Dronele obisnuiau sa zboare peste satul lor, al Rawdah, o data pe saptamana si luau copiii sub acoperire. Acum, potrivit lui Meqdad Tuaiman, dronele vin in fiecare zi, uneori de trei sau patru ori. Uneori ajung dupa-amiaza. Altele ajung dupa apus si stau pana in zori.
Dronele nu si-au tras cu armele de patru luni, dar patrulele lor s-au intensificat de la sfarsitul lunii ianuarie, cand Trump a preluat mandatul. Meqdad, un vanzator de masini uzate in varsta de 24 de ani si observator ocazional de conducte, crede ca nu este o coincidenta.
In octombrie 2011, tatal lui Meqdad Saleh si fratele sau, Jalal, in varsta de 17 ani, au fost ucisi intr-o lovitura cu drona in timp ce conduceau prin desert in cautarea camilelor pierdute. Un alt frate care era cu ei, Ezzaldeen, in varsta de 14 ani, a scapat de explozie si s-a ascuns pana a doua zi dimineata, cand a gasit cadavrele stricate.
In 2014, The Guardian i-a dat fratelui in varsta de 13 ani al lui Meqdad o camera pentru a le inregistra viata de zi cu zi. In ianuarie 2015, si el a fost ucis intr-o lovitura cu drone.
Loviturile americane cu drone din Yemen sunt o parte cheie a campaniei impotriva Al-Qaida in Peninsula Araba (AQAP), dar familia Tuaiman neaga orice legatura cu terorismul si spun ca nu a primit niciodata o explicatie de la autoritatile americane si nici de la aliatii guvernul yemenit.
Potrivit lui Meqdad, fratele sau Ezzaldeen a inceput sa spuna ca el va fi urmatorul: „Eu sunt urmatorul pe care il vor ucide”.
Prins intre doua razboaie
Sub administratia Trump, bombardamentele aeriene in Siria si Irak au crescut brusc, alimenteaza rapoartele despre morti de civili. Bombardele au crescut si in Yemen, unde campania SUA impotriva islamistilor are loc alaturi de un razboi civil dezordonat care i-a atras deja pe cei mai mari dusmani ai regiunii: Arabia Saudita si Iran.
Guvernul are in vedere planuri pentru o mai mare implicare a SUA in razboiul civil, punand in fata rebelii Houthi sustinuti de Iran impotriva statelor din Golful Persic care il apara pe presedintele exilat Abd Rabu Mansur Hadi.
Familia Tuaiman se simte incatusata de cele doua campanii. Sprijinul lor pentru Hadi ii pune alaturi de Statele Unite, chiar daca se tem de moartea din cauza loviturilor americane cu drone.
La Washington, Obama a fost criticat de dreapta pentru ca nu si-a asumat riscuri, chiar daca grupurile pentru drepturile omului au denuntat directivele sale de a preveni moartea civililor ca fiind prea laxe. Si cu Trump, aceste criterii sunt o litera moarta, a declarat recent un membru al Administratiei pentru Guardian .
„Sub Obama, republicanii si-au exprimat in mod constant ingrijorarea ca controlul excesiv al Casei Albe, sustineau ei, asupra modului si unde au fost desfasurate dronele – si asupra regulilor nerealiste pentru bombardare – a impiedicat strategia antiterorism a Americii. Chiar si fara o directiva oficiala, Trump poate inversa acest lucru delegand autoritatea de a ataca autoritatilor de nivel inferior si favorizand mai multe atacuri si, prin urmare, mai multe victime civile”, explica Micah Zenko, care conduce lupta impotriva terorismului in cadrul think tank-ului Council on Foreign Relations.
Meqdad se teme ca Trump va incerca sa-si indeplineasca promisiunea pe care a facut-o in 2015: „Cand ii iei pe acesti teroristi, trebuie sa le iei si familiile”.
Autoritatile americane neaga ca exista planuri de implementare a acestei politici, care conform expertilor ar constitui o crima de razboi. Dar, cu trei rude moarte, Meqdad nu exclude acest lucru.
Trump: record de bombardamente
„Noi credem ca [Trump] nu are respect pentru viata umana. Suntem foarte speriati”, spune Meqdad in timpul unui interviu telefonic organizat de grupul pentru drepturile omului Reprieve. Meqdad cere ca, daca Statele Unite au vreo dovada impotriva familiei sale, „va rog” sa le prezinte in instanta. „Suntem pregatiti sa ne explicam in orice instanta americana.”
Statele Unite au crescut ritmul bombardamentelor in ultimele saptamani in Yemen, Irak si Siria. Comandamentul militar american din Orientul Mijlociu a negat ca regulile de intrare in lupta au fost relaxate. Cu toate acestea, el a recunoscut o descentralizare a procesului decizional care faciliteaza solicitarea bombardamentelor de la „consilierii” militari americani care lupta alaturi de fortele irakiene la Mosul.
