România este o ţară plina de poveste şi mister. La fiecare pas descoperim locuri frumoase şi enigmatice, cu poveşti la fel de misterioase, care abia aşteaptă să fie descusute şi împărtăşite. Un asemenea loc este Podul lui Dumnezeu.
Podul lui Dumnezeu este unul dintre cele 3 poduri naturale din lume şi al doilea ca mărime din Europa. Este situat în comuna Ponoarele, judeţul Mehedinţi; este traversat de DJ670 care leagă Baia de Aramă de Drobeta Turnu Severin. Podul lui Dumnezeu este spectaculos şi prin dimensiunile sale: 30m lungime, 13m lăţime, 22m înălţime, 9m grosime. Este, de asemenea, singurul drum natural pe care se poate circula, fiind format din calcare, ca urmare a surpării unei peşteri.
Există mai multe legende care circula şi care sunt foarte interesante. O legandă spune că în peştera Ponoare locuia Necuratul, ocupându-se nestingherit de rautaţile sale. Într-o zi, oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să îi scape de diavol. Acesta, ascultându-i pe aceştia, a lovit tavanul peşterii, prăbuşindu-l peste intrare. Necuratul a reusit să scape prin a doua ieşire a peşterii, agătându-se cu ghearele de un deal şi formând astfel cele doua câmpii denumite Afrodita şi Cleopatra. El veghează, acum, asupra oamenilor care trec prin acest loc, fără a mai putea sa-şi reia reşedinţa.
Altă legendă spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună. Pe la anul 1370, călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis şi deasupra careia trebuia să construiască o mănăstire. Acesta s-a oprit la Ponoarele, în locul de unde izvorăşte acest pârâu, dar a fost izgonit şi umilit. De acolo, a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea visată. Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără peşti şi să o înghita pământul. Şi chiar aşa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori, în ea nu trăieşte nici o vietate. Iar la un moment dat, apa a intrat într-o cavitate subterană a unei peşteri, dând impresia ca e înghiţită de pământ.
O altă legendă spuna că podul as fi fost construit de legendarul Hercule sau de Iovan Iorgovan, personaj de basm, pentru a o prinde pe malefica Hidra. Aceasta fuge de Iovan încercându-şi paloşul pe o stâncă , pe care o prăbuşeşte şi astfel se formează Podul lui Dumnezeu. Rămasă fără unul dintre cele 5 capete, Hidra fuge prin munte, lăsând în urma sa cheile de pe valea Cernei, sperând că va ajunge la izvoarele termale ce-i pot reda puterile.
Tot legendele mai spun că maşinilor care ajung pe pod li se strică frânele , cu ajutorul Necuratului, şi că Dumnezeu îi salvează pe oameni. La baza acestei legende stau doua maşini de mare tonaj care s-au ciocnit şi s-au răsturnat în hău. Conducătorii celor două maşini au scăpat nevătămaţi. Un biciclist a căzut în gol şi s-a aleas doar cu câteva zgârieturi.
În 2009, structura lui de rezistenţa a fost grav afectată din cauza trepidaţiilor , dar şi a precipitaţiilor căzute în zona. Bucăţi mari de stâncă s-au desprins din tavanul acestuia, astfel că autoritaţile au luat măsuri restricţionării traficului pe aici şi consolodarea podului. Operaţiunea a fost dificilă şi riscantă, dar a fost un succes. Pe lângă consolidarea podului, autoritaţile din Mehedinţi au realizat şi o centură ocolitoare ,pentru ca transportul de mare tonaj să nu se mai facă pe pod şi să producă vibraţii care dislocă stâncile.
Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele este mândria localnicilor şi atrage mii de turişti din toată lumea. Tu te numeri printre vizitatori?