Modificarile hormonale care apar in timpul menstruatiei duc la unele modificari in organism. Din acest motiv, multe femei prezinta o crestere a gazelor si a problemelor digestive in timpul perioadei.
Desi in principiu pare ca menstruatia nu are o relatie directa cu cresterea gazelor, adevarul este ca exista o legatura intre un proces si celalalt. Asta in ciuda faptului ca, aparent, sistemul digestiv si sistemul reproducator sunt independente unul de celalalt.
Pentru multe femei, excesul de gaze este unul dintre simptomele care insotesc menstruatia. Acest lucru se intampla la cel putin doua treimi din populatia feminina. Cei care, in plus, au deja antecedente de probleme digestive, sufera mai grav de aceasta situatie.
Pana acum nu s-a gasit o explicatie exacta si detaliata cu privire la motivul pentru care apare acest fenomen. Cu toate acestea, se stie ca suisurile si coborasurile hormonale pe care le aduce ciclul menstrual ajung sa afecteze procesele gastrointestinale. Sa ne uitam la asta mai detaliat.
Originea gazelor
Este normal ca o persoana sa elimine gaze intre 6 si 20 de ori pe zi. In cazul femeilor, factori precum menstruatia le pot creste.
Este normal sa ai gaz si sa-l expulzi, desi exista un anumit tabu social si provoaca rusine unora. Este considerat complet natural ca o persoana sa treaca gaze intre 6 si 20 de ori pe zi. La randul sau, este normal sa burpeasca de trei sau patru ori dupa ce ai mancat.
Gazele sunt create in intestin sau stomac pe masura ce alimentele sunt descompuse in organism. Unele alimente produc mai mult gaz decat altele. La fel, la unele persoane sunt mai frecvente decat la altele, fara ca aceasta sa implice vreun tip de patologie.
Pe langa unele alimente, intolerante alimentare sau aportul anumitor medicamente, menstruatia da nastere si la un numar mai mare de gaze. Acest lucru se datoreaza modificarilor nivelului hormonal din organism. De aceea este o situatie frecventa si in timpul menopauzei.
Menstruatia si digestia
In timpul menstruatiei apar schimbari hormonale majore in organism. Acest lucru afecteaza adesea sistemul digestiv. Este normal ca aceste tipuri de probleme sa apara in timpul ciclului menstrual:
- Constipatie. Apare de obicei in timpul ovulatiei, pe masura ce ciclurile de progesteron scad. Rezultatul este relaxarea muschilor tractului digestiv. Acest lucru, la randul sau, face mai dificila eliminarea deseurilor.
- Diareea. Diareea este frecventa in zilele dinaintea inceperii menstruatiei. Se datoreaza faptului ca in acel moment exista un exces de serotonina si oxitocina, ceea ce duce la o mobilitate mai mare in intestine.
- Gaze. Modificarile hormonale modifica semnificativ ritmurile digestiei. Acest lucru duce la o acumulare mai mare de gaze in timpul perioadei menstruale.
Gaze in timpul menstruatiei
In perioada menstruala apar modificari hormonale care pot afecta functiile sistemului digestiv. Prin urmare, femeia poate suferi de diaree, constipatie si umflaturi.
Motivul pentru care gazele cresc in timpul menstruatiei nu este cunoscut cu precizie. Cu toate acestea, conform datelor disponibile, pana la o treime dintre femeile care in mod normal nu au dificultati digestive, au probleme cu gazele in timpul menstruatiei.
Este un fapt ca progesteronul atinge varful cu zile inainte de menstruatie. Dupa cum am subliniat, acesta este ceea ce in principiu afecteaza functionarea normala a digestiei. Uneori exista diaree, constipatie, ambele sau o stare generala de rau numita „stres intestinal”.
In acest sens, unul dintre studiile efectuate indica faptul ca exista o relatie intre problemele digestive si substantele numite prostaglandine. Acestia actioneaza ca hormoni si sunt in mare masura responsabili pentru asa-numitele crampe menstruale.
Aparent, cei care sufera de probleme gastrointestinale in timpul menstruatiei au si o concentratie mai mare de prostaglandine in organism. Acest lucru duce la dificultati intestinale care genereaza si o cantitate mai mare de gaze in timpul menstruatiei.
Informatii suplimentare
Bacteriile din intestine se schimba, de asemenea, cu fiecare ciclu menstrual. Acest lucru se datoreaza faptului ca fluctuatia hormonala afecteaza aceste bacterii si le modifica compozitia in intestin. La fel, acest lucru modifica fermentatia bacteriana. Consecinta este ca gazele din timpul menstruatiei au un miros mai intens si mai urat.
Unele alimente sunt deosebit de iritante in timpul menstruatiei, in special produsele lactate. De retinut ca acestea nu includ doar laptele, ci toate derivatele acestuia, precum branza, untul, iaurtul si toate acele alimente procesate care includ laptele in compozitia lor.
Cafeaua tinde sa provoace efecte similare. Atat acest lucru, cat si lactatele au un efect si mai puternic asupra acelor femei care au avut anterior o problema gastro-intestinala. Cei care sufera de sindromul colonului iritabil au mai multe gaze si simptome mai severe in timpul menstruatiei.