7 moduri eficiente de a va curata sinusurile

Pentru ca procesul respirator sa fie indeplinit, este necesar sa inspiri si sa expiri. Cu toate acestea, debitul excesiv nu permite intotdeauna acest lucru. Curatarea sinusurilor poate fi uneori dificila.

Sinusurile sunt spatii umplute cu aer in craniu. Sunt situate in spatele fruntii, a oaselor nasului, a obrajilor si a ochilor. Una dintre functiile sale principale este de a produce mucusul care este drenat prin acest organ.

Cand sunt sanatosi nu contin bacterii sau alte microorganisme, mucusul poate curge fara intrerupere si aerul poate iesi fara dificultate.

Cu toate acestea, uneori pot deveni umflate sau inflamate, iar functionarea nasului este intrerupta. Cele mai frecvente motive sunt: ​​infectia cu virusi sau bacterii, alergie, sept nazal deviat sau polipi la nivelul nasului.

Simptomele obisnuite sunt umflarea nazala, o scurgere groasa, incolora (nasul care curge), un nas infundat sau infundat si un simt al mirosului si al gustului redus. De asemenea, poate exista durere in jurul obrajilor, nasului, ochilor sau fruntii.  

Pentru a atenua aceste neplaceri si dificultatile de a respira pe nas, pot fi aplicate unele remedii. Deci, cum va curatati sinusurile? Acordati atentie urmatoarelor indicatii.

Sfaturi pentru curatarea sinusurilor

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina utilizarea tuturor acestor remedii.  Din acest motiv, este de preferat sa consultati mai intai medicul inainte de a le efectua. 

Antibioticele nu sunt necesare pentru a trata majoritatea sinuzitelor si ar trebui utilizate numai atunci cand sunt prescrise de un profesionist. Acestea de obicei se imbunatatesc cu trecerea zilelor. Intre timp, aceste cure pot fi aplicate pentru a calma durerea si presiunea.

1. Curatati sinusurile cu spalare cu sare

Fluxul in exces in sinusuri este mai rau noaptea. Astfel, se recomanda evitarea acestui disconfort este ca inainte de culcare se efectueaza o spalare nazala cu apa si sare. Acest lucru va ajuta la curatarea zonei si la reducerea inflamatiei.

De fapt, conform acestui studiu de la Spitalul Universitar Medical Chung Shan, s-a stabilit ca irigarea nazala cu solutie salina poate imbunatati calitatea vietii pacientilor cu sinuzita acuta si cronica, rinoconjunctivita si rinita.

Ingrediente

  • 3 lingurite de sare (15 grame).
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu (5 grame).
  • 1 cana de apa distilata sau fiarta (250 mililitri).

Ustensile

  • Bec sau picurator din cauciuc.

Pregatirea

  • Mai intai, adaugati sarea in apa distilata si amestecati bine.
  • Apoi adaugati bicarbonatul de sodiu si amestecati din nou.
  • La sfarsit ar trebui sa existe un amestec incolor.

Cum se utilizeaza

  • Trebuie doar sa umpleti becul sau, in lipsa, picuratorul, la jumatate.
  • Inclinati capul spre stanga si inspirati pe gura.
  • Turnati incet solutia in nara dreapta si asteptati sa iasa pe stanga.
  • Daca simtiti ca solutia este deviata catre urechi sau gat, schimbati pozitia.
  • Repetati cu nara stanga.
  • In cele din urma, suna pentru a indeparta resturile si mucusul acumulat.

2. Curatati cu abur

Aburul functioneaza ca un demachiant si hidratant natural. De asemenea, dreneaza zona afectata si permite zonelor rigide sa se relaxeze.

Pregatirea

  • Pentru a incepe, aduceti putina apa la fiert sau deschideti robinetul fierbinte pentru a elibera aburul.

Cum se utilizeaza

  • Apropie-ti imediat fata, astfel incat sa te loveasca in fata.
  • Inspirati si expirati incet pentru a curata zona.
  • Fa-o timp de 5 minute.
  • In cele din urma, umeziti o carpa de spalat si puneti-o pe fata pentru a va curata sinusurile.
  • Asteptati sa se raceasca pentru a o indeparta.

