Cum sa alegi un iaurt sanatos?

Iaurtul este un aliment de inalta calitate nutritionala care poate fi inclus in dieta. Cu toate acestea, este important sa stiti sa alegeti varianta potrivita, evitandu-le pe cele care contin prea mult zahar.

A ajunge pe culoarul frigiderului din supermarket si a incerca sa alegi un iaurt sanatos a devenit o sarcina cu adevarat dificila. La marea varietate de marci si arome pe care o poate avea un iaurt, trebuie sa adaugam toate „cu” si „fara” functionale care ne pot veni in minte.

La fel, suntem nevoiti sa parcurgem lista de ingrediente de pe eticheta si, de multe ori, acestea nu ne sunt in totalitate clare. De ce ar trebui sa luam in considerare pentru a face o alegere buna? Aici o detaliem.

Care este cel mai sanatos iaurt?

Pentru inceput, sa trecem direct la obiect: cel mai bun iaurt de ales este iaurtul simplu, intreg, neindulcit. Nu ne intereseaza niciun iaurt „cu” si nici un iaurt „fara”.

Ingredientele unui iaurt bun ar trebui sa fie doar doua: lapte si fermenti lactici. Deci tot ceea ce scapa din aceasta formula simpla nu poate fi considerat o alegere buna pentru hrana noastra zilnica.

Proprietatile nutritionale si beneficiile iaurtului

Cel mai bun iaurt este natural, fara aditivi, arome sau conservanti. Aceasta optiune este bogata in proteine, probiotice si alti nutrienti care promoveaza sanatatea.

Daca stim sa alegem un iaurt sanatos, acesta poate avea beneficii pentru sanatatea noastra. Iaurtul este un aliment care ofera multi nutrienti si poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata fara nicio problema.

Desi compozitia sa nutritiva poate varia intre cele facute cu lapte de vaca, oaie sau capra, in general putem spune ca ne ofera:

  • Proteine ​​cu valoare biologica ridicata.
  • Grasimi saturate.
  • Calciu si fosfor.
  • Vitaminele A si D

Pe langa faptul ca este un aliment hranitor, unul dintre principalele beneficii ale iaurtului este ca este foarte bogat in probiotice. Contine cantitati semnificative de bacterii benefice, in principal lactobacili si streptococi , care ne ofera efecte pozitive asupra organismului, nu doar la nivel intestinal.

Potrivit unui studiu publicat in revista Gastroenterology Clinics of North America , aportul de probiotice este asociat cu un risc mai scazut de boli inflamatorii intestinale.

In plus, desi are un gust usor acid, este un aliment foarte usor si digestiv. Chiar si pentru persoanele cu probleme de intoleranta la lactoza, este mult mai bun decat laptele, deoarece lactoza a fost descompusa de bacterii.

In cele din urma, trebuie mentionat ca datorita proteinelor si grasimilor sale este un aliment satios, potrivit si pentru persoanele care urmeaza diete pentru a pierde in greutate.

Ce iaurt nu este sanatos?

Pentru a profita de toate beneficiile iaurtului, trebuie sa alegem un iaurt sanatos. Sau ceea ce este acelasi, nu mai mancati acele optiuni care nu ar trebui folosite in mod regulat. Cele mai proaste optiuni sunt iaurturile cu un nivel ridicat de zahar, iaurturile degresate si deserturile lactate.

1. Cu adaos de zahar

Unul dintre punctele de atentie s-a concentrat mai ales pe cantitatea de zahar adaugata pe care o putem gasi in multe iaurturi. Acestea sunt soiurile care nu sunt iaurt natural si care sunt de obicei facute cu zahar sau indulcitori:

  • Iaurturi cu fructe. Majoritatea cu o cantitate foarte mica de fructe sau, direct, cu aroma de fructe.
  • Iaurturi cu cereale, muesli sau „super-alimente” (gojy, quinoa, chia etc.). In general, au tendinta de a avea un procent foarte mic din aceste ingrediente „speciale”.
  • Bauturi functionale si iaurturi. Sunt acelea carora li s-a adaugat o componenta care poate fi benefica pentru sanatate. Ne referim la probiotice, calciu, steroli vegetali, printre altele. Daca urmam o alimentatie suficienta si sanatoasa nu sunt necesare. Si multe dintre ele au o lista lunga de ingrediente (cu arome, coloranti si alti aditivi) care nu ne ofera nimic la nivel nutritional.
  • Iaurturi pentru copii. Incepand cu luna a noua, bebelusii pot incepe sa ia cateva linguri de iaurt. Atentie insa la acele iaurturi preparate special pentru ei, intrucat sunt de obicei un produs mult mai putin sanatos decat iaurturile naturale intregi ale unei vieti.

2. Iaurturi degresate

Contrar a ceea ce cred multi oameni, iaurturile cu continut scazut de grasimi nu sunt cele mai bune optiuni pentru dieta. Desi contin mai putine grasimi, pot contine amidon, indulcitori si alti aditivi.

Una dintre problemele cu iaurturile cu continut scazut de grasimi sau cu zero % este ca isi pierd cremositatea si aroma pe care le ofera grasimea. Si acelasi lucru este valabil si pentru iaurturile 0,0: „zero grasimi si zero zahar”.

Producatorii ajung sa adauge si alte ingrediente, cum ar fi indulcitori, amidon si alti aditivi pentru aroma si consistenta. Rezultatul final este un produs de o calitate nutritionala mai slaba decat cea a unui iaurt intreg facut doar cu lapte si fermenti lactici.

In plus, apar studii stiintifice care neaga reputatia proasta a laptelui integral, a grasimilor saturate si relatia acestora cu supraponderalitatea, colesterolul sau problemele cardiovasculare. De fapt, se afirma ca „aportul de lactate integral in cadrul tiparelor alimentare tipice este invers asociat cu riscul de obezitate”.

3. Deserturi lactate

Ne referim la crema, crema, mousse de ciocolata si altele asemenea. Desi majoritatea sunt facute din lapte, au si mult zahar adaugat. Unele pana la 25 de grame, asa ca cu o unitate am egala sau depasi cantitatile minime recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru copii.

S-a demonstrat ca cresterea aportului de zahar este daunatoare sanatatii. Acest ingredient este capabil sa afecteze sanatatea metabolica, crescand astfel riscul de a dezvolta diabet.

Pot alege un alt tip de iaurt sanatos?

Avem posibilitatea de a face propriile noastre combinatii cu iaurt natural. Poate fi consumat cu fructe, nuci, nuca de cocos maruntita si multe alte optiuni sanatoase.

Adevarul este ca avand in vedere ca exista multe optiuni care nu sunt recomandate, se pare ca campul de alegere este oarecum redus. Nimic mai departe de adevar.

Exista si alte tipuri de produse lactate pe care le putem consuma cu liniste si sunt optiuni bune pentru dieta noastra zilnica:

  • Iaurt simplu grecesc.
  • Cafea naturala.
  • Skyr: este un tip de iaurt islandez, putin mai cremos si mai acid la aroma. La nivel nutritional, ne ofera mai multe proteine.
  • Alte produse lactate precum quark sau crema de branza.

Si, desigur, avem intotdeauna optiunea de a le personaliza dupa cum dorim: adaugand fructe taiate, stafide, caise uscate, curmale, nuca de cocos rasa, vanilie, nuci, seminte sau ciocolata neagra.