Ce este Bryonia alba si care sunt utilizarile ei?

Bryonia alba” a devenit un remediu homeopat binecunoscut, obtinut din radacinile plantei cu acelasi nume, originara din Europa Centrala, de Sud si de Est.

Apartine familiei cucurbitaceelor, caracterizata prin faptul ca sunt plante cataratoare prin virici. Poate fi recunoscut dupa frunzele sale de forma pentagonala, cu dintii ascutiti, florile alb-verzui si fructele de padure negre carnoase.

Acum, in ciuda faptului ca fructele Bryonia alba sunt toxice, medicina traditionala a folosit radacina in scopuri terapeutice. Care sunt principalele utilizari? In spatiul urmator le detaliem si dezvaluim care sunt posibilele lor efecte secundare.

Ce beneficii i se atribuie?

Principiile active ale „bryoniei albe”, cum se mai numeste, ii confera diverse proprietati medicinale. Sa vedem in detaliu care sunt acestea si cum pot imbunatati sanatatea.

1. Constipatie si retentie de lichide

Bryonia alba este considerata emetica; adica un remediu capabil sa provoace varsaturi. In mod similar, poate actiona ca un diuretic, care stimuleaza eliminarea apei si a electrolitilor prin urina.

In general, in ciuda lipsei de dovezi, literatura populara afirma ca ajuta urmatoarele conditii:

  • Constipatie. 
  • Dureri de stomac.
  • Retentie de fluide.

Datele anecdotice sugereaza ca aceasta planta contribuie la ameliorarea problemelor digestive precum constipatia.

2. Inflamatie

Bryonia alba este folosita de multi pentru posibilele sale efecte antiinflamatorii. Este adesea folosit pentru a reduce durerile articulare si este de fapt un ingredient comun in medicamentele pentru artrita reumatoida si durerile de cap.

Mecanismul sau de actiune consta in dilatarea vaselor de sange, a caror contractie este legata de migrena si diverse disconforturi. Cu toate acestea, dovezile stiintifice care abordeaza astfel de proprietati nu sunt inca pe deplin concludente.

De fapt, un studiu clinic publicat in British Journal of Clinical Pharmacology a constatat ca utilizarea unui extract de Bryonia si arnica nu a avut niciun efect asupra umflaturilor si sangerarii care pot aparea dupa o interventie chirurgicala pe inima.

3. Activitate anticanceroasa

Compusii activi care alcatuiesc bryonia alba au fost studiati ca adjuvanti impotriva cancerului. Un studiu publicat in Journal of Natural Products a stabilit ca extractele de radacina de Bryonia alba au potential antitumoral. Din acest motiv, ele nu numai ca scad riscul de aparitie a tumorilor, dar par si sa inhibe expansiunea acestor celule.

Intre timp, un studiu in vitro publicat in Avicenna Journal of Phytomedicine a constatat ca aceasta planta are efecte citotoxice; adica impiedica diviziunea si cresterea celulelor, cum ar fi celulele canceroase.

In acest caz, cercetarile indica faptul ca aceste proprietati sunt eficiente impotriva carcinomului cu celule scuamoase ale capului si gatului, precum si impotriva adenocarcinomului colului uterin sau al colului uterin. Cu toate acestea, studiile umane sunt necesare pentru a sustine clinic aceasta teorie.

4. Alte beneficii ale Bryonia alba

Bryonia alba este considerata un remediu homeopat. Prin urmare, cultura populara ii atribuie multe alte beneficii. Aceasta cuprinde urmatoarele:

  • Ameliorarea gripei si a simptomelor acesteia.
  • Scaderea oreionului.
  • Scaderea traheitei, pneumoniei si bronsitei.
  • Controlul sindromului de ochi uscat.
  • Ameliorarea senzatiei de vertij. 

Efecte secundare si contraindicatii

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre aceasta planta este ca nu trebuie sa consumati fructele de padure. Acestea au niveluri ridicate de toxicitate, capabile sa provoace boli cronice si chiar deces.

Acum, celelalte parti ale acestei plante pot fi si ele toxice, dar nu au consecinte fatale. Indiferent de doza pe care o luati, va poate provoca simptome precum:

  • Greata.
  • A vomitat.
  • Ameteala.
  • Oboseala.
  • Respiratie dificila.
  • Diaree.
  • Urinarea excesiva.

La randul sau, avand in vedere lipsa dovezilor stiintifice ale efectelor sale asupra femeilor insarcinate si care alapteaza, aportul acestuia ar trebui limitat pana cand primeste aprobarea unui specialist.

Dozaj si indicatii

Homeopatia stipuleaza doze diferite in functie de afectiunea de tratat.

  • In timpul unei febre insotite de transpiratie, sete intensa si dureri musculare, se recomanda consumul a 5 granule de Bryonia alba in dilutie de 9 CH (dilutie centesimala) la fiecare 4 ore.
  • In cazul artritei, doza stabilita este de 5 granule in dilutie de 5 CH distribuite in 2 prize pe zi timp de 10 zile. Cu toate acestea, daca aveti sinovita acuta, doza trebuie administrata la fiecare 2 ore.
  • Pe de alta parte, pentru sindromul de ochi uscat, se recomanda administrarea Bryonia alba intr-o dilutie de 5 CH, de 6 ori pe zi, timp de 3 luni.

Atentie, dozele pot varia in functie de producatorul suplimentului. Prin urmare, informatiile de pe eticheta trebuie verificate. In plus, in caz de indoiala, ar trebui sa intrebati medicul homeopat sau fitoterapeutul. Nu trebuie luat in asociere cu tratamente medicale din cauza riscului de interactiuni.

Dozele si indicatiile remediilor pe baza de Bryonia alba pot varia in functie de producator.

Ce sa retineti despre Bryonia alba?

Bryonia alba este un medicament homeopat care se face din radacinile plantei care poarta acelasi nume. Aceasta planta cataratoare originara de pe continentul european se remarca prin frunze pentagonale cu dinti ascutiti, flori alb-verzui si fructe de padure negre otravitoare.

In ceea ce priveste proprietatile sale medicinale, se spune ca are un efect antiinflamator si activitate antitumorala. In plus, pare util in tratamentul constipatiei, oreionului, gripei, artritei si sindromului de ochi uscat.

Cu toate acestea, utilizarea sa ar trebui sa fie intotdeauna sub supraveghere, avand in vedere nivelurile ridicate de toxicitate. Boabele pot fi mortale si consumarea altor parti ale acestei plante in diferitele lor prezentari, chiar si in cantitati mici, poate declansa o serie de neplaceri.