De cativa ani exista controverse despre ce tip de colagen este mai bun, fie el marin sau bovin. Ce spun dovezile despre asta? Care este diferenta dintre ele? Aici o detaliem.
In ultimii ani, comercializarea suplimentelor alimentare pe baza de colagen a creat indoieli cu privire la ce varietate este mai buna, daca este de origine marina sau bovina. Exista insa mai multe controverse si anchete in acest sens. Le cunoasteti principalele diferente?
Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul uman. In plus, este prezent la o mare varietate de animale. Potrivit unei recenzii publicate in Journal of Cosmetic Dermatology, este una dintre componentele principale ale pielii, oaselor, articulatiilor si vaselor de sange.
Astazi este o proteina raspandita ca supliment alimentar, deoarece este asociata cu beneficii pentru sanatate. Este chiar popular in industria cosmetica, deoarece pare sa intarzie aparitia imbatranirii. Dar, ce varietate de colagen este cea mai recomandata?
Colagen marin versus colagen bovin
Pe piata sunt disponibile diverse suplimente pe baza de colagen, inclusiv cele de origine marina si cele de la bovine. Ambelor li se atribuie o serie de proprietati, cum ar fi ca pot contribui la sanatatea pielii sau a articulatiilor. Si desi exista studii care sustin acest lucru, a existat o dezbatere despre care varietate este mai buna.
Este obisnuit sa vezi reclame care sustin ca colagenul de origine marina „este mai asimilabil decat terestru”. La randul sau, se sugereaza ca este o prezentare cu efecte aproape miraculoase asupra sanatatii. Cu toate acestea, este important de stiut ca toti colagenii sunt similari si, atunci cand sunt asimilati, organismul nu le diferentiaza originea.
Cu alte cuvinte, valoarea biologica, asimilarea si proprietatile colagenului marin nu sunt superioare sau mai proaste decat cele obtinute de la bovine. Ceea ce conteaza in ambele cazuri este gradul sau de hidroliza, care este ceea ce permite absorbtia acestuia in organism.
Procesul de hidrolizare este cunoscut si sub denumirea de „fragmentare” sau „predigestie” si consta in eliminarea grasimilor si a materialelor nedorite pentru a obtine doar aminoacizii (care este ceea ce foloseste organismul). Indiferent de sursa sa, doar colagenul care a fost suficient hidrolizat reuseste sa ajunga la tesuturile care il folosesc ca nutrient.
Colagenul este o proteina formata din aminoacizi. Pentru ca acesta sa ajunga la tesuturi pentru a-si indeplini functia, trebuie hidrolizat.
Dar exista diferente intre colagenul marin si colagenul bovin?
Principala diferenta dintre aceste doua suplimente de colagen este sursa lor. In timp ce colagenul marin este obtinut din pielea, oasele si solzii de peste, colagenul de bovine provine din oasele si pieile animalelor, cum ar fi vacile, bizonii sau bivolii.
Desigur, o alta caracteristica care ii diferentiaza este mediul surselor lor, intrucat unul este de la mare, iar celalalt de pe uscat. Cu toate acestea, se crede ca mediul in care traiesc animalele poate afecta calitatea suplimentului. Desi lipsesc dovezile, unele studii au oferit detalii in acest sens.
De exemplu, cercetarile publicate in revista medicala Marine Drugs afirma ca colagenul marin mareste tipurile I si II ale acestei proteine in organism. Prin urmare, este benefic pentru sanatatea pielii si a cartilajului.
Intre timp, un studiu din revista Nutrients indica faptul ca colagenul bovin creste tipul I si tipul III de proteine, ceea ce este benefic in prevenirea ridurilor, promovarea elasticitatii si cresterea umiditatii pielii. S-au facut si constatari despre beneficiile sale pentru articulatii.
Pretul, o diferenta considerabila
O diferenta care merita remarcata intre ambele tipuri de colagen este pretul acestuia. Dupa cum am mentionat, marketingul a fost responsabil pentru marirea beneficiilor suplimentelor de colagen marin, care i-a afectat si pretul.
Fiind un produs relativ nou si au fost publicate mai multe studii, costul sau pe piata este mai mare decat cel al colagenului bovin. Exista chiar si firme care il ofera la un pret foarte mare, chiar si atunci cand provine din specii de valoare economica redusa.
Dar, dupa cum am mentionat, dincolo de originea sa (marina sau terestra), ceea ce conteaza este ca produsul sa fie hidrolizat pentru ca organismul sa-l poata digera. Asadar, la achizitionarea acestor suplimente, cel mai important este sa verificati gradul lor de hidroliza.
Nu exista colagen vegetal
Colagenul este o proteina prezenta la animale si la oameni. Nu este adevarat ca unele plante il contin, nici macar intr-o cantitate minima. Si este ca s-a raspandit ideea ca se poate obtine din alimente precum algele.
Dar departe de realitate, aceste surse vegetale nu contin colagen pentru ca nu au nevoie de el. In schimb, au structuri fibroase, asemanatoare gelatinoase (asemanatoare cu colagenul), pe care industria le-a numit „colagen vegetal”. Cu toate acestea, ele nu au nicio legatura cu sau proprietati ale proteinei ca atare.
Asa-numitul colagen vegetal nu exista. Algele, de exemplu, nu o produc sau nu au nevoie pentru functionarea lor vitala.
Ce sa retineti despre colagenul marin si bovin?
Suplimentele de colagen marin si bovin au fost studiate pe larg pentru beneficiile lor potentiale pentru sanatate. In special, s-au dovedit a fi benefice pentru sanatatea pielii si a articulatiilor. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi pentru a spune ca un soi este mai bun decat celalalt.
In general, proteina de colagen, indiferent de sursa sa, contine aceiasi aminoacizi in proportii similare. Important in aceste cazuri este sa verifici daca a fost hidrolizat astfel incat sa aiba un bun nivel de asimilare si biodisponibilitate. Nu uita!
S-ar putea sa te intereseze…