Anxietate, chiar si dupa vaccinarea COVID

Odata cu lansarea vaccinurilor COVID-19 si cu 1,41 miliarde de vaccinuri administrate in intreaga lume o intoarcere in lumea exterioara este la orizont. Dar, dupa ce au fost distantati social si izolati timp de peste un an, multi oameni sunt anxiosi de revenirea la ,,normal”.

Am crezut ca ma voi simti mai putin anxioasa odata ce am fost vaccinat. Dar, pe masura ce am inceput sa ma aventurez mai mult, am simtit o ingrijorare pe care pur si simplu nu o puteam scutura. Se pare ca nu sunt singur. Stresul American Psychological Association in sondajului America de date arata mai mult de 50% dintre oameni , fie ,,incomod simt” sau ,,nu se simt confortabil” , revenind la interactiunea in persoana si pre-pandemic rutine.

Acest lucru este extrem de comun si poate fi considerat normal avand in vedere circumstantele. In ciuda acestui fapt, cu totii trebuie sa gasim o modalitate de a merge mai departe. Trebuie sa ne dam seama cum sa traim in aceasta lume.

Daca va faceti griji sa reveniti la viata dupa vaccinarea COVID-19, nu va faceti griji. Nu sunteti singur si exista strategii care va pot ajuta. Iata patru modalitati de a face fata anxietatii intoarcerii la viata dupa vaccinarea dumneavoastra.

Fii selectiv cu privire la activitatile tale

Cand suntem anxiosi, este usor sa cadem in capcana totul sau nimic. Totul sau nimic capcana se intampla atunci cand ne gandim sau sa se comporte in moduri extreme sau polarizate. Dupa vaccinare, va fi usor fie sa evitati toate activitatile, fie sa spuneti ,,da” tuturor activitatilor. Este important pentru noi sa gasim un echilibru in loc de a te apropia de deciziile extreme.

Gasiti calea de mijloc atunci cand va faceti planurile. Incepeti prin a va identifica prioritatile. De exemplu, daca ati pierdut cel mai mult timp cu prietenii si familia in ultimul an, acordati prioritate activitatilor care va permit sa ii vedeti pe cei dragi intr-un mod sigur.

Cunoasterea si intelegerea prioritatilor dvs. va va ajuta sa luati decizii atunci cand multe optiuni concurente ameninta sa va copleseasca. Identificarea prioritatilor dvs. devreme va poate ajuta sa va ghidati luarea deciziilor si sa va ajutati sa evitati capcana totul sau nimic.

Dupa ce ati primit vaccinul, va puteti simti un pic mai in siguranta aventurandu-va in lume, dar nu atat de sigur incat sa aruncati toata atentia vantului.

Dr. Lindsay B. Jernigan remarca faptul ca increderea in protocoalele globale de sanatate este o modalitate utila de combatere a oboselii si anxietatii decizionale. Multi profesionisti au lucrat neobosit pentru a crea protocoale bazate pe stiinta si date, toate pentru a ne proteja comunitatea.

Cand ne simtim anxiosi, ne intrebam ,,ce-ar fi daca” si sari in cel mai rau caz? Puteti avea incredere ca profesionistii din domeniul sanatatii la nivel mondial au evaluat deja scenariile cele mai nefavorabile si au pus la dispozitie linii directoare pentru a va ajuta. Urmand liniile directoare si protocoalele asociate, combinate cu vaccinul, sunteti la fel de sigur cat puteti fi.

In lumea noua in care traim, este posibil sa nu ne simtim niciodata complet in siguranta. Aveti incredere in luarea deciziilor profesionistilor din domeniul sanatatii si aveti incredere in vaccinul care isi va face treaba. Echilibreaza aceasta incredere prin a nu-ti asuma riscuri inutile.

Creste-ti jocul de auto-ingrijire

Cand lumea se deschide si mai multe activitati devin din nou optiuni, va fi usor sa ne impachetam programele – mai ales dupa ce am fost cooptati tot anul.