La zece ani de la „Katrina”, o catastrofa care a stanjenit Statele Unite in fata lumii si a carei management a fost considerat chiar de Congres ca „un esec national”, tara invata lectiile pentru a evita o alta tragedie de aceste dimensiuni.
La zece ani de la „Katrina”, o catastrofa care a stanjenit Statele Unite in fata lumii si a carei management a fost considerat chiar de Congres ca „un esec national”, tara invata lectiile pentru a evita o alta tragedie de aceste dimensiuni.
Concluzia unui deceniu mai tarziu este ca in zilele care au inconjurat acel fatidic 29 august 2005, in care „Katrina” a cazut pamant, toate nivelurile de guvernare au esuat si ca Agentia Federala pentru Managementul Urgentelor (FEMA, pentru acronimul sau in engleza) nu a facut-o. stii sa raspunzi la timp.
Cel mai grav uragan din aproape un secol, lipsa mijloacelor de transport pentru evacuari, conditiile ingrozitoare ale adaposturilor, debordarea digurilor din New Orleans si pregatirea insuficienta a spitalelor au lasat un sold de 1.833 de morti, peste un milion de stramuti, 250.000 de case distruse, un milion de case avariate si peste 150.000 de milioane de dolari in pierderi materiale.
„A fost o combinatie de mai multe lucruri. Stiam cu multe zile inainte unde se duce furtuna, dar era foarte incert unde va ajunge si cat de puternica va fi in acel moment”, Derek Posselt, unul dintre cercetatorii principali ai studiului. noul program al Agentiei, a explicat Efe.Agentia Spatiala a Statelor Unite (NASA) pentru prevenirea uraganelor.
Sistemul global de navigatie prin satelit Cyclone (CYGNSS) se concentreaza pe intelegerea interactiunilor mare-aer din centrul furtunii.
Aceasta misiune, menita sa evite inexactitatile precum cele care au precedat „Katrina”, va incepe in octombrie 2016, cu opt mici sateliti care orbiteaza in jurul tropicelor si observa uraganele la fiecare patru ore.
Spre deosebire de satelitii actuali, noile dispozitive ale NASA vor putea continua sa observe uraganul prin ploaie, indiferent cat de greu ar fi acesta.
Dar progresele in prognoza uraganelor sunt doar prima parte. Al doilea, si marele esec dupa „Katrina”, este raspunsul de a minimiza pagubele atunci cand natura surprinde si isi impune forta.
„Cand ceva din aceasta forta loveste un oras ca al nostru sau precum Miami sau New York, nu poti face mult mai mult decat sa pleci de acolo”, a spus primarul New Orleans, Mitch Landrieu, care era locotenent guvernator al statului Louisiana cand „Katrina”. ” a lovit coasta Golfului Mexic.
„Sa iesi de acolo” a fost tocmai ceea ce nu au putut face zecile de mii de oameni care au fost prinsi intr-un New Orleans inundat, devastat si prada violentei care a facut ravagii in fata vidului de putere si control.
Multi dintre ei, majoritatea negri si varstnici, nu aveau propriul vehicul pentru a fugi, iar masinile de inchiriat s-au vandut imediat. Transportul public a esuat lamentabil si autobuzele scolare care urmau sa fie inchiriate nu au ajuns niciodata.
Adaposturile care au fost amenajate acestor oameni, precum stadionul „Superdome” sau Centrul de Conventii, au devenit, alaturi de cadavrele care pluteau pe strazi, una dintre cele mai rusinoase imagini ale catastrofei: lipsa apei, hrana, igiena si securitatea.
„Au fost concepute cu ideea ca oamenii ar merge la adaposturi pentru o perioada scurta de timp si apoi se vor duce acasa. Cu „Katrina” ne-am dat seama ca nu eram pregatiti pentru situatii in care oamenii nu ar putea merge acasa. pentru o perioada lunga de timp.”, a declarat pentru Efe Laura Lein, profesor specializat in studiul gospodariilor sarace la Universitatea din Michigan.
Un alt dintre defectele profunde relevate de uraganul devastator a fost pregatirea insuficienta a spitalelor pentru a raspunde unei catastrofe de aceste dimensiuni.
„De atunci am facut imbunatatiri mari in sistemul de sanatate, de exemplu pentru a accesa de la distanta datele medicale ale unui pacient, una dintre marile probleme pe care le-am confruntat in timpul furtunii”, cercetatorul de Sanatate Publica JoLynn Montgomery, care in 2006 a calatorit cu studentii sai din Universitatea din Michigan la New Orleans pentru a contribui la redresare.
„O furtuna de genul acesta poate nu o putem preveni, dar suntem mult mai bine pregatiti, avem mult mai multa experienta si sisteme de comunicare si control mult mai bune. Daca s-ar intampla astazi, toata lumea ar raspunde mai bine”, a spus Montgomery.
Ranile lasate de „Katrina” sunt inca deschise. La a cincea aniversare a catastrofei, presedintele american Barack Obama a denuntat „functionarea rusinoasa” a guvernului de la acea vreme, condus de republicanul George W. Bush, caruia i-a trebuit zile intregi sa reactioneze.
Joia trecuta, Obama a vizitat din nou un New Orleans inca in recuperare zece ani mai tarziu si a spus ca ceea ce „a inceput ca un dezastru natural, a devenit un dezastru provocat de om”.
Bush, care a facut ieri o vizita discreta la New Orleans, nu si-a revenit niciodata din punct de vedere politic dupa esecul administratiei sale in fata „Katrinei”. Colegii sai membri de partid au efectuat o ancheta ampla a Congresului care a scos la iveala 90 de esecuri grave la toate nivelurile de responsabilitate intre 22 august si 12 septembrie 2005.
„Katrina” a fost un esec national, o abdicare a celor mai solemne obligatii fata de binele comun. Daca 11 septembrie a fost un esec al imaginatiei, „Katrina” a fost un esec al conducerii”, a conchis un raport care, ca tot ce a inconjurat uraganul , a stanjenit o tara acum conspirata pentru a evita o catastrofa ca cea de atunci.