De unde si-a luat budismul reputatia de pace?

Potrivit istoricului profesor Jonathan Walters , radacinile apartin colonialismului si misionarilor crestini. In intalnirea diferitelor credinte in randul popoarelor colonizate, misionarii au adoptat o strategie de incadrare a altor religii in asa fel incat crestinismul sa poata fi prezentat ca superior si atractiv.

In ochii lor, Islamul era prea agresiv si se concentra asupra respectarii stricte a regulilor. Budismul era prea multilateral, pacifist si pasiv pana la stagnare. Crestinismul a fost plasat in locul Goldilocks dintre cei doi.

Incadrarea are inca o tractiune serioasa si duce la o anumita disonanta cognitiva atunci cand, de exemplu, budistii fac titluri din motive gresite.

Evitarea ,,atacului asupra fiintelor vii” si cultivarea bunatatii iubitoare fata de ele se afla in centrul eticii budiste; este primul dintre cele cinci precepte morale si cel pe care trebuie sa il iei daca alegi sa iei vreunul dintre ele. Buddha a descurajat violenta si i-a sfatuit pe regi sa gaseasca modalitati alternative de rezolvare a problemelor. Vanzarea armelor este considerata o modalitate de trai nepotrivita pentru un budist .

Violenta budista

Dar budistii au fost implicati in conflicte violente destul de mult de cand a aparut religia. Justificarile pentru astfel de actiuni s-au bazat de obicei pe apararea Dharmei (invataturile budiste), demonizarea ocazionala sau dezumanizarea inamicului pentru a face mai putin gresit din punct de vedere karmic sa-i ucizi.

Un exemplu deosebit de incomod este gasit in cronica cvasi-mitologica din Mahavamsa din secolul al V-lea din Sri Lanka , in care calugarii il asigura pe un rege ca, din milioanele pe care tocmai le sacrificase, doar doi erau budisti, iar ceilalti semanau mai mult cu animalele decat cu oamenii.

Cand vine vorba de ,,violenta budista”, ca si in cazul oricaror conflicte religioase percepute, religia este doar un factor intr-o situatie complexa. Adesea identitatea etnica este adevarata problema – se intampla doar ca unul dintre grupurile etnice in cauza sa aiba afilieri istorice budiste, celelalte nu.

La un moment dat, conflictul din Sri Lanka din 1983-2009 a vazut trei razboaie civile diferite jucandu-se simultan, la fel ca orice pe linii etnice si politice: sinhaleza vs tamila, extremiste sinhaleze vs guvernul sinhalez si Tigrii de eliberare din Tamil Eelam vs. alte grupuri militante tamile.

Desi nu a fost la fel de simplu ca budistii, musulmanii si hindusii tamili care se lupta intre ei, conflictul a vazut totusi aparitia Jathika Chintanaya sau ,,Gandirea nationalista” care a promovat o viziune exclusiv budista pentru Sri Lanka, care este influenta astazi in organizatii precum Bodu Bala Sena (,,Forta puterii budiste”).

Tensiunile dintre grupurile etnice budiste si musulmane din statul Rakhine din Myanmar s-au revarsat in revolte in 2012 si, in cele din urma, au dus la stramutarea a peste 700.000 de musulmani rohingya in Bangladeshul vecin. In timp ce se descrie in mod explicit ca fiind non-violent si nu este responsabil pentru aceste evenimente, miscarea nationalista budista 969 a starnit totusi sentimente anti-musulmane in Myanmar si i-a incadrat pe musulmani ca o amenintare la adresa identitatii nationale. Intre timp, este important de mentionat ca aceste miscari nationaliste nu vorbesc pentru toti budistii – laici sau monahi – nici in Sri Lanka, nici in Myanmar.

Calugarii budisti purtau de fapt arme si luptau in apararea coreeana impotriva invaziilor japoneze de la sfarsitul secolului al XVI-lea . In timp ce serviciul militar nu este interzis in textele budiste, viata unui soldat este considerata problematica din cauza probabilitatii de a muri in lupta, psihicata pentru ucidere si fixata pe violenta. In mod ideal, un budist vrea sa moara cu o minte calma, care este mai probabil sa fie atrasa de o renastere pozitiva. O minte violenta ar putea duce la taramurile iadului budismului.

Nu doar razboiul si amenintarile externe ofera exemple de violenta budista. Pedeapsa corporala a fost o caracteristica a sistemului juridic tibetan pre-modern. In 1997, trei calugari tibetani au fost ucisi in Dharamsala – politia a legat suspectii din caz de o controversa in curs de desfasurare in cadrul budismului tibetan. Thailanda pastreaza pedeapsa cu moartea, ultima o utilizand in 2018.

La sfarsitul clasei, ma tem intotdeauna ca elevii se vor fixa pe materialul mai senzationalist si violent acoperit: ca o viziune extrema o va inlocui pe alta. Cu toate acestea, stereotipul pacifist al budismului nu este lipsit de fundament.

Asistati la opozitia continua a Dalai Lama fata de violenta atunci cand vine vorba de problema independentei tibetane, activismul de pace al calugarului vietnamez Thich Nhat Hanh sau eforturile budistilor Navayana (,,Ambedkarite”) in legatura cu justitia sociala din India, ridicand milioane de Dalitii ies din violenta structurala a sistemului de ,,casta”.

Dar atunci budismul este cel putin la fel de divers intern ca crestinismul sau islamul – si, ca atare, ar trebui sa fim atenti sa facem generalizari. La urma urmei, putini crestini ar dori ca perceptia religiei lor sa se bazeze numai pe imagini ale Quakerilor sau ale Bisericii Baptiste Westboro.