Hepatita C (VHC) este un virus care provoaca inflamatia ficatului. Este un membru al familiei de virusi care include hepatita A si hepatita B. Acesti virusi se comporta diferit si au moduri diferite de transmitere. Hepatita C poate provoca leziuni hepatice grave, insuficienta hepatica, cancer la ficat si chiar moarte.
Cat de frecventa este hepatita C?
Nu se stie exact cate cazuri de hepatita C exista in intreaga lume, dar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 0,5% pana la 1% din populatie este infectata, prevalenta fiind mai mare in Europa si in estul Mediteranei.
Cum se face Hepatita C?
Hepatita C este o boala transmisibila din sange, ceea ce inseamna ca este transmisa prin contactul cu sangele infectat. De obicei virusul patrunde in organism printr-o rana de punctie pe piele. Cel mai frecvent mod de transmitere a hepatitei C este prin consumul de droguri injectabile. Impartasirea acelor murdare cu cineva care este infectat poate transmite hepatita C. Profesionistii din domeniul sanatatii pot contracta virusul prin leziuni cu ace. Inainte de 1992, furnizarea de sange din SUA nu a fost verificata asa cum este astazi, astfel incat unii oameni au contractat hepatita C din transfuzii de sange infectate. Rareori, bebelusii nascuti din mame infectate cu hepatita C dobandesc virusul. Hepatita C poate fi raspandita si prin relatii sexuale cu o persoana infectata sau prin partajarea obiectelor personale (de exemplu, un aparat de ras sau periuta de dinti) cu cineva care are virusul, dar aceste cazuri sunt rare.
Care sunt semnele si simptomele hepatitei C?
Majoritatea persoanelor care contracta hepatita C nu prezinta simptome, mai ales in stadiile incipiente. Cu toate acestea, unii oameni dezvolta simptome timpurii, care pot include:
Articulatii dureroase
Febra
Eczema
Umflatura
Dar 3 din 4 cazuri duc la o infectie cronica. La aceste persoane, simptomele se pot dezvolta ani, chiar si zeci de ani mai tarziu, cand apar leziuni hepatice. Altii dezvolta simptome de la 2 saptamani la 6 luni dupa infectie. Timpul mediu pentru aparitia simptomelor este de 6 pana la 7 saptamani de la dobandirea virusului. Cei nou infectati cu hepatita C pot prezenta febra usoara pana la severa, oboseala, dureri abdominale, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, dureri articulare, urina inchisa la culoare, scaun de culoare argila si ingalbenirea pielii (icter). O persoana care are infectie cu hepatita C, dar nu prezinta simptome, poate transmite virusul si altora.
Cum este diagnosticat hepatita C?
Infectia cu hepatita C este diagnosticata cu mai multe teste de sange. Testul anticorpilor hepatitei C verifica anticorpii (particule imune) care lupta impotriva virusului. Un rezultat ,,non-reactiv” inseamna ca anticorpii la virus nu sunt detectati. Un rezultat ,,reactiv” inseamna ca sunt prezenti anticorpi impotriva virusului, dar testul nu poate indica daca infectia este actuala sau in trecut. Este disponibil un alt test de sange care evalueaza prezenta materialului genetic al hepatitei C (test ARN VHC). Rezultatele acestui test pot ajuta medicii sa stabileasca daca infectia cu hepatita C este actuala sau nu. Testele de sange suplimentare pot fi utilizate pentru a determina cantitatea de virus din organism, cunoscuta sub numele de titru.
Cand cineva a confirmat infectia cu hepatita C, medicul va comanda mai multe teste pentru a evalua gradul de afectare a ficatului. Se poate efectua o biopsie hepatica. Exista mai multe tulpini diferite de virus al hepatitei C care raspund la diferite tratamente. Din acest motiv, medicul va comanda un test pentru a determina genotipul (genotipurile) infectiei cu hepatita C pentru a ajuta la determinarea cursului tratamentului.
Complicatii potentiale ale hepatitei C
Infectia cronica a hepatitei C este o boala de lunga durata, cu complicatii potential grave. Aproximativ 75% pana la 85% dintre cei cu infectie acuta cu hepatita C continua sa dezvolte boli cronice. Dintre cei din grupul de boli cronice, mai mult de doua treimi vor dezvolta boli de ficat. Pana la 20% vor dezvolta ciroza sau cicatrizare a ficatului in decurs de 20 pana la 30 de ani. Ciroza afecteaza functia ficatului si determina cresterea enzimelor hepatice din sange. Pana la 5% dintre persoanele cu infectie cronica cu hepatita C vor muri de cancer hepatic sau ciroza. Infectia cronica cu hepatita C este cel mai frecvent motiv pentru transplantul de ficat in SUA