Virusul herpes simplex este cauza uneia dintre cele mai frecvente infectii la om. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca 67% din populatie sufera de herpes simplex de tip 1 si 13% de herpes simplex de tip 2. In multe cazuri este o afectiune latenta, desi herpesul poate fi reactivat de stres.
Stresul este un factor de conditionare pentru multe boli. Cu totii traim anumite cantitati de stres in viata de zi cu zi, desi atunci cand o facem in doze mari apar complicatii. Multi pacienti diagnosticati cu herpes incep sa dezvolte simptome dupa episoade stresante. Sa vedem care este relatia dintre ambele conditii.
Stres pe termen scurt si izbucniri de herpes
Influenta hormonilor in timpul unui episod de stres poate favoriza focarele de herpes.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca stresul este consecinta unei serii de schimbari care opereaza in corpul tau pentru a se adapta sau a raspunde la situatii solicitante. Este reglat de hormoni, printre care cortizolul este unul dintre cei mai importanti. Este un proces natural care te ajuta sa depasesti obstacolele si sa rezolvi problemele.
Acesta este motivul pentru care toti manifestam o doza mica de stres pe termen scurt. Chiar si in doze mici, stresul are un impact asupra corpului tau, atat fizic, cat si psihologic. De exemplu, cercetatorii stiu de cateva decenii ca stresul constrange functionarea sistemului imunitar.
Acest lucru se traduce, printre multe alte lucruri, prin vindecare mai lenta, tendinta la infectie, eficacitate redusa a vaccinurilor si, bineinteles, reactivarea herpesului din cauza stresului. Retineti in acest moment ca herpesul este o boala care nu are leac si se manifesta prin focare.
Un pacient poate avea cateva focare pe an sau poate trece prin cativa ani fara a prezenta un singur simptom. Astfel, exacerbarile se agraveaza atunci cand sunt precedate de episoade de stres de scurta durata. Ei fac acest lucru pentru ca sistemul imunitar este slabit si virusul care este mereu prezent reapare la suprafata.
Stres pe termen lung si izbucniri de herpes
Pe langa faptul ca poti dezvolta herpes din cauza stresului pe termen scurt, adevarul este ca este mai frecvent ca virusul sa se reactiveze in fata stresului pe termen lung. Adica, fa-o dupa ce ai trait cateva zile sau saptamani cu mult stres.
Acest lucru este confirmat de cel putin unele studii si cercetari, care indica, de asemenea, ca episoadele stresante pe termen lung sunt un bun predictor al unui focar de herpes. Raspunsul la aceasta este foarte simplu: stresul cronic are un impact major asupra tuturor proceselor care regleaza homeostazia corpului tau.
Acestea fiind spuse: ce proces se afla in spatele herpesului de stres cronic? Exista multe ipoteze si este chiar o intrebare deschisa in randul specialistilor. Unii cercetatori subliniaza ca stresul perturba comunicarea biochimica dintre sistemele nervos, endocrin si imunitar.
Acest lucru se traduce printr-o blocare a proceselor de trimitere si schimb de mesageri, ceea ce duce la modificari ale homeostaziei naturale. Potrivit unor studii, aceasta intrerupere se face prin molecule precum citokine, glucocorticoizi si catecolamine. Toate modifica procesul de comunicare si lasa susceptibil sistemul imunitar al pacientului.
Ce poti face pentru a preveni izbucnirea herpesului de stres?
Atat stresul pe termen scurt, cat si stresul cronic slabesc sistemul imunitar intr-o masura mai mica sau mai mare. In consecinta, acest lucru are ca rezultat reactivarea virusului herpes simplex. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa reduceti episoadele de stres din viata de zi cu zi.
Sunt multe lucruri pe care le poti face in privinta asta. Cele mai multe sunt mici schimbari in stilul tau de viata, precum si pariuri pe obiceiuri sanatoase. Din mana Harvard Health si Johns Hopkins Medicine va lasam cateva idei generale.
Lucreaza-ti respiratia
Ceva la fel de simplu precum respiratia adanca poate aduce sub control un episod de stres. Respiratia lunga, lenta si profunda va va permite sa va relaxati, prevenind emotiile sa curga in interiorul vostru. Daca vrei sa incerci iti recomandam cateva exercitii de respiratie.
Planificati activitati eliberatoare
Viata ta nu poate fi mediata doar de studiu, munca, familie sau responsabilitatile vietii de adult. Trebuie sa lasati un spatiu acelor activitati care va permit sa eliminati grijile. Ciclismul, drumetiile, gradinaritul, mersul pe jos, mersul la film si joggingul sunt doar cateva exemple.
Identificati cand ar trebui sa va odihniti
Un sfat esential pentru a evita herpesul din cauza stresului cronic. Trebuie sa stii sa identifici cand este timpul sa te odihnesti, astfel incat sa-ti oferi un spatiu pentru a-ti recupera energie si a-ti reordona mintea . Puteti incerca sa faceti activitati in cicluri, astfel incat sa includeti pauze intre ele pentru a evita oboseala fizica si psihica care evolueaza inevitabil in stres.
Practica meditatia
Cautarea relaxarii este foarte importanta pentru a preveni stresul si bolile derivate din acesta.
Cand te gandesti la evitarea stresului, primul lucru care iti vine in minte este meditatia. Intr-adevar, acesta este unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru a elimina stresul din viata ta, unul care, de asemenea, te avantajeaza in multe feluri. Va sugeram in special sa incercati meditatia mindfulness pentru stres.
Incercati imagini ghidate
O alta tehnica pentru a evita herpesul de stres este practicarea imaginilor ghidate. Consta in a-ti imagina situatii in mintea ta care evoca un anumit grad de relaxare, care iti permit sa te deconectezi pentru un moment de problemele care te acuza in realitate.
Nu neglija relatiile tale sociale
De asemenea, puteti incerca sa va consolidati relatiile sociale. Cercetatorii au descoperit o relatie intre stres, singuratate si reactivarea virusului herpes simplex; asa ca nu trebuie sa neglijezi momentele pe care le impartasesti cu prietenii, familia sau colegii tai.
In orice caz, cel mai important lucru este sa intelegi ca stresul iti poate reactiva focarele de herpes. Stiind acest lucru va va incuraja sa va schimbati stilul de viata pentru a reduce aparitia simptomelor. Tot ceea ce faci in viata ta care iti permite sa-ti reduca nivelul de stres sau de anxietate este binevenit.