Ce este rata metabolica bazala?

Datorita calculului ratei metabolice bazale, putem estima cate calorii consuma o persoana in repaus. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre aceasta.

Rata metabolica bazala este un parametru utilizat pentru estimarea consumului de energie. Mai exact, se refera la energia necesara pentru a mentine un corp in viata, dar in repaus, cu functiile vitale activate. Se calculeaza folosind o formula foarte simpla si poate aproxima necesarul caloric daca este corectat pentru activitatea fizica.

Acum, nu ar trebui sa credem ca rata metabolica bazala este o metoda exacta. Aceasta are o marja de eroare, deci va servi pentru a face o estimare. Din aceasta se poate propune un ghid alimentar care va trebui corectat in raport cu rezultatele obtinute si asteptate.

Cum se calculeaza rata metabolica bazala?

Pentru a calcula rata metabolica bazala, ar trebui sa se recurga la formula Harris Benedict. Aceasta permite obtinerea unui rezultat in functie de varsta, greutatea si sexul persoanei.

Cu toate acestea, formula neglijeaza compartimentele corpului, asa ca se face o eroare majora. De exemplu, o persoana cu 70 de kilograme si 40 de kilograme de muschi nu va consuma la fel ca o alta persoana de aceeasi greutate cu 45 de kilograme de muschi.

Retineti ca diferitele tesuturi ale corpului au un nivel diferit de activitate si cerinte. Masa slaba este compartimentul cel mai activ din punct de vedere metabolic, cu o influenta mare asupra consumului zilnic de energie. Din acest motiv, pentru a pierde in greutate, se propune mai intai un protocol de hipertrofie pentru a maximiza ulterior deficitul energetic.

Este suficienta doar cu rata metabolica bazala?

Rata metabolica bazala este un parametru cu multe limitari. Poate oferi informatii despre starea persoanei, dar atunci cand se intervine din punct de vedere alimentar, ar fi mai util sa cunoastem si alte date, precum consumul zilnic de energie.

Pentru aceasta, va fi necesar sa se corecteze in functie de activitatea fizica. Nu toate exercitiile cheltuiesc la fel, asta trebuie sa fie clar. Multi-articulare au nevoi mai mari de energie, precum si antrenament pe intervale de mare intensitate. Din acest motiv, acestea s-au dovedit a fi cele mai eficiente atunci cand vine vorba de imbunatatirea pierderii in greutate, potrivit unui studiu publicat de British Journal of Sports Medicine .

Cu toate acestea, exercitiile fizice in oricare dintre modalitatile sale sunt capabile sa afecteze pozitiv rata metabolica bazala, asa cum a subliniat un studiu publicat in jurnalul JPMA. Din acest motiv, este important sa promovam practicarea activitatii fizice, deoarece aceasta va imbunatati compozitia corporala intr-un mod general.

In orice caz, odata ce acest parametru este cunoscut, va fi necesar sa se propuna un tratament alimentar adecvat pentru a slabi sau ingrasa eficient. In niciuna dintre cele 2 situatii, nu este recomandat sa generati o diferenta mai mare de 400 de calorii, fie prin exces, fie implicit. In caz contrar, anumiti parametri fiziologici ar putea fi modificati.

Unitati ale ratei metabolice bazale

Un alt aspect de care trebuie luat in considerare este ca rata metabolica bazala se exprima intotdeauna in kilocalorii pe zi. Pe baza acestei masuratori, este posibil sa se stabileasca calculul din alte metode indirecte, precum calorimetria. Pentru a arde 1 kilocalorie este nevoie de 208 06 mililitri de oxigen.

Este important sa cunoastem rata metabolica bazala?

Calculul ratei metabolice bazale nu este esential pentru a putea propune un tratament alimentar de succes. Pur si simplu prin promovarea unui stil de viata sanatos, va fi posibila imbunatatirea starii de compozitie corporala. Doar acordand prioritate consumului de alimente proaspete si practicarii exercitiilor fizice in mod regulat, s-ar obtine rezultate incredibile.

In orice caz, atunci cand se intentioneaza sa se roteasca bine, aceste date pot oferi anumite avantaje. Un exemplu ar fi cel al sportivilor, caz in care ajustarea caloriilor si a macronutrientilor consumati ar putea duce la beneficii de performanta.

Dupa cum ati vazut, rata metabolica bazala este o data care are o marja de eroare semnificativa. Din acest motiv, calculul acestuia nu este esential pentru a continua cu un tratament alimentar. Este o masuratoare care poate varia in functie de diferiti parametri.

Pentru a incheia, retineti ca, in loc sa va obsedati de date specifice, ar fi important sa va concentrati pe imbunatatirea obiceiurilor de viata la nivel general. In acest fel, nu numai ca se va putea imbunatati starea compozitiei corporale, dar se va obtine si o mai mare eficienta a organismului pe termen mediu.