Razboaiele trandafirilor: modul in care francezii s-au amestecat in acest conflict foarte englezesc

Razboaiele trandafirilor sunt in mod normal descrise ca o serie de batalii intre doua case razboinice, York si Lancaster, asupra celui care a fost pe buna dreptate rege al Angliei. Cu toate acestea, erau mult mai mult decat atat. In multe privinte, razboaiele erau cu adevarat legate de standardele guvernamentale.

Amintit mai ales ca o afacere exclusiv engleza, la cea de-a 550-a aniversare a bataliei de la Tewkesbury, un eveniment cheie in razboaie, merita sa ne amintim modul in care politica mai larga a Europei medievale tarzii, in special Franta, a modelat acest lucru important si adesea comemorat , parte a istoriei englezei.

Razboaiele trandafirilor au fost trei conflicte distincte. Prima faza a razboaielor s-a incheiat cand regele Lancastrian, Henric al VI-lea, a fost uzurpat de Edward IV, de 18 ani, care si-a consolidat pozitia castigand batalia de la Towton .

Conflictul a reaparut un deceniu mai tarziu, de data aceasta cauzat de deteriorarea relatiilor personale dintre regele Yorkist, Edward al IV-lea, si cel mai apropiat aliat si consilier al sau, contele de Warwick, cunoscut ulterior drept ,, Regele „. In timpul acestei instabilitati, problemele din Anglia au fost atrase intr-un set mai larg de evenimente. Conducatorii straini, in special regele francez, Ludovic al XI-lea, si principalul sau adversar, Carol, ducele de Burgundia, au putut exploata aceste diviziuni.

O casatorie scandaloasa

Contele de Warwick a inceput anii 1460 ca figura cheie in guvern, cu responsabilitati militare si diplomatice cheie care au ajutat la asigurarea noului regat castigat al lui Edward. Cu toate acestea, pe masura ce deceniul a progresat, controlul lui Warwick asupra tanarului rege a scazut pe masura ce Edward isi cauta consiliul din ce in ce mai putin. Diviziunea cheie dintre cei doi barbati a fost politica externa, un aspect cheie al guvernarii medievale.

In 1464, Edward s-a casatorit in secret cu Elizabeth Woodville, vaduva unui cavaler ucis luptand pentru Lancastrieni cu trei ani mai devreme. Aceasta a fost o casatorie scandaloasa. Regii s-au casatorit pentru a forma aliante mai largi care ar aduce beneficii regatului, niciodata pentru dragoste. Ceremonia a avut loc, de asemenea, in timp ce Warwick negocia o uniune cu o printesa franceza, provocandu-i contelui multa jena.

Franta era, de asemenea, instabila din punct de vedere politic la acea vreme, Ludovic al XI-lea ( poreclit ,,Paianjenul universal” ) ciocnindu-se cu multi dintre supusii sai de conducere, in special cu ducele de Burgundia care avea o putere independenta semnificativa.

Ducele a fost mai mult decat un simplu supus al regelui francez, Burgundia stapanind Tarile de Jos, care constituiau o mare parte din Belgia, Luxemburgul si Tarile de Jos din zilele noastre. Ca atare, Edward credea ca o alianta cu Burgundia va oferi Angliei legaturi comerciale mai puternice cu multe orase flamande si olandeze.

De asemenea, avea avantajul adaugat de a evita o alianta nepopulara cu unul dintre dusmanii traditionali ai Angliei, francezii. Alianta a fost consolidata cand Edward a asigurat casatoria surorii sale cu ducul in 1468.

Criza si oportunitate

In timp ce se intampla acest lucru, multi Lancastrieni au ramas in libertate. Depusul Henric al VI-lea a fost in cele din urma capturat ca fugar in iulie 1465 si inchis in Turnul Londrei. Sotia sa franceza (Margareta de Anjou) si fiul lor (printul Edward) au petrecut o mare parte din anii 1460 incercand sa castige aliati straini pentru a sprijini o restaurare din Lancastrian, in special regele francez.

Cu toate acestea, pentru Ludovic al XI-lea, cauza Margaretei a fost una pierduta pana cand diviziunile din Anglia au devenit benefice regelui francez. Nu stia putin ca situatia din Anglia se transforma in asa fel.

Fractiunile dintre Warwick si Edward erau prea mari pentru a fi remediate. Asadar, Warwick s-a aliat cu fratele mai mic al lui Edward, George, ducele de Clarence, instigand la rebeliuni populare esuate in 1469 si 1470, ceea ce i-a determinat sa fuga in Franta. In acest moment, Ludovic al XI-lea a intermediat o alianta putin probabila intre Warwick si Margareta de Anjou, in care Warwick a fost de acord sa-l restabileasca pe rege pe sotul inchis al Margaretei.

Istorie complexa a urmatoarelor luni poate fi fiert in jos la evenimentele cheie. Warwick, sustinut de francezi, a invadat Anglia in septembrie 1470, desi Margaret si fiul ei au ramas in Franta pana cand Anglia a fost asigurata.

Vazandu-i sprijinul prabusindu-se, Edward a fugit in Tarile de Jos, iar Henric al VI-lea a fost restaurat ca rege . Ducele de Burgundia l-a sustinut in cele din urma pe Edward in mod privat, oferindu-i 50.000 de florini si cateva nave olandeze. Acest lucru i-a permis lui Edward sa invadeze in primavara anului 1471.

Cu toate acestea, mai degraba decat sa se confrunte cu un inamic, Edward al IV-lea s-a confruntat cu doi: Warwick si Anjou. Dupa intoarcerea in Anglia, a strans destule trupe si, in Duminica Pastelui, a invins o armata condusa de Warwick la Barnet . Warwick a fost ucis fugind de lupta si trupul sau a fost expus.

Acest lucru ar fi trebuit sa puna capat razboiului, dar Margaret, fiul ei si multi Lancastrieni nu au sosit in Anglia decat la doua zile dupa moartea Regelui. Reticenta lui Margaret de a traversa canalul cu sustinatorii sai (fara indoiala spre supararea regelui francez) a insemnat ca opozitia fata de Edward a fost impartita, ceea ce i-a oferit avantajul in ambele batalii.

Yorkistii s-au regrupat si au adunat mai multe trupe, inainte de a porni spre vest pentru o a doua batalie la Tewkesbury. Batalia a avut loc chiar la sud de Manastirea Tewkesbury, unde armata Yorkista a reusit sa-i copleseasca pe Lancastrieni condusi de Margareta de Anjou, al carui fiu de 16 ani a fost ucis in lupta.

Rasucirile care au dus la Batalia de la Tewkesbury sunt mai mult decat o poveste buna. Ne spun multe despre modul in care politica engleza si cea europeana erau legate intre ele, chiar si in perioadele de razboi civil.

Ambele parti s-au bazat pe ajutorul extern. Franta si Tarile de Jos erau un loc de refugiu cand valul se intorcea impotriva lor, iar francezii erau sustinatori importanti. In total, aceasta perioada a unuia dintre cele mai faimoase razboaie din Anglia arata ca razboaiele civile, chiar si in Evul Mediu, ar putea fi supuse interferentei straine si a masinariilor unor evenimente geopolitice mai largi. In cele din urma, Razboaiele Trandafirilor nu au fost un set de evenimente exclusiv englezesc.