Moartea a cel putin 20 de militari indieni intr-o ciocnire la granita dintre India si China, primul astfel de incident cu decese in ultimii 45 de ani, a accentuat tensiunea dintre cei doi giganti asiatici. Desi ambele tari spun ca vor pacea si negociaza o apropiere, in acelasi timp sunt pregatite pentru razboi.
In 1962, China a invins India intr-un razboi intre cele doua tari din zona. Zilele acestea, presa oficiala publica imagini si videoclipuri cu manevrele pe care Armata Populara de Eliberare le-a efectuat in Tibet. La randul sau, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a promis ca „sacrificiul soldatilor nu va fi in zadar”.
Ambele tari au armate bine pregatite, iar guvernele lor aloca o parte semnificativa din PIB pentru modernizarea si intretinerea apararii. Aceasta este o comparatie a puterii militare a celor doua puteri.
O vedere generala a santierului noului pod de autostrada Genova, in Genova, nordul Italiei, 18 iunie 2020. Noul pod este in constructie dupa ce podul de autostrada Morandi s-a prabusit partial pe 14 august 2018, ucigand un total de 43 de persoane.
India
Potrivit Global Firepower, India se numara printre liderii mondiali la numarul de tancuri, cu 4.292. In plus, are aproximativ 4.292 de unitati de artilerie remorcate si 538 de luptatori cu care s-ar putea confrunta in lupta cu China, potrivit unui studiu publicat in martie de Centrul Belfer. India are, de asemenea, un portavion, 16 submarine si 10 distrugatoare.
In 2013, a lansat primul sau portavion de tehnologie nationala, cu un buget de 5.000 de milioane de dolari, intr-un efort-cheie de modernizare a capacitatilor militare, dotate in mare parte cu material sovietic, in fata capacitatii de proiectie crescute a Chinei in regiune.
Se estimeaza ca cheltuielile pentru fortele sale armate pentru acest an vor fi de 54.000 de milioane de euro. Potrivit Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIRPI), aceasta tara are in prezent aproximativ 150 de focoase nucleare. India mentine, de asemenea, cateva baze aeriene deschise in apropierea granitei cu China, care ar putea fi vitale pentru aprovizionare in cazul unui conflict armat.
Studiul Belfor citat de CNN ofera Fortelor Aeriene Indiene (IAF), cu aeronavele Mirage 2000 si Sukhoi Su-30, un avantaj calitativ in regiune, unde China are J-10, J-11 si Su -27. Avioanele Indian Mirage 2000 si Su-30 sunt avioane multirol pentru orice vreme, in timp ce dintre avioanele chinezesti, doar J-10 are astfel de capacitati, potrivit sursei.
Desi India ramane in urma Chinei in ceea ce priveste capacitatile de aparare, potrivit analistilor, India are un avantaj fata de vecinul sau, deoarece are mai multa experienta de razboi. India mentine un lung conflict cu Pakistanul din cauza regiunii Kashmir. Aceasta sursa de instabilitate a facut ca de ani de zile armata indiana sa fie in alerta si antrenata sa intre in actiune in orice moment. China nu s-a confruntat cu o situatie similara in ultimii ani.
China
Rolul de lider pe care China l-a dobandit pe scena internationala in ultimii ani este insotit de o modernizare si reorganizare a Fortelor sale armate si a puterii sale de armament, cu scopul de a-si apara interesele comerciale si granitele sale. In 2019, bugetul sau de aparare a crescut cu 7,5% pentru a face din Armata Populara de Eliberare una dintre cele mai bine pregatite din lume.
Desi armata chineza nu a participat la razboaie in ultimele decenii, cum este cazul Statelor Unite, si nici nu mentine rani la frontiera la fel de deschise ca in cazul Indiei cu Pakistanul, de cand Xi Jinping a venit la putere, armata a urmarit-o, ca si in alte ordine ale industriei chineze, o cautare a calitatii si inovatiei.
China are cheltuieli de aparare de 210.000 de milioane de euro. Este a treia tara care se dedica cel mai mult cheltuielilor militare dupa Statele Unite si Rusia. Centrala comunista are aproximativ 2.183.000 de angajati activi, cel mai mare din lume. China si-a consolidat marina in ultimii ani, deoarece devine din ce in ce mai implicata in disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.
In 2018, a lansat al doilea sau portavion, Shandong. Este primul portavion de fabricatie chinezeasca, deoarece singurul pe care Marina tarii asiatice l-a avut pana acum, Liaoning, este o veche nava sovietica care a fost reabilitata in 2012. China are planuri pentru o a treia generatie de portavioane, care prin acum este cunoscut doar sub codul „003” si ca, conform think-tank-ului american Center for Strategic and International Studies (CSIS), ar fi deja in constructie la santierul naval Jiangnan, langa Shanghai.
Regimul comunist are 74 de submarine, 52 de fregate si 36 de distrugatoare, precum si 1.232 de luptatori si 281 de elicoptere de lupta, potrivit Global Firepower. Pe uscat are 33.000 de vehicule blindate si 3.500 de tancuri. In ultimii ani, si-a deturnat o mare parte din atentia si resursele catre domenii cheie ale razboiului modern, cum ar fi Marina, Fortele Aeriene si razboiul cibernetic.