Este complet normal si sanatos sa existe conflicte in cupluri. Sunteti doua persoane separate si veti avea pareri diferite uneori. Exista totusi cateva aspecte pe care nu trebuie sa le faci dupa ce ai un conflict in cuplu deoarece aceste actiuni vor deteriora relatia pe termen lung.
Dar ceea ce s-ar putea sa nu-ti dai seama este ca modul in care actionezi dupa un conflict poate fi la fel de important pentru relatia ta, in functie de ceea ce spui la nervi. Iata cateva reactii de evitat in cazul unui conflict cu partenerul.
1.Nu respecti nevoia partenerului de spatiu
Intr-un conflict, cand un partener este coplesit, este posibil sa nu-si poata prelucra gandurile. Iata de ce este important sa accepti ideea atunci cand cineva spune „Am nevoie de o pauza. ” Poate fi firesc sa te simti nelinistit daca partenerul tau are nevoie de ceva timp pentru a se racori si a-si colecta gandurile – daca se intampla acest lucru, respirati adanc si ganditi-va cum ati vrea sa fiti tratati daca rolurile ar fi inversate. Nu trebuie sa luati aceasta decizie personal si deveniti paranoici, acea pauza nu inseamna neaparat ca partenerul cauta o alta femeie sau o escorta, de pe site-uri de profil, cum ar fi eses.ro.
2. Nu duceti lucrurile in extreme
Dupa o discutie contradictorie cu partenerul, incercati sa va mentineti mintea deschisa si sa pastrati echilibrul. In mijlocul unui conflict, poate fi usor sa fiti extremisti si sa alunecati in gandirea alb-negru. Folosirea unor termeni de genul ,,tu intotdeauna” sau niciodata, nu va rezolva niciodata un conflict, asa ca este important sa faci un pas inapoi. Odata ce ganditi la rece puteti lua in considerare argumentele vazute din perspectiva partenerului.
3. Nu fiti indiferenti
Daca aveti nevoie de putin spatiu dupa o cearta, este in regula, atat timp cat spuneti acest lucru. Una dintre cele mai mari greseli pe care oamenii le fac in urma unui conflict in cuplu este indiferenta. Daca iti ignori partenerul, acesta ar putea crede ca e o forma de pedeapsa, ceea ce poate fi un motiv de cearta in viitor. In schimb, spuneti: ,, sentimentele mele sunt aceleasi, dar am nevoie de putin spatiu sa ma calmez si vom discuta mai multe dupa aceasta perioada.
4. Nu amintiti conflicte din trecut
Stii zicala ,,ce se intampla in Vegas ramane in Vegas”? Orice ar spune partenerul in timpul unui conflict ar trebui sa ramana acolo. daca v-a deranjat ceva in trecut si ati rezolvat acel lucru, in conflictul din prezent, ramaneti la problema in sine care a declansat conflictul, fara sa aduceti argumente din trecut. Acest lucru poate crea confuzii si neincredere, iar asta poate insemna destramarea relatiei.
5. Nu spuneti doar ,,Imi pare rau”
Asta spune: „M-am saturat de asta. Lasa-ma in pace. Vreau sa fac altceva”. Sa spui imi pare rau fara sa crezi cu adevarat sau sa spui fara sa stii de ce spui acest lucru, poate agrava conflictul.
6. Nu aduceti scuze nefondate intr-un conflict
Exista un milion de lucruri pe care le-ai putea blama intr-un conflict: o zi proasta la serviciu, o durere de cap, o noapte nelinistita. Chiar daca lipsa somnului poate crea stari de irascibilitate, acest lucru nu te face nevinovat fata de partener. Luptele sunt despre anumite fapte. Daca esti suparat, trist sau ai o stare generala proasta, asta este informatia pe care partenerul tau trebuie sa o stie. Data viitoare cand aveti o zi proasta la serviciu, trimiteti un text de avertizare inainte de a ajunge acasa. In acest fel, acesta va sti ca este posibil sa fiti mai irascibili in acea zi.
7. Nu fugiti de conflict
Daca au trecut doar cateva minute de la cearta, spuneti-i partenerului ca sunteti deschisi la orice intrebari si vreti sa auziti ce frustrari au, dupa ce au avut timp sa se gandeasca. Daca doresc sa revizuiasca problema dupa cateva zile, nu va intoarceti cu spatele la ea. Comunicarea non-verbala este foarte puternica. De fapt, comunicarea in general este cheia de asalva orice relatie. Poate in momentul conflictului nu pot fi spuse toate problemele, asa ca faceti-va timp pentru a le asculta atunci cand tensiunea dintre voi revine la normal.