De ce iertarea este una dintre cele mai importante parti ale relatiei tale

Iertarea partenerului tau daca a facut ceva pentru a te supara poate fi unul dintre cele mai grele lucruri de facut intr-o relatie. Atunci cand te simti dezamagit, suparat sau tradat, ideea de a ierta pe cineva poate simti un pic ca si cum ai ceda – ca si cum, lasand sa-ti dai resentimentul, ii vei permite sa ,,scape cu ea”.

Poate fi mai tentant sa te agati de emotiile negative – actionand indepartat si inghetat ca un mod de a pedepsi persoana care te-a suparat. Nu este neobisnuit sa te simti asa. Lucrarea prin aceste tipuri de sentimente dificile poate dura ceva timp. Dar iertarea este un pas indraznet in directia cea buna. Aceasta implica posibilitatea de a lua o decizie deliberata de a pune in spate transgresiunile partenerului tau – sau transgresiunile percepute – astfel incat sa poti merge impreuna impreuna.

De ce sa ierti?

Suntem siguri ca ati auzit cliseele cum ar fi ,,sa nu aveti resentimente” sau ,,sa fiti persoana mai mare”. Ei bine, in teorie, totul ar putea parea simplu, dar, dupa cum stim cu totii, iertarea poate fi dificila.

Va implica sa va permiteti sa fiti vulnerabili. Iertarea cuiva inseamna a renunta la furia ta si a renunta la ,,terenul moral ridicat”. Poate fi, de asemenea, dificil, deoarece poate implica nevoia de a lua in considerare modul in care ati contribuit la problema. Desi este tentant sa ne imaginam pe noi insine drept complet atunci cand vine vorba de dezacorduri, exista de obicei doua parti ale oricarui argument.

Exista un citat celebru care spune: ,,A te tine de resentimente este ca si cum ai bea otrava si ai astepta ca cealalta persoana sa moara”. Iertarea nu inseamna doar pastrarea armoniei in relatia voastra; este si despre a fi bun cu tine insuti. Daca nu sunteti atenti, furia va poate manca si chiar va poate afecta atitudinea fata de relatii in viitor, facandu-va sa va simtiti mai defensivi sau de neincredere.

Comunicand clar

Primul pas catre iertare este intelegerea. Daca partenerul tau a facut ceva pentru a te supara, vorbeste despre asta. Incercati sa le comunicati intr-un mod clar, fara confruntari, despre cum va simtiti. Explicati ce v-a suparat si de ce v-a suparat asa cum a facut-o.

In timpul conversatiei, vi se pare util sa folositi expresii ,,eu” (,,simt”, ,,as vrea”) mai degraba decat expresii ,,voi” (,,intotdeauna tu”, ,,tu nu”). In acest fel, iti asumi responsabilitatea pentru propriile sentimente si partenerul tau nu va simti ca ii ataci. Si cand este randul partenerului tau sa vorbeasca, asculta ce au de spus si incearca sa-si inteleaga si perspectiva.

Remedierea increderii pierdute poate dura ceva timp. E perfect normal. Nu va puteti astepta neaparat ca iertarea sa apara imediat. Important este sa faceti primii pasi catre intelegerea si aprecierea modului in care se simt unul pe celalalt.

Construind iertare in relatia ta

Iertarea este o abilitate. Incearca sa inveti sa-l integrezi in relatia ta de zi cu zi. Invatand sa renuntati la lucrurile mici, veti putea evita tipurile de conflicte meschine care, in timp, pot incepe sa se erodeze la o relatie.

Asta nu inseamna pur si simplu sa-ti lasi partenerul sa te plimbe peste tine. Poate insemna, in multe cazuri, sa ii anuntati ca v-au suparat, dar sa nu va ganditi mult la aceasta problema. Dar inseamna, atunci cand este cazul, sa decidem sa nu facem munti din molehills. Fiecare relatie necesita un pic de da si de luat. Invatarea de a ierta poate face tot acest proces mult mai usor.