Tonul este un aliment hranitor si foarte versatil. Includerea acestui produs in retete va va usura viata de zi cu zi si se va dovedi a fi foarte sanatos.
Cauti preparate rapide si hranitoare? Nu ai timp suficient sa gatesti? Daca raspunsurile dvs. sunt afirmative, asigurati-va ca incercati urmatoarele retete cu o conserva de ton. Credeti sau nu, aceste tipuri de conserve sunt ideale pentru a face mancaruri simple si sanatoase.
Desi este adevarat ca idealul este sa consumam produse proaspete, conservele pot fi o optiune buna atunci cand trebuie sa scapam din graba. Cel mai bine, aroma tonului se amesteca usor cu alte ingrediente, permitandu-va sa va bucurati de mese variate si delicioase. Ia-ti notite!
Proprietatile nutritionale ale tonului
Tonul este una dintre cele mai recomandate soiuri de peste gras pentru a mentine o dieta echilibrata. Nu numai ca ofera cantitati semnificative de proteine, dar este si o sursa semnificativa de acizi grasi polinesaturati; omega-3: EPA si DHA.
Aceste grasimi sanatoase sunt remarcate pentru beneficiile lor pentru sanatatea creierului si a sistemului cardiovascular. De fapt, li se atribuie proprietati antiinflamatorii si anticoagulante care contribuie la prevenirea bolilor de inima. De asemenea, sunt benefice pentru controlul colesterolului. Printre altele, tonul ofera:
- Vitaminele A, B si D
- Acizi grasi omega-3
- Niacina
- Calciu
Acum, retineti ca valoarea sa nutritiva poate varia putin atunci cand este procesata pentru conservare. In ciuda acestui fapt, este inca un aliment hranitor care poate fi inclus in mod regulat in dieta. Incearca retetele pe care le avem pentru tine.
1. Paste cu o conserva de ton, rosii prajite si legume
Fara indoiala, una dintre cele mai bune moduri de a profita de o cutie de ton este pregatirea unor paste rafinate.
Aceasta reteta poate fi adaptata in functie de ingredientele pe care le avem, variind legumele cu care vom insoti sosul de ton si rosii. Nu toate legumele se combina bine intre ele, asa ca trebuie sa tii cont de factori precum concentratia lor de apa, dulceata si aciditatea.
Ingrediente
- Paste integrale sau 160 de grame
- 1 conserve de ton
- Rosie prajita, de preferinta de casa, desi poate fi dintr-un borcan
- 1 morcov mic
- 1/2 ceapa
- 1/2 dovlecel
- ulei de masline dupa gust
- Oregano si usturoi pudra dupa gust
- Branza rasa la alegere si dupa gust
Pregatirea
- Mai intai puneti pastele la fiert in apa din abundenta cu sare dupa gust.
- In timp ce pastele se gatesc, curatati legumele pe care le-ati ales: dovleceii, ceapa si morcovul si taiati-le fasii cu ajutorul unei mandoline sau a unui curatator de legume.
- In continuare punem putin ulei de masline intr-o tigaie, il intindem bine si cand ajunge la o temperatura buna adaugam legumele deja taiate.
- Gatiti la foc mediu sau mic aproximativ 15 minute pana observati ca legumele sunt suficient de fragede.
- Adaugati rosia prajita in tigaie si conserva de ton natural.
- Potriviti sarea, presarati putin oregano si pudra de usturoi sau orice condiment la alegere si lasati sa fiarba la foc mic aproximativ 5 minute, pentru ca toate aromele sa fie integrate.
- La final, adauga branza rasa si vei avea prima reteta gata.
2. Rosii umplute cu ton
Aceasta este o reteta foarte simpla, colorata si versatila, care poate fi servita ca aperitiv la o cina de familie. Desi daca il insotesti cu un piure de legume sau o salata de leguminoase, va deveni un avocado principal foarte sanatos.
Ingrediente
- 10 rosii mari
- 150 de grame de ceapa
- 2 conserve de ton in ulei de masline
- 10 masline verzi sau negre fara samburi
- 8 pana la 10 nuci
- Pudra de usturoi dupa gust
Pregatirea
- In primul rand, spalati si uscati rosiile.
- Cu ajutorul unui cutit, taiati partea superioara a rosii si goliti-i cu grija interiorul, ajutandu-va cu o lingura. Adaugati putina sare si pudra de usturoi la fiecare si lasati deoparte.
- Taiati o ceapa fasii julienne si adaugati-o intr-o tigaie cu ulei si gatiti la foc mediu pana vedeti ca capata culoare. Daca tonul nostru din conserva este pastrat in ulei de masline, il putem folosi pentru acest pas. Daca, in schimb, este natural sau cu ulei de floarea soarelui, este de preferat sa folosesti ulei de masline pentru a face sosul de legume.
- Odata ce ceapa este gata, adaugati interiorul rosiilor pe care le-ati golit inainte si lasati-le pe foc aproximativ trei minute.
- Adaugam nucile si maslinele tocate.
- La final, adauga conservele de ton scurse si maruntite pentru a umple cu grija rosiile.
- Ca o atingere finala, puteti stropi cu oregano sau piper pentru a-i da o aroma mai personala.
- Se lasa sa se odihneasca cateva minute si este gata de mancat.
3. Salata de legume cu o conserva de ton
Cu o simpla conserva de ton poti face o salata delicioasa cu legume. O reteta rapida si hranitoare pentru pranzurile sau cinele tale.
Urmatoarea reteta este foarte rapida decat celelalte doua pe care vi le-am impartasit si cu greu necesita elaborare. Ca si in cazul celor anterioare, acesta poate fi variat in functie de alimentele pe care le avem sau care ne plac mult mai mult.
Ingrediente
- 1 cutie de leguminoase fierte la alegere
- 2 conserve de ton
- 1 morcov mic
- 1 conserve de porumb dulce
- 12 masline negre
- Branza mozzarella
Pregatirea
- In primul rand clatiti legumele conservate, scurgeti-le bine si puneti-le intr-o farfurie adanca.
- Deschideti conservele de ton si adaugati-l in farfurie.
- Spalati si curatati morcovul si faceti mici fasii cu ajutorul curatatorului de legume.
- Taiati maslinele si adaugati-le la amestec.
- Adaugati mozzarella taiata cubulete si conserva de porumb dulce.
- Amesteca totul bine, adauga otet, ulei si sare dupa gust si lasa la rece cateva minute.
- Este gata de consumat!