5 sfaturi pentru a consola o persoana care este trista

Uneori, atunci cand vrem sa mangaiem o persoana care este trista, recurgem la utilizarea unor fraze stabilite. Cu toate acestea, nu sunt in ton cu momentul. Pentru aceasta este important sa inveti sa asculti.

A mangaia o persoana care este trista poate fi o arta. Mai ales intr-o societate care a fost de mult obisnuita sa nu vorbeasca despre emotii si sa se concentreze doar pe dezvoltarea cognitiva si intelectuala.

Cu siguranta de multe ori ai auzit pe cineva drag impartasind vesti proaste si nestiind ce sa spui. Tot ceea ce ne trece prin minte pare cuvinte goale.

Si este ca si tu ai fost de partea tristetii si ai auzit niste mangaieri sau sfaturi care ar fi fost mai bine omise. Totusi, este vorba doar de a incerca sa te armonizezi in acel moment cu persoana care sufera si sa o insotesti. Sa vedem cum se face.

Importanta de a sti sa consolezi

Carl Rogers, un psiholog din curentul umanist, a sustinut ca o relatie de ajutor necesita acceptare neconditionata, ascultare activa si empatie. Desi se referea la conditiile necesare la psiholog, este posibil sa duci aceste calitati in alte domenii si sa te gandesti la modul in care sunt utile pentru a mangaia o persoana trista.

Este ca pentru a sti sa mangai trebuie sa fii capabil sa asculti si sa accepti. Ascultarea este vitala pentru ca de multe ori nu suntem capabili sa ne abstragem de la gandurile noastre. In acest fel, este dificil sa fii empatic.

La randul sau, a sti sa acceptam are de-a face cu faptul ca uneori ne simtim enervati de deciziile pe care le iau alti oameni. Sau acele lucruri care provoaca disconfort altora ni se par neimportante . Pentru a ajuta, este necesar sa suspendati critica si judecata si sa fiti dispus sa insotiti pe deplin.

Cum sa consolezi o persoana care este trista?

Confruntati cu o situatie trista, nu toti oamenii au nevoie de acelasi lucru. Sunt cei care vor accepta ajutor imediat, in timp ce sunt cei care vor fi reticenti si vor boicota situatia, in ciuda faptului ca vor sa fie ajutati.

In orice caz, ar trebui sa incerci intotdeauna sa fii intelegator si sa intelegi ca anumite reactii sunt tipice starii de tristete. In mod similar, este important sa tinem cont de cateva recomandari pentru a evita sa fii invaziv sau indiferent.

Uneori este necesar sa insotim cu tacere, fara a forta sfaturi pe care nu le cunoastem sau nu le putem da.

1. Aveti o ascultare deschisa si empatica

O persoana care trece printr-o perioada neplacuta are uneori nevoie sa se dezvaluie si sa exprime ceea ce simte. A fi prezent si disponibil poate fi de mare ajutor.

Cu toate acestea, aceasta prezenta trebuie sa fie autentica si reala. Este sa fii acolo, sa asculti, chiar si cu gesturi corporale care o indica.

De multe ori nu ne dam seama, dar in timp ce cineva ne spune despre situatia lui, suntem la curent cu mobilul si suntem distrasi de notificari. Uneori observi si ca am dori sa schimbam rapid subiectul sau ca ne grabim sa plecam.

Aceste cazuri pot fi mai contraproductive. In acele momente in care ne grabim si apare o conversatie de acest stil, este convenabil sa o anuntam si sa spunem persoanei ca poate continua mai tarziu intr-o intalnire, luand o cafea, cu mai multa liniste.

2. Evita frazele cliseice

Uneori, tacerea ne face sa ne simtim inconfortabil si, pentru a umple acele lacune, facem apel la utilizarea frazelor setate si corsetate. In ciuda faptului ca au intentii bune, nu sunt in ton cu situatia.

Cand mangaiem o persoana trista, este de preferat sa recunoastem ca nu stim ce sa spunem, dar ca o insotim in disconfortul lui. Contactul fizic, o imbratisare sau o mangaiere, poate fi un antidot mai bun decat cuvintele prefabricate.

3. Facilitati exprimarea emotiilor

Incurajarea persoanei sa exprime ceea ce i se intampla si cum se simte este esentiala. Incercarea de a crea un climat de incredere si intimitate, astfel incat sa va puteti relaxa si sa va exprimati emotiile ajuta foarte mult.

Si desi uneori nu avem cuvintele, gesturile si chiar postura corpului pot indica mult mai mult ca suntem accesibili. Suntem facilitatori pentru exprimarea celuilalt si pentru usurarea lui.

4. Evitati vina sau responsabilitatea

Uneori, cand consolezi o persoana trista, se rostesc fraze precum „ti-am spus asta”, „se stia ca”, „ai cerut-o cand” . Pentru a ajuta pe cineva este important sa iesi din predici si sa astepti un moment oportun pentru a da un sfat sau o parere daca se solicita.

5. Fii constient

De multe ori, reusim sa insotim intr-un moment anume, dar uitam ca exista anumite situatii de tristete care se prelungesc. De exemplu, pentru cineva care se confrunta cu un duel. Se intampla adesea ca in primele zile, multi prieteni sa se organizeze sa ajute la cumparaturi sau sa tina companie, dar dupa o saptamana aceasta se estompeaza.

Acesta poate fi momentul in care persoana care este trista are nevoie de mai mult sprijin. Este atunci cand ea se va gasi complet singura si in noile ei circumstante. Daca stim de cineva care se afla intr-o situatie similara, este bine sa pastram legatura si sa fim constienti daca are nevoie de ceva.

Pe de alta parte, persoana trebuie intotdeauna incurajata sa se bazeze pe resursele si rezistenta sa. Acest lucru este util pentru a-l incuraja sa reia legatura cu activitati care ii fac placere si sunt placute.

Singuratatea doliu dureaza mult si acompaniamentul nu poate fi limitat la cateva zile.

Este important sa naturalizam tristetea

Astazi exista un mandat de a te bucura de viata in fericire vesnica si permanenta. Nu este ca ar fi rau, dar nu este bine ca sanatatea mintala sa se refugieze in ea ca o modalitate de a evita alte stari emotionale.

Nu poti fi intotdeauna bine. Nu este nimic in neregula cu asta, dar face parte din viata. Orbirea emotionala ne lasa doar putine optiuni si trebuie sa invatam sa simtim si sa infruntam acele alte momente nu atat de gratioase.

Asa de cate ori, tristetea sau plansul altei persoane ne provoaca senzatia de a nu sti ce sa facem. Ne simtim inconfortabil si avem tendinta de a-i cere sa nu planga. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca tristetea este o emotie primara si necesara.

Uneori trebuie sa plangi pentru a te calma mai tarziu. Asa ca pentru a mangaia o persoana trista, daca vrea sa planga, o alternativa buna este sa o lasi sa faca acest lucru.