ONU a cerut vineri sa se puna capat constrangerii in Nicaragua, unde politia si elementele proguvernamentale continua sa comita „incalcari grave” ale drepturilor omului intr-un context de criza politica.
Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a indicat in raportul sau ca a documentat „incalcari grave ale drepturilor omului comise de la jumatatea lui aprilie 2018 in contextul protestelor” din tara din America Centrala.
„Arestarile si detentiile arbitrare au continuat sa fie un mijloc de reprimare a exprimarii disidentei , iar cazurile de tortura si maltratare a persoanelor private de libertate in legatura cu protestele au continuat ”, se arata in document, care pune sub semnul intrebarii actiunea elemente de politie si pro-guvernamentale.
ONU noteaza ca „sistemul de justitie a fost folosit pentru a incrimina disidenta si a garanta impunitatea celor responsabili de incalcari ale drepturilor omului, ceea ce demonstreaza lipsa de independenta a sistemului judiciar fata de executiv”.
Nicaragua, una dintre cele mai sarace tari din America Latina, este condusa din 2006 de fosta gherila sandinista Daniel Ortega.
Tara trece printr-o criza grava din aprilie 2018, cand a izbucnit un val de proteste impotriva unei reforme a asigurarilor sociale, care a dus la cererea ca Ortega sa paraseasca presedintia, din cauza represiunii exercitate impotriva protestatarilor.
Violenta a provocat peste 325 de morti si 2.000 de raniti, 62.500 de exilati, sute de oponenti inchisi si o recesiune economica profunda. Pana in iulie, aproximativ 100 de jurnalisti au parasit tara.
Raportul indica faptul ca ONU a „documentat” un numar mare de incalcari ale drepturilor omului, „cum ar fi folosirea disproportionata a fortei de catre politie, care s-a concretizat in mai multe executii extrajudiciare si maltratari pe scara larga, inregistrand cazuri de tortura si violenta sexuala in centrele de detentie”. .
„Oamenii care au participat la proteste, au infiintat pichete, au ridicat baricade, au strans bani si rechizite in sprijinul demonstratiilor sau au tras cu mortare de casa in fortele de securitate au fost acuzati in mod disproportionat”, denunta documentul intocmit de organismul condus de chilian. Bachelet.
El a denuntat, de asemenea, „abuzurile comise de persoanele implicate in proteste, inclusiv moartea politistilor si a membrilor partidului sandinist si ranirea acestora, precum si distrugerea infrastructurii publice”.
Potrivit ONU, „cea mai recenta faza a represiunii impotriva sectoarelor critice la adresa guvernului a fost caracterizata de incalcarea drepturilor la libertatea de exprimare, asociere si intrunire pasnica”.
„Reprimarea manifestatiilor de catre politie, impreuna cu atacurile elementelor armate proguvernamentale, au avut un efect descurajant care a dus la anularea multor proteste sau la decizia manifestantilor de a le imparti in concentratii mai mici”, adauga raport.
Documentul dur arata ca autoritatile nicaraguane nu au reusit sa investigheze acuzatiile de abuz si sa aduca vinovatii in fata justitiei.
Acesta adauga ca „aceasta situatie reflecta lipsa de vointa de a garanta raspunderea si consolideaza impunitatea pentru incalcarea drepturilor omului, negand dreptul victimelor la justitie, adevar, reparatie si garantii de nerepetitie”. Toate acestea, adauga el, „submineaza, si mai mult, increderea publicului in institutiile statului”.
Raportul recomanda „investigarea si urmarirea penala prompta, amanuntita si transparenta a tuturor acuzatiilor de incalcari grave ale drepturilor omului care au avut loc incepand cu 18 aprilie 2018”.
De asemenea, solicita „demontarea si dezarmarea elementelor armate proguvernamentale si reforma generala a sectorului de securitate”.
Inaltul Comisar face apel la Consiliul pentru Drepturile Omului si comunitatea internationala sa „indemne Nicaragua sa isi respecte obligatiile in materie de drepturile omului” si sa „reia cat mai curand posibil cooperarea cu Oficiul Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OACNUDH) si cu mecanismelor regionale pentru drepturile omului, deoarece le permite accesul in tara”.
De asemenea, recomanda „sa puna capat arestarilor arbitrare si sa elibereze toate persoanele private in mod arbitrar de libertate in contextul protestelor sau pentru exprimarea opiniilor critice la adresa guvernului”.
Raportul va fi prezentat de insasi Bachelet Consiliului pentru Drepturile Omului martea viitoare, iar a doua zi delegatia diplomatica din Nicaragua va avea ocazia sa reactioneze la acesta.
Ancheta acopera perioada 19 august 2018 – 31 august, si abordeaza violenta nu doar din partea politiei, ci si a elementelor armate favorabile guvernului si care au folosit diverse arme -inclusiv arme de foc- impotriva cetatenilor considerati adversari la astfel de date recente. ca in iunie trecut.
„Elementele guvernamentale si proguvernamentale au continuat sa reprime disidenta”, chiar si dupa ce a inceput un proces de dialog cu opozitia in februarie anul trecut, care nu a avut succes si este acum paralizat, se arata in raport.
De exemplu, este semnalat un eveniment petrecut in iunie, cand elemente proguvernamentale au atacat, cu acordul agentilor de politie, cei care participau la o slujba religioasa pentru prima aniversare a uciderii unui adolescent in cadrul unei demonstratii.