Sprijinirea partenerului atunci cand este stresat la locul de munca

Oamenii pot reactiona la stres la locul de munca in multe feluri. Unii tind sa impacheteze lucrurile si sa se retraga. S-ar putea sa devina defensive sau suparati sau sa nu vrea sa faca nimic. Altii ar putea supracompensa si vor incerca sa castige din nou controlul asupra situatiei, facand mult mai mult decat ar face de obicei.

Oricare ar fi cazul, stresul poate avea un efect negativ asupra relatiilor. Fie ca evita sa vorbeasca despre orice sau sa devina prea activ, daca partenerul tau este stresat, ar putea neglija sa-ti puna relatia pe primul loc sau sa-ti ia in considerare sentimentele.

S-ar putea face griji – mai ales daca nu se spune nimic contrariul – asta e tu  care este problema: ca ati gresit ceva facut pentru a determina aceasta schimbare in comportament.

Ruperea ciclului

Acest ciclu de presupuneri poate tinde sa se inrautateasca, mai degraba decat mai bine, daca nu se face ceva pentru a-l intrerupe.

Desigur, daca esti martor la partenerul tau care se comporta diferit sau ca te inchide, poate fi greu sa stii cum sa abordezi lucrurile. S-ar putea sa va faceti griji ca orice incercare de interventie ar putea inrautati situatia.

Cea mai simpla solutie este doar sa intrebi. Desigur, daca simti ca partenerul tau te-a neglijat sau te-a tratat diferit, poate exista tentatia de a porni de la o pozitie de vinovatie: ,,Nu mi-ai acordat nicio atentie”, ,,nu pare sa ai niciodata nu mai avem timp pentru noi „,,, nu am mai facut sex de veacuri „.

Si, desi acest lucru este de inteles, este posibil sa o faca pe cealalta persoana sa se simta defensiva. Poate fi mai bine sa puneti lucrurile simplu si intr-un mod care sugereaza ca doriti sa ajutati: ,,Ma tem ca esti stresat. Pot face ceva?

Vorbind corect

O alta modalitate de a face lucrurile este de a planifica conversatia in avans. Uneori poate fi util sa stabiliti un timp si un loc, astfel incat sa stiti amandoi ca veti lua putin timp pentru a vorbi despre lucruri si pentru a va concentra cu adevarat asupra a ceea ce se intampla. Poate fi bine daca acest lucru se afla undeva in afara rutinei obisnuite – in timp ce mergeti la plimbare sau la o cafenea, de exemplu.

Incercati sa evitati conversatia cu ei tarziu in noapte sau chiar inainte de a merge si sa faceti altceva – va avea nevoie de timp si spatiu daca veti fi relaxati si ambii au sansa de a spune ce va simtiti .

O tehnica deosebit de utila in timp ce purtati conversatii dificile este utilizarea frazelor ,,eu” – asa ca, in loc sa spuneti ,,nu pare ca va pasa”, ati putea spune ,,cand nu vorbiti cu mine, incep sa ma simt neglijat”. Acest lucru va ofera sansa de a exprima cum va descurcati fara sa para ca ati pune totul pe ele.

Un lucru de care oamenii sunt deseori ingrijorati in mod specific atunci cand vine vorba de munca este stresul, sunt banii. Se poate simti ca nu au de ales decat sa se afle in situatie, deoarece au nevoie de bani pentru a va ajuta sa va sustina pe amandoi. Poate fi util sa abordam acest lucru direct, intreband: ,,Este vorba despre bani?” Cu cat partenerul dvs. are mai multe sanse sa nu se simta singur in ceea ce traverseaza, cu atat mai bine.

Facand pregatiri

Desigur, una dintre cele mai mari cauze ale stresului legat de munca este pur si simplu sa aveti prea mult de lucru. In astfel de cazuri, poate fi util sa va planificati impreuna impreuna, astfel incat, chiar daca nu sunteti capabil sa aveti la fel de mult timp de calitate pe care doriti, va puteti asigura in continuare sa obtineti ceva.

Acest lucru poate insemna sa permiteti, de exemplu, un sfarsit de saptamana pentru munca suplimentara, dar sa va asigurati ca urmatorul sau unul dupa aceea este dedicat timp pe care voi doi il petreceti impreuna. Sau poate insemna sa accepti ca vor fi mai ocupati deocamdata (aparitia stresului poate coincide adesea cu un nou loc de munca sau promovare), dar ca acest lucru nu va fi un lucru permanent.

De asemenea, poate fi o idee buna sa stabiliti limite in ceea ce priveste cat timp petrec raspunzand la e-mailuri in afara orelor de birou sau cat de des vin acasa tarziu. Daca au o slujba solicitanta, atunci evitarea completa a acestor lucruri s-ar putea sa nu fie posibila, dar stabilirea limitelor superioare poate insemna diferenta dintre a avea sansa de a ajunge din urma de cateva ori pe saptamana si a se indeparta incet in decurs de cateva luni.

Din nou, incercati sa purtati aceasta conversatie in spiritul de a lucra impreuna, mai degraba decat de a face cereri. Si daca aveti idei diferite despre lucruri, uneori este mai bine sa incercati pur si simplu sa va intalniti in mijloc.