Vazul este unul dintre cele mai importante simturi ale omului, motiv pentru care sanatatea ochilor nostri ar trebui sa fie prioritara. Desi multe afectiuni au caracter genetic, sunt multe metode prin care putem preveni aparitia anumitor boli.
Pe langa stilul de viata sanatos la care ar trebui sa tindem cu totii, exista si o serie de recomandari menite sa ne pastreze vederea in parametri normali. Aceste sfaturi pot fi aplicate de persoanele de orice varsta:
- Mergi regulat la controale oftalmologice
Multi dintre noi evitam sa luam masuri imediate atunci cand ne confruntam cu anumite probleme de sanatate. Oboseala si uscaciunea ochilor sunt un simptom des intalnit in majoritatea stadiilor incipiente ale afectiunilor oculare. Netratate la momentul potrivit, acestea pot degenera in boli care ne pot afecta vederea pe termen lung.
Ia in considerare si situatiile in care poti suferi de o afectiune care nu isi face simtita prezenta imediat. Printre acestea se numara si glaucomul sau tumorile intraoculare, care pot deveni iremediabile daca nu sunt tratate la momentul potrivit. Un control de rutina anual te-ar putea ajuta sa eviti astfel de situatii.
- Respecta pauzele recomandate pentru ochi
Daca iti petreci mare parte din zi in fata calculatorului sau a dispozitivelor digitale precum televizorul sau telefonul mobil, este indicat sa faci mici pauze in care sa iti odihnesti ochii. Este indicat ca display-ul sa fie pozitionat mai jos decat nivelul ochilor si sa elimini din raza ta vizuala alte surse de lumina stralucitoare.
Incearca sa urmezi regula 20/20/20 rezultata din cercetarile Academiei Americane de Oftalmologie (AAO): la fiecare 20 de minute, priveste pentru 20 de secunde la o distanta mai mare de 5-6 metri. Sau ia o pauza de 10 minute la fiecare doua ore petrecute in fata ecranelor.
- Foloseste ochelari
Aici ne referim la ochelarii de protectie – pentru lumina albastra emisa de ecranele digitale si pentru activitatile care implica imprastierea particulelor in aer (taiatul metalelor sau lemnelor, lucrul cu substante chimice).
Trecand la ochelarii de soare, acestia ar trebui sa fie purtati in majoritatea situatiilor, nu doar in zilele toride. Zapada, nisipul, asfaltul sau apa reflecta razele UV amplificandu-le, lucru care, in timp, poate duce la arsuri pe retina. Este indicat sa ii achizitionezi din magazine de specialitate si sa optezi pentru o rama mai mare, care sa acopere tot campul vizual.
- Citeste prospectele medicamentelor si etichetele produselor cosmetice
Anumite tipuri de medicamente sau combinatii intre acestea pot afecta vederea. Daca vezi incetosat, ai ochii sensibili, uscati sau lacrimosi, consulta imediat un medic. Nu lua singur decizia de a opri sau schimba tratamentul, pentru ca pot aparea complicatii.
In ceea ce priveste produsele cosmetice, acestea au un termen de valabilitate care variaza de la 3 la 12 luni de la data deschiderii. Chiar daca nu sunt destinate special pentru ochi (creme faciale, produse de demachiere etc.), substantele din ele iti pot afecta vederea daca sunt folosite mai mult decat perioada recomandata. De asemenea, se recomanda sa nu folosesti produse utilizate si de alte persoane sau mostre deschise in magazine.
Nu presupune ca alterarea vederii este un proces normal odata cu inaintarea in varsta. Incearca sa urmezi aceste recomandari si previno cat poti de mult afectiunile oculare!
Referinte:
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/healthy-lifestyle-now-good-vision-later
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/computer-usage