Alimente bogate in aminoacizi esentiali

Ce sunt aminoacizii?

Puteti obtine suficiente aminoacizi esentiali consumand o dieta bogata in proteine. Aceste proteine sunt disponibile atat in alimentele vegetale, cat si in alimentele de origine animala.

Aminoacizii sunt un nutrient important necesar pentru viata si o buna intretinere a sanatatii. Uneori se numesc macronutrienti si se combina pentru a forma proteine. Proteinele si aminoacizii sunt elementele de baza ale vietii.

Aminoacizii sunt molecule cu lant lung care alcatuiesc proteinele. Aveti proteine   in corp in muschi, oase, piele, par si aproape fiecare tesut sau parte a corpului. De asemenea, produc enzime care determina reactii chimice importante in organism.

Corpul tau nu stocheaza aminoacizi, deci ii face de la zero sau de la altii. Exista mai mult de 20 de aminoacizi, care se impart in trei grupe:

Aminoacizi esentiali

Aminoacizi neesentiali

Aminoacizi conditionati

Corpul tau nu poate produce aminoacizi esentiali de la zero sau din alti aminoacizi, deci trebuie sa-i obtii din alimente. Acestea includ:

Histidina

Lizina

Isoleucina

Leucina

Triptofan

Valine

Treonina

Metionina

Fenilalanina

Daca sunteti adult, corpul dvs. poate produce aminoacizi neesentiali si conditionati. Corpurile copiilor nu pot produce suficienti aminoacizi conditionati pentru a le satisface nevoile.

Beneficiile aminoacizilor

Aminoacizii sunt necesari pe viata. Corpul tau foloseste aminoacizi pentru a construi proteine   in muschii, pielea, parul, organele si tesuturile si ca sursa de energie. Aminoacizii sunt importanti pentru:

Construiti muschi

Creste

Descompuneti mancarea

Reparati tesuturile

Echilibreaza azotul din corp

Regleaza pofta de mancare

Reglati tensiunea arteriala

Construiti substante chimice pentru creier

Regleaza sistemul imunitar

Aminoacizii sunt responsabili pentru multe alte procese si functii din organism.

Alimente bogate in aminoacizi esentiali

Puteti obtine suficiente aminoacizi esentiali consumand o dieta bogata in proteine. Aceste proteine   sunt disponibile atat in   alimentele vegetale, cat si in alimentele de origine animala.

Unele alimente contin proteine   complete. Acestea sunt alimente care contin toate cele 20 sau mai multe tipuri de aminoacizi. Unele alimente sunt proteine   incomplete si este posibil sa le lipseasca inca unul dintre cei noua aminoacizi esentiali.

Alimentele de origine animala si vegetala care contin proteine   complete sau toti aminoacizii includ:

carne rosie

Pui

Peste

Fructe de mare

Oua

Lapte

Branza

Iaurt

Quinoa

seminte chia

Tofu

Alimentele vegetale care contin niste aminoacizi includ:

Cereale

Nuci

Seminte

Fasole

Leguminoase

Fructe

Legume

De cata proteina aveti nevoie?

Alocatia zilnica recomandata pentru proteine   este de 0,8 grame de proteine   pe kilogram de greutate corporala pe zi in Statele Unite sau aproximativ 7 grame pentru fiecare 20 de kilograme de greutate corporala. Asta inseamna ca daca cantaresti 140 de kilograme, ar trebui sa mananci aproximativ 50 de grame de proteine   intr-o zi.

Majoritatea oamenilor sanatosi care traiesc intr-o tara dezvoltata primesc mai mult decat suficiente proteine   in dieta lor . Cu toate acestea, milioane de oameni, in special copii si cei care traiesc in tarile in curs de dezvoltare, nu primesc suficiente proteine   din cauza insecuritatii alimentare.

Cel mai bun mod de a obtine toti aminoacizii de care aveti nevoie este sa mancati o varietate de alimente pe tot parcursul zilei care contin aminoacizi. Persoanele care nu consuma alimente de origine animala pot avea nevoie sa manance mai mult si o varietate mai mare de alimente vegetale care contin aminoacizi pentru a ajunge la aportul zilnic recomandat.

Riscuri si perspective

Proteinele sunt necesare pentru sanatatea ta pentru a mentine functiile sanatoase ale corpului. Copiii au nevoie de proteine   suplimentare pe masura ce cresc, iar femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de cantitati bune de proteine   pe masura ce cresc un copil.

Riscuri de proteine insuficiente

Persoanele care traiesc cu insecuritate alimentara pot avea dificultati in a obtine suficiente proteine   si aminoacizi esentiali. Persoanele care nu consuma alimente de origine animala pot fi, de asemenea, expuse riscului de a nu avea suficiente proteine   sau o varietate de proteine. Prea putine proteine   si malnutritie pot duce la:

Crestere slaba

Pierderea masei musculare

Inima slabita

Sistemul respirator slabit

Scaderea imunitatii