari chimice si hormonale care ajuta organismul sa se simta plin.
Un suprimant apetitului functioneaza in trei moduri posibile:
- Blocarea senzatiei de foame. In acest caz, inhibitorul poftei de mancare actioneaza asupra glandei suprarenale. Acest lucru impiedica creierul sa trimita semnale de foame catre restul corpului.
- Umplerea stomacului. Se realizeaza cu o pastila plina de fibre. Aceasta, la randul sau, umple spatiul stomacal si te face sa te simti plin mai repede.
- Cresterea serotoninei. Medicamentul stimuleaza productia de serotonina. Acest hormon face ca o persoana sa se simta intr-o dispozitie mai buna si regleaza apetitul. Rezultatul este ca mananci mai putin.
Utilizarea unui inhibitor al poftei de mancare trebuie discutata intotdeauna cu medicul dumneavoastra, chiar daca este fara reteta. Exista conditii de sanatate care fac utilizarea acestor medicamente periculoasa. In general, nu sunt recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala , hipertiroidism, boli de rinichi, diabet, glaucom si probleme emotionale.
De asemenea, trebuie luate in considerare urmatoarele avertismente:
- Aceste medicamente pot crea dependenta.
- Oricine ia un inhibitor al poftei de mancare ar trebui sa reduca sau sa elimine consumul de alcool, deoarece acest lucru potenteaza posibilele efecte secundare ale medicamentului.
- Nu sunt recomandate copiilor.
- Acestea nu trebuie luate de femeile insarcinate sau care alapteaza.
- Nu sunt potrivite pentru persoanele cu epilepsie, boli de inima sau probleme de dependenta.
- Indicatiile medicale privind administrarea medicamentului trebuie respectate la litera.
- Supradozarea acestor tipuri de medicamente este considerata o urgenta medicala.
- Ele nu trebuie folosite de persoanele cu tulburari de alimentatie.
- Cei care conduc sau folosesc utilaje ar trebui sa fie extrem de precauti daca iau aceste medicamente.
In general, cel mai bine este sa discutati cu medicul dumneavoastra avantajele si dezavantajele utilizarii unui inhibitor al apetitului. In plus, este esential sa tinem cont de toate recomandarile medicale in acest sens.
Riscuri si efecte secundare
Majoritatea medicamentelor periculoase pentru suprimarea poftei de mancare au fost retrase de pe piata in multe tari. Cu toate acestea, siguranta medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala de acest tip nu poate fi garantata.
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu consumul de suprimant apetitului sunt urmatoarele:
- Constipatie sau diaree.
- Ameteli, greata si dureri de cap.
- Acestea.
- Gura uscata.
- Cresterea tensiunii arteriale.
- cresterea frecventei cardiace.
- Puls crescut.
- Leziuni hepatice.
- Insomnio o dificultades para dormir.
- Somnolenta.
De obicei, aceste efecte sunt usoare si dispar in timp. In orice caz, este necesar sa consultati un medic daca apar dureri in piept, palpitatii, dificultati la urinare, probleme respiratorii, inflamatii sau modificari ale dispozitiei atunci cand luati un inhibitor al apetitului.
Suprimarea poftei de mancare poate avea interactiuni riscante cu alte medicamente. In special, cu decongestionante, medicamente antihipertensive si asa-numitii „inhibitori MAO”.
Suprimarea poftei de mancare trebuie consumata sub supraveghere medicala si numai in cazuri specifice.
Cel mai bine este sa utilizati un inhibitor al apetitului numai pe baza de prescriptie medicala. Lucrul obisnuit este ca acest tip de medicament este recomandat numai in caz de obezitate si in cadrul unui plan de slabire.
In general, aceste medicamente sunt prescrise numai atunci cand riscul de obezitate este mai mare decat potentialele efecte negative ale medicamentelor. De obicei, acestea sunt folosite doar pentru o perioada scurta de timp, rareori durand mai mult de 12 saptamani.
In orice caz, luarea unui inhibitor al poftei de mancare nu are sens daca nu este insotita de o dieta sanatoasa si de un program regulat de exercitii fizice. Atunci cand se adopta un stil de viata sanatos, aceste medicamente nu mai sunt necesare.
Exista unele produse care actioneaza ca un suprimator natural al poftei de mancare. Nu exista suficiente dovezi in acest sens, asa ca eficacitatea acestuia nu poate fi garantata. Oricum ar fi, este indicat sa te consulti cu medicul inainte de a consuma astfel de substante.
Printre supresoarele naturale ale apetitului se numara urmatoarele:
- Schinduf sau schinduf. Semintele acestei plante mediteraneene sunt considerate a fi un suprimator natural al poftei de mancare. Poate provoca reactii adverse sau reactii alergice, asa ca se recomanda precautie deosebita.
- ceai verde Mai mult decat un suprimant al poftei de mancare, se crede ca ceaiul verde ajuta la reducerea greutatii corporale. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi in acest sens. Poate provoca leziuni hepatice, mai ales daca este consumata pe stomacul gol.
- Garcinia cambogia. Extractul acestei plante ar putea ajuta la reducerea apetitului, dar exista dovezi contradictorii in acest sens. Poate provoca reactii adverse si nu se stie daca este sigur pentru utilizare pe termen lung.
- Altii. Nu exista suficiente dovezi, dar exista posibilitatea ca alte substante sa ajute la reducerea apetitului. Printre acestea se numara Hoodia Gordonii, otet de mere, cereale integrale si scortisoara.
Suprimarea poftei de mancare: numai pe baza de prescriptie medicala
Nu conteaza daca este un inhibitor farmacologic sau natural al apetitului: trebuie sa discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a-l utiliza. Dupa cum am vazut, in toate cazurile pot exista efecte secundare si contraindicatii care conditioneaza utilizarea acestuia.
Uneori, apetitul excesiv se datoreaza stresului cronic sau somnului inadecvat. La fel, poate fi efectul folosirii unui medicament sau a unei boli. Idealul este adoptarea unui stil de viata sanatos care va genera mari beneficii in timp.