Lilia este o culoare care este adesea confundata sau asociata cu violet, albastru cetos, lavanda sau mov inchis. Este o culoare care se refera la floarea omonima. Cuvantul lila este un imprumut din francezul lilas, imprumutat din arabul lilak si acesta la randul sau din persanul lila. Acest cuvant persan se refera la o nuanta albastruie si provine din sanscrita nilah (albastru inchis).
In ceea ce priveste teoria culorilor, liliac este o nuanta care corespunde uneia dintre numeroasele nuante de violet. De asemenea, are o varietate de nuante, care sunt insotite de un adjectiv pentru a le clasifica: liliac francez, liliac deschis, liliac lavanda si altele. Desi este o culoare care se refera la floarea comuna de liliac, culoarea o regasim si la ciulini, Malva alcea si sofran.
Caracteristicile culorii liliac
Lila este o culoare vibranta care este de obicei asociata cu sentimente pozitive. Isi are originea in floarea care poarta acelasi nume.
Lila este adesea denumit violet pal si face direct aluzie la tonurile de culoare ale majoritatii florilor din speciile Syringa vulgaris. Acesta apartine familiei maslinilor si este originar din regiunea balcanica din Europa. Este o floare ornamentala pe care o gasim in gradini si parcuri din intreaga lume.
Planta a fost descrisa pentru prima data, cel putin formal, in 1753 de Carl Linnaeus. Floarea a fost folosita in gradinile otomane, din care a trecut in gradinile Europei in secolul al XVI-lea. Pe dealurile americane nu au fost introduse decat la mijlocul secolului al XVIII-lea. Din acest moment, termenul de liliac incepe sa fie folosit intr-un mod popular pentru a se referi la culoare. Va lasam cateva curiozitati:
- In epoca victoriana nu era neobisnuit ca vaduvele sa poarte liliac ca o amintire a dragostei trecute.
- Frica de diferite nuante de violet si violet (inclusiv liliac) este cunoscuta sub numele de porfirofobie.
- O nuanta asemanatoare liliacului se obtine in mod natural din glandele melcului de mare murex. A fost folosit ca colorant sau colorant.
- Avand in vedere datele de mai sus, mov, violet si violet (tot nuante de liliac) au fost considerate o culoare a claselor superioare (saracii nu si-au vopsit hainele).
- La un moment dat al maturizarii, floarea de cires capata o nuanta apropiata de liliac. Este cea mai faimoasa floare din Japonia.
- Este una dintre cele mai dificile culori de distins de ochiul uman. Acesta este motivul pentru care clasificarea liliac, mov, violet, violet si altele este de obicei foarte subiectiva.
- Exista o pasare africana cunoscuta sub numele de ruloul cu sani liliac. Il gasim in Africa Subsahariana si Peninsula Araba.
- Tonul liliac francez a fost folosit inca de la inceputul secolului al XIX-lea in decorarea interioara.
- O nuanta similara cu liliac este folosita pentru a comemora pacientii cu epilepsie. Pe 26 martie oamenii il folosesc pentru a creste gradul de constientizare.
- Culoarea sabiei lui Mace Windu, din Star Wars , este asemanatoare liliacului. Aceasta a fost o cerere explicita din partea lui Samuel Jackson de a juca rolul.
- Desi pentru unii este mai aproape de violet decat de liliac inchis, singura natiune din lume cu aceasta culoare pe steagul sau este Dominica.
- Unii oameni albinosi pot dezvolta in ochi nuante de culoare care seamana cu liliac in anumite contexte (machiaj, iluminare si asa mai departe). Elizabeth Taylor a fost renumita pentru ca a generat un efect similar asupra camerei.
- In capitolul „Nosedive” al celui de-al treilea sezon din Black Mirror puteti vedea diferite nuante de violet, violet si liliac.
- Un ton foarte asemanator cu liliac a fost ridicat ca simbol al comunitatii trans.
Este greu sa separati liliac de culorile sale surori. Multi oameni intampina dificultati in a-l distinge, mai ales in tonurile mai deschise (confundate cu albastru) si tonurile mai inchise (confundate cu violet). Chiar si asa, este o culoare independenta.
Intelesul culorii violet in psihologie
Potrivit unor experti, culoarea poate avea un efect asupra comportamentului, deciziilor si gandurilor tale. Acest lucru este conditionat de variabile sociale precum varsta, sexul, credintele si receptivitatea la stimulii din mediu. Intra in joc si capacitatea de a diferentia culorile, asa cum am mentionat deja.
Intr-adevar, semnificatia culorii liliac se poate suprapune cu cea a culorii violet, violet, lavanda si asa mai departe. Din punct de vedere social, femeile sunt conditionate sa poata distinge diferentele dintre spectrele de culori si tonuri (tot pentru a le putea numi). Acest lucru i-ar face mai receptivi la empatizarea cu culoarea. Sa vedem si alte curiozitati:
- Culorile mai deschise ale liliacului sunt percepute ca puritate, inocenta si candoare. Acesta este motivul pentru care este adesea folosit la nunti.
- Nuantele cele mai apropiate de albastru pot transmite sentimente de fericire si liniste.
- Liliac cu o nuanta magenta este folosit in marketing ca simbol al iubirii si pasiunii (in special asociat cu primele experiente).
- Dovezile indica faptul ca postarile cu culoarea violet (si diferitele sale nuante, cum ar fi liliac) tind sa aiba o receptivitate mai mare in randul utilizatorilor de Instagram.
- Tonurile mai deschise sunt percepute ca o culoare rece, care la majoritatea oamenilor genereaza sentimente de calm si pace.
- Liliacurile sunt folosite in unele sesiuni de aromoterapie pentru a calma stresul si pentru a trata depresia.
In ciuda faptului ca nu este o culoare care implica emotii intense sau iti schimba brusc starea de spirit, semnificatia culorii violet nu trece niciodata neobservata. A fost o culoare traditional feminina, legata de dragoste si delicatete.
Semnificatia culorii lila in diferite culturi
Lila este de obicei sinonim cu intelepciunea, fericirea si pasiunea. Din acest motiv este utilizat pe scara larga in moda si decorare.
Desi participarea sa in culturile din intreaga lume nu este la fel de impresionanta (pe cat este violetul sau violetul intens), evidentiem cateva curiozitati culturale de aceasta culoare:
- Thomas Jefferson si George Washington erau pasionati de liliac. Aveau mai multe in gradinile lor.
- Pictori impresionisti precum Van Gogh si Claude Monet au pictat liliac in cateva ocazii.
- In multe tari, liliac este culoarea oficiala a celei de-a opta aniversari a nuntii.
- Walt Whitman a folosit liliac ca simbol al vietii in mai multe dintre poeziile sale.
- In unele versiuni ale mitului grecesc dintre Syrinx si Pan, nimfa ajunge sa se transforme intr-un tufis de liliac.
- In Japonia, culoarea simbolizeaza nobletea si puterea.