10 beneficii medicinale pe care le obtineti de la semintele de coriandru

Pentru a profita de toate beneficiile semintelor de coriandru, le putem consuma in infuzie sau le putem adauga macinate la diferite retete. 

Coriandru – Coriandrum sativum – este o planta foarte populara in gastronomie. Datorita aromei sale deosebite, se potriveste foarte bine cu o mare varietate de feluri de mancare. Se crede ca isi are originile in Europa si Africa, desi semintele de coriandru sunt folosite in prezent si in sute de tari din Est si America.

Aceste seminte, numite si coriandru, sunt un mic fruct brun-galbui. Aroma si aroma sa au o usoara atingere de citrice. De obicei sunt folosite in diverse scopuri medicinale, desi sunt folosite si prajite ca condiment pentru multe mese.

Desi nu sunt la fel de obisnuite ca frunzele plantei, au castigat recent faima, deoarece compusii lor activi ajuta la prevenirea si tratarea diferitelor afectiuni. Acest lucru se datoreaza continutului sau de uleiuri esentiale si antioxidanti care, dupa ce sunt asimilati, colaboreaza cu diverse functii ale organismului.

10 avantaje ale consumului de seminte de coriandru

Tinand cont ca beneficiile sale nu sunt inca pe deplin cunoscute, mai jos dorim sa evidentiem cele 10 avantaje principale ale consumului de seminte de coriandru. Desi multi sunt inca sub investigatie, efectele lor sunt promitatoare. Cunoaste-i!

1. Ajuta la prevenirea diabetului

Fitonutrientii sai  ar putea fi utili in scaderea nivelului de zahar din sange, reprezentand astfel un complement pozitiv pentru tratamentul diabetului.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca aceasta a fost una dintre utilizarile sale istorice, exista inca mai multe studii pe oameni pentru a verifica aceasta proprietate. Cele realizate pana acum au dat rezultate promitatoare.

Teoria principala este ca compusii sai sustin productia de insulina. In acelasi timp, ar ajuta organismul sa-l foloseasca in mod optim.

2. Mananca seminte de coriandru pentru a combate flatulenta?

Infuzia de seminte de coriandru a fost folosita in mod traditional ca remediu pentru tratamentul flatulentei. Se crede ca extractele sale naturale, dupa ce au fost asimilate in intestin, opresc productia excesiva de gaze, desi nu exista inca dovezi concludente in acest sens.

Coriandru are proprietati digestive, deci reduce productia de gaze intestinale.

De fapt, asa cum vom vedea in urmatorul punct, se stie ca coriandru poate ajuta la eliminarea gazelor din tractul digestiv. In fata acestui lucru, ramane de determinat daca este capabil sa regleze respectiva expulzare atunci cand aceasta are loc in mod excesiv.

3. Amelioreaza colicii

Aceste seminte sunt o solutie eficienta impotriva crampelor abdominale. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale antispastice si carminative, confirmate de un studiu publicat in New York Science Journal in 2010.

In acest fel, aportul sau ajuta la ameliorarea inflamatiei din stomac. Prin aceasta, ajuta la controlul durerii si a senzatiei de greutate.

4. Neutralizeaza respiratia urat mirositoare

Datorita continutului lor de uleiuri esentiale detaliate in studiul citat mai sus, aceste seminte au efecte antibacteriene. Acestea ajuta la neutralizarea germenilor care provoaca respiratia urat mirositoare in gura, potrivit unor surse medicale precum MedlinePlus.

Datorita acestor proprietati, ingredientele active ale semintelor de coriandru ajuta la combaterea infectiilor la nivelul dintilor si gingiilor. In plus, cazurile de halitoza scad.

5. Protejeaza sanatatea cerebrala

Proprietatile antiinflamatorii atribuite acestui ingredient ar putea fi utile pentru a proteja sistemul nervos central, in special impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi din mediu.

Diverse investigatii indica faptul ca extractul hidroalcoolic al acestei plante este mai eficient decat uleiul sau natural in acest sens. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare la oameni pentru aceasta calitate.

In plus, trebuie luata in considerare recomandarea medicinei traditionale de a-l lua intotdeauna in doze mici, deoarece abuzul sau ar putea avea efecte adverse.

Aceste presupuse proprietati, adaugate la efectele sale antioxidante, ar putea reduce riscul de boli neurodegenerative si tulburari cerebrale cauzate de stresul oxidativ. Spre deosebire de actiunea anterioara, capacitatea antioxidanta a coriandru este confirmata intr-un studiu publicat in BMC Complementary and Alternative Medicine.

6. Reduce durerea artritei

Potrivit unui studiu publicat de e-SPEN Journal , proprietatile compusilor bioactivi din frunzele de coriandru pot fi folosite ca supliment natural pentru a reduce durerea cauzata de artrita.

Conform acestei cercetari, substantele fitochimice, vitaminele si mineralele — prezente in special in frunzele plantei — ajuta la dezumflarea tesuturilor si la calmarea articulatiilor rigide.

7. Intareste sistemul imunitar

Semintele de coriandru sunt buni aliati ai sanatatii imunitare. Acest lucru se datoreaza faptului ca, asa cum este detaliat intr-o recenzie publicata in 2013 de Emerald Insight , au calitati antioxidante, antibacteriene, antihelmintice si antimicrobiene. Toate contribuie la prevenirea bolilor de diferite tipuri.

8. Previne imbatranirea prematura

Se spune ca acest ingredient organic poate fi si un mare aliat in mentinerea tineretii pielii. Dupa cum mentioneaza studiile mentionate mai sus, coriandru contine cativa antioxidanti care ajuta la prevenirea imbatranirii premature si la atenuarea daunelor cauzate de stresul oxidativ.

9. Semintele de coriandru pentru a ameliora congestia?

Potrivit medicinei traditionale, semintele de coriandru ofera un tratament 100% natural pentru simptomele sinuzitei si racelilor. Toate acestea datorita presupusei sale actiuni antiinflamatorii si decongestionante.

In plus, se spune ca inhalarea vaporilor infuziei sale ajuta la controlul congestiei cailor respiratorii si favorizeaza eliminarea flegmei. Este important de subliniat, totusi, ca aceste proprietati nu au inca suficiente dovezi stiintifice.

10. Ar putea imbunatati performanta sexuala

De parca toate cele de mai sus nu ar fi suficiente, mai putem adauga ca coriandrul este renumit pentru presupusele sale proprietati afrodisiace, conform diverselor studii. De fapt, chiar si civilizatiile antice – egiptenii, de exemplu – l-au folosit in acest scop. Cu toate acestea, din punct de vedere stiintific, sunt inca necesare mai multe dovezi pentru a confirma eficacitatea sa la om.

Stiati care sunt virtutile acestui ingredient? Acum ca stii cat de bun poate fi pentru organism, nu ezita sa le prepari sub forma de infuzie sau sa le adaugi sub forma de pudra in retetele tale!