3. Masaj cu uleiuri

Unul dintre cele mai eficiente uleiuri terapeutice este uleiul de oregano. Acesta are proprietati antioxidante foarte recomandate, potrivit acestui studiu de la Universitatea din Cartagena (Colombia).

Combinat cu uleiul de migdale, rezultatul este mult mai bun deoarece hidrateaza pielea, mentine zona umeda si ajuta la patrunderea uleiului de oregano (care nu trebuie aplicat niciodata pe piele sau in interiorul narilor). 

Ingrediente

  • 1 lingura de ulei de migdale (15 grame).
  • 2 picaturi de ulei de oregano.

Pregatirea

  • In primul rand, este important sa va spalati foarte bine mainile si fata.
  • Apoi amestecati uleiul de migdale cu cele 2 picaturi de ulei de oregano.

Cum se utilizeaza

  • Puneti amestecul in maini si frecati-l usor in sinusuri.
  • In timp ce faci miscari circulare in zona, inspira si expira incet, astfel incat sa poti absorbi esenta uleiurilor si proprietatile acestora.
  • Fa-o timp de 5 minute si vei vedea cum respiratia este mai buna.

4. Comprese fierbinti

Aplicarea de comprese calde in zona nasului si a fruntii poate ajuta la ameliorarea presiunii din sinusuri. Se pot aplica de 3 ori pe zi timp de 5 minute fiecare.

5. Folositi un umidificator pentru a va curata sinusurile

Aceasta este una dintre cele mai rapide moduri de a obtine usurare de la un nas infundat. Respirarea unui aer mai umed poate inmuia tesuturile iritate si poate dezumfla vasele de sange.

In acelasi mod, aceste tipuri de aparate permit si mucusul sa curga mai usor si il poti expulza mai repede.

6. Bea multe lichide

Hidratarea este importanta pentru a ajuta la drenarea si eliminarea mucusului acumulat. In plus, mucoasele vor ramane hidratate si mai putin sensibile. Pentru aceasta, cel mai bine este sa alegeti apa fierbinte, bulion sau infuzii.

De asemenea, suflarea nasului si eliminarea mucusului elimina orice virusi sau bacterii care ar fi putut cauza problema. Faceti-o usor pentru a preveni spargerea vaselor mici de sange.

Pielea din jurul narilor poate deveni iritata. Acest lucru poate fi ameliorat aplicand putin ulei de migdale sau vaselina.

7. Dormi intr-o pozitie ridicata

A tine capul sus la culcare este, de asemenea, un alt sfat obisnuit pentru a va curata sinusurile. Este important sa va odihniti pentru a ajuta organismul sa depaseasca infectia si sa se recupereze.

In plus, camera si restul casei trebuie sa fie bine ventilate si curate pentru a preveni problemele cauzate de praf si acarieni. De asemenea, este important sa evitati mediile inchise si zonele pentru fumat.

Incercati aceste remedii la domiciliu pentru a va ajuta sa va curatati sinusurile

Dupa cum am mentionat deja, toate aceste remedii naturale va pot ajuta sa imbunatatiti inflamatia si durerea cauzata de congestia sinusurilor. Cu toate acestea, daca este necesar, nu inlocuiesc niciodata tratamentul recomandat de medic.

Cat timp problema dureaza, incercati sa mentineti o dieta sanatoasa care sa ofere vitamine din abundenta (pentru a intari apararea si a combate simptomele). De asemenea, daca statul dumneavoastra va permite; nu incetati sa efectuati activitate fizica intr-un mod usor. Eliberarea de endorfine amelioreaza durerea.

Cu toate acestea, daca disconfortul persista mai mult de 10 zile fara ameliorare, este recomandabil sa consultati din nou medicul. De asemenea, daca in orice moment apare o cefalee severa sau durere faciala, febra mai mult de 4 zile sau daca va agravati dupa ce ati observat o ameliorare initiala.