Un oficial chinez de top in domeniul sanatatii a avertizat duminica ca raspandirea deja neobisnuit de rapida a noului coronavirus periculos se accelereaza si mai mult, adancind temerile globale cu privire la o boala care a infectat peste 2.700 de persoane din intreaga lume si a provocat moartea a cel putin optzeci de persoane in China.
Diagnosticul sumbru vine pe fondul ingrijorarii ca eforturile Chinei de a limita raspandirea bolii, in ciuda unui blocaj fara precedent care afecteaza 56 de milioane de oameni, nu numai ca ar fi venit prea tarziu, dar ar fi putut si inrautati situatia, de exemplu prin exacerbarea. penurie de materiale medicale.
Adaugand ingrijorarii tot mai mari la nivel mondial, persoanele care poarta virusul, dar nu au simptome, ii pot infecta pe altii, potrivit oficialului chinez Ma Xiaowei, director al Comisiei Nationale de Sanatate din China. Aceasta transmitere asimptomatica ar face boala mult mai dificil de controlat, deoarece oamenii aparent sanatosi calatoresc si interactioneaza cu ceilalti.
„Epidemia intra acum intr-o perioada mai grava si mai complexa”, a spus Ma la o conferinta de presa la Beijing duminica. „Se pare ca va dura ceva timp si numarul de cazuri ar putea creste.”
Incercarile Chinei de a reduce raspandirea bolii – practic prin punerea unui cordon in jurul tuturor oraselor mari din provincia Hubei, inclusiv capitala sa, Wuhan, un oras de 11 milioane de locuitori – sunt un „experiment de sanatate publica a carui amploare nu a fost niciodata atinsa” a spus dr. William Schaffner, expert in boli infectioase la Universitatea Vanderbilt. „Din punct de vedere logistic, este uimitor si s-a facut foarte repede.”
Daca blocajele vor reusi sa opreasca raspandirea virusului este o chestiune de dezbatere intre expertii in sanatate publica si epidemiologie. Unii au spus ca blocarea ar fi utile, cel putin in teorie.
„Orice lucru facut pentru a creste distanta sociala poate ajuta la incetinirea raspandirii virusului”, a spus dr. Thomas R. Frieden, fost director al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. este bine facut, nu este imposibil sa aiba un impact pozitiv”.
Dar obtinerea corecta la aceasta scara este ceva ce nu a mai fost incercat pana acum.
„A pune un inel in jurul oraselor de aceasta dimensiune si populatie este fara precedent”, a spus dr. Howard Markel, profesor de istorie medicala la Universitatea din Michigan si autor al cartii Quarantine.
Mentinerea blocadei va pune provocari imense, incepand cu furnizarea de alimente, combustibil si ingrijire medicala pentru milioane de oameni. „Este enorm de greu de realizat eficient si este, de asemenea, dificil de evaluat eficacitatea”, a explicat Schaffner.
Alti experti au fost sceptici ca restrictiile de calatorie vor fi eficiente, deoarece probabil ca au fost implementate prea tarziu si barierele ar fi prea permeabile. Cinci milioane de oameni au parasit Wuhan inainte ca calatoriile din oras sa fie restrictionate, a spus primarul Zhou Xianwang. A fost o revelatie uluitoare care a intensificat indoielile cu privire la raspunsul intarziat al guvernului.
„Nu poti sigila un germen. O noua infectie se raspandeste”, a declarat Lawrence O. Gostin, profesor de drept la Universitatea Georgetown si director al Centrului Colaborator pentru Dreptul National si Global al Sanatatii al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. „Va iesi; se intampla intotdeauna.”
In China, weekendul a adus noi avertismente sumbre despre un virus putin cunoscut si un numar in crestere de infectii si decese. Numarul oficial de infectii din China a crescut semnificativ in 24 de ore, trecand de la 1.975 duminica la 2.744 luni.
Intr-un semn al severitatii crizei si al probabilitatii sale asupra cresterii Chinei pe termen scurt, guvernul a anuntat luni ca sarbatorile de Anul Nou Lunar, care dureaza in mod normal o saptamana, vor fi prelungite. Deocamdata, cel putin, multi muncitori vor avea inca trei zile libere si se vor intoarce la munca pe 3 februarie.
Dar chiar inainte de acest anunt, Suzhou, un mare centru industrial din estul Chinei, a declarat ca fabricile nu ar trebui sa isi reia activitatea inainte de 8 februarie.
Duminica, guvernul national a interzis si comertul cu animale salbatice pana la incheierea epidemiei. Focarul a reorientat atentia asupra pietelor animale din China, unde vanzarea de specii exotice a fost legata de riscuri epidemiologice.
In Hong Kong – care a fost puternic lovit de coronavirusul SARS in 2003, cu aproape 300 de decese, mai mult decat orice alt oras din lume – ingrijorarea cu privire la raspandirea bolilor infectioase este profunda. Duminica, guvernul a declarat ca va interzice, pana la o noua ordine, persoanele din provincia Hubei, care include Wuhan, si persoanele care au fost in provincie in ultimele 14 zile de la intrarea in Hong Kong.
Unii experti mondiali in sanatate spun ca atentia si resursele Chinei de acum inainte nu ar trebui sa vizeze izolarea oraselor.
Michael T. Osterholm, directorul Centrului de Cercetare si Politica a Bolilor Infectioase de la Universitatea din Minnesota, considera ca strategia chineza de a face fata crizei ar putea fi cu usurinta „contraproductiva” si a comparat-o cu asa-numitele cordons sanitaire care au fost stabilite. pentru a izola zonele din Africa de Vest in timpul epidemiei de Ebola din 2014-2016, infometand oameni si declansand revolte violente. Altii au gasit o modalitate de a evita sau de a se strecura peste granite. „A fost un dezastru”, a spus Osterholm.
Tom Inglesby, specialist in boli infectioase si director al Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sanatatii, si-a exprimat, de asemenea, ingrijorari.
„Daca puneti din ce in ce mai multe locuri din China in carantina, va incepe sa distruga interactiunea sociala normala, miscarea normala a marfurilor si a oamenilor si a materialelor medicale, a alimentelor si a medicamentelor”, a spus Inglesby. „La nivel macro, mi se pare ca este mai probabil sa fie daunator decat util in controlul epidemiei.”
In schimb, Inglesby, Osterholm si alti experti in sanatate au sugerat Chinei sa se concentreze pe masurile traditionale de sanatate publica care au oprit alte focare, cum ar fi identificarea si monitorizarea contactelor si asigurarea ca asistenta medicala este disponibila tuturor.