„Cred ca, in mod rezonabil, presedintele a spus foarte clar ca doreste sa ofere comandantilor de pe teren mult mai multa flexibilitate pentru a-si indeplini misiunile, in special in infrangerea ISIS”, a declarat luni purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer.
Statisticile fortelor aeriene americane arata ca SUA au aruncat mult mai multe bombe asupra Irakului si Siriei din decembrie decat oricand in razboiul de doi ani si jumatate impotriva ISIS.
In ianuarie, avioanele de vanatoare au aruncat 3.600 de bombe , urmate in februarie de alte 3.440. Statisticile pentru luna martie nu sunt inca disponibile. Aceste cifre depasesc recordul anterior pentru lansarile lunare: 3.242 in noiembrie 2015.
Grupul Airwars, cu sediul in Marea Britanie, spune ca rapoartele privind decesele civile cauzate de Statele Unite si aliatii sai au crescut atat de mult incat nu are resursele pentru a continua sa monitorizeze presupusele decese cauzate de Rusia, pe care Statele Unite au criticat-o fara discernamant pentru bomba.
Numai in martie 2017, Airwars a urmarit acuzatiile pentru moartea a 1.000 de civili ucisi in Irak si Siria in mainile coalitiei conduse de SUA. Pentagonul a confirmat ca investigheaza rapoarte credibile despre morti civili. Dar la Mosul, numarul mare de morti cauzat de un bombardament american din 17 martie a starnit indignare internationala.
In Yemen, tendinta este similara. Pana miercurea trecuta, cea de-a 69-a zi a mandatului lui Trump, Statele Unite au efectuat 37 de lovituri cu drone dincolo de campurile de lupta declarate, cu o rata de o lovitura la fiecare 1,8 zile, noteaza Zenko. Aceste atacuri s-au concentrat in mare parte asupra Yemenului. Cel mai recent a avut loc miercurea trecuta in provincia nordica Abyan. Zenko detaliaza ca Obama a autorizat atacuri la fiecare 5,4 zile.
Al Qaeda, in cautarea sprijinului popular
La sfarsitul Administratiei Obama, Pentagonul a inceput sa-si faca griji cu privire la adaptabilitatea AQAP, o teama care a continuat si prin administratia Trump. Comandamentul central al SUA a declarat pentru Guardian in februarie ca administratia Trump ia in considerare desemnarea Yemenului ca zona de razboi, ceea ce ar usura restrictiile asupra grevelor – menite sa protejeze civilii – punand Yemenul intr-o situatie comparabila cu cea a Siriei si Irakului.
Meqdad subliniaza The Guardian ca Al Qaeda profita direct de loviturile cu drone. „Al Qaeda incearca intotdeauna sa contacteze membrii familiei, vecinii si prietenii dupa fiecare atac”, spune el.
„Cand propriul nostru guvern nu ne protejeaza, cand simtim ca este iresponsabil sau ca pune relatia cu SUA mai presus de protectia propriilor cetateni, atunci mesajul Al Qaeda incepe sa se cufunde. Este usor sa valorificam aceste incidente.”
Comandamentul Central al SUA si CIA au refuzat sa comenteze cazul familiei Tuaiman. Un purtator de cuvant al Pentagonului a declarat ca Yemenul nu a fost inca desemnat zona de razboi. „Operatiunile de zi cu zi ale SUA in Yemen sunt autorizate de seful Comandamentului Central pe baza autoritatilor acordate de presedinte si de secretarul apararii”, explica Christopher Sherwood de la Departamentul Apararii.
Kate Higham, care conduce proiectul de greve al grupului Reprieve, denunta ca este o „grava nedreptate” pentru civilii yemeniti, precum familia Tuaiman, sa traiasca de teama loviturilor cu drone.
„Aceasta familie si multe altele din Orientul Mijlociu sunt ingrozite de numarul in crestere a mortilor civili si se tem ca vor fi urmatorii in rand. Presedintele Trump trebuie sa revizuiasca de urgenta intregul program de atacuri si sa investigheze numarul imens de morti de civili cauzate pana acum”, spune Higham.
Meqdad se teme ca nici Al Qaeda, nici Statele Unite nu au terminat cu familia sa. Cu trei membri ai familiei morti, nu are raspunsuri, doar intrebari si presimtiri. „Cand Mohammed a murit in 2015, ne-am dat seama ca nu a fost un incident intamplator. Intreaga familie ar putea fi atacata”, explica el. „S-ar putea sa fim acuzati de ceva ce nimeni nu ne-a comunicat oficial. Chiar acum, le cer Statelor Unite: da-mi un motiv sa-mi ucid familia.”