Cand aveam 20 de ani, mi-am indreptat atentia catre un tanar de varsta mea care locuise mereu aproape de casa mea, doar ca nu fusesem niciodata constienta de existenta lui. Adevarul este ca nu m-a observat niciodata si, cu cat ma ignora mai mult, cu atat eram mai atrasa de el. As putea spune chiar ca m-am indragostit de el. Tortura aceea – pentru ca a fost – a durat vreo doi ani, iar cat a durat nu am avut ochi pentru nimeni altcineva.
Din fericire, timpul il vindeca si il ajuta sa treaca peste toate, iar el si cu mine continuam cu viata noastra. Stiu ca esti casatorit si tata si iti las cele mai bune urari.
Asa cum mi s-a intamplat mie, se poate intampla oricarei fiinte umane din lume. Incepi sa simti o atractie inexplicabila pentru cineva, care uneori nu este persoana tipica care ti-ar atrage atentia. Apoi, se intampla ca acele sentimente si emotii care sunt intarite -aparent- cu atat respingerea devine mai evidenta.
Putem trece prin aceasta situatie la orice varsta si chiar de mai multe ori de-a lungul vietii. Adevarul este ca sunt multe de explicat despre acest tip de emotie care apare in relatiile interpersonale si voi incerca sa raspund mai jos.
De ce sunteti atras de cineva care nu simte reciproc?
Se intampla sa idealizam persoana care ne respinge. Acest „fenomen” psihologic se numeste reactanta, termen care se refera la sentimentul care apare in orice individ care isi vede lipsit de libertate. Cu alte cuvinte, o persoana care este fortata sa aiba un punct de vedere sau o opinie care nu este al lui. In felul acesta, se creeaza o reactie emotionala care il motiveaza sa adopte un punct de vedere contrar celui care apare ca urmare a presiunii; pe langa aceasta, rezistenta la persuasiune se intareste.
Interdictia de a putea fi liber cu cineva face ca persoana sa vada iubirea lor imposibila ca pe ceva pentru care merita sa lupti. Atunci apare dorinta ireprimabila de a „urmari” acea persoana imposibila.
Un exemplu tipic este atunci cand parintii afla ca copiii lor au o relatie cu o persoana pe care nu o place. Parintii se opun acestei relatii, dar fiica insista (reactanta) sa o mentina, chiar daca este in secret. Ei vor si trebuie sa fie cu acea persoana cu orice pret si nu se razgandesc (persuasiune) chiar daca sunt amenintati cu cele mai grave pedepse. Baietii simt ca libertatea lor este ingradita de cerintele parintilor lor; Acest lucru ii face sa vrea sa-l pastreze, chiar daca asta inseamna probleme.
Tipuri imposibile de iubire
Da, de fapt exista 3 „tipuri” de iubire imposibila. Iubirea imposibila poate aparea fie ca urmare a indiferentei, deoarece obiectul iubirii tale era deja cu altcineva; motivele pot fi infinite.
Acestea sunt:
1. Iubirea fantoma
Se numeste astfel atunci cand o persoana este idealizata si i se atribuie calitati la care visam la persoana ideala. Primeste acest nume pentru ca in realitate persoana pe care o iubim nu este asa cum credem. In felul acesta ne inselam pe noi insine si ne indragostim de cineva care nu exista.
Din fericire, aceasta stare de obscuritate nu dureaza pentru totdeauna. Cand persoana realizeaza ca persoana pe care o iubeste nu este ceea ce credea, devine dezamagita si se simte dezamagita. Atunci reuseste sa puna picioarele pe pamant si devine constient de realitatea care il inconjoara.
2. Dragoste narcisista
Aceasta iubire se caracterizeaza prin faptul ca persoana cauta pe cineva asemanator cu el sau ei, sau cel putin cu trasaturi asemanatoare cu ale sale sau pe care si-ar dori sa le aiba. Este ceva asemanator unui tip de egoism exagerat in care persoana se simte superioara si considera ca cineva egal cu el sau ea este doar demn de compania lui.
Aceste tipuri de oameni cauta mereu persoana ideala si de aceea rareori sau niciodata gasesc pe cineva demn sau bun pentru ei.
Ca urmare a acelei iubiri narcisiste, persoana ajunge deziluzionata si trece dintr-un esec amoros si in multe cazuri ajunge singura.
3. Dragoste complexa
Dragostea dificila sau complexa este ceea ce face imposibila materializarea acelei iubiri atat de mult dorite. Se intampla cand exista o diferenta mare de varsta, un angajat de rang scazut se indragosteste de un sef, cineva gay sau hetero se indragosteste de o alta persoana cu gusturi diferite. Toate aceste cazuri pot deveni un tip de iubire imposibil, fie pentru ca in mintea lui exista limitari pentru ca de fapt sunt neplauzibile.
Lucrul interesant este ca acest tip de iubire este atragator pentru faptul ca este dificil; dar daca s-ar realiza, interesul pentru persoana in cauza se pierde. Ce se intampla este ca de obicei este o atractie fizica de moment, care este mai degraba ceva pasional si nu este legat de o emotie.
Aceste iubiri sunt clasificate ca fiind imposibile, deoarece conflictul face parte din el. Primul idealizeaza si dezamageste; al doilea pentru ca nu exista doi oameni la fel si al treilea pentru ca este pur si simplu imatur si pasionat.
Iubesti mai bine atunci cand te iubesti pe tine insuti
Un punct important in dragoste este ca adevarata afectiune este obtinuta doar atunci cand persoana invata sa se iubeasca pe sine intr-un mod mai bun. Acest lucru se realizeaza prin dezvoltarea unei stime de sine mai bune, respectandu-te pe tine insuti, dar mai presus de toate: incercand sa cultivi in tine caracteristicile pe care le cauti si pe care le doresti la persoana pe care tanjesti sa o gasesti.
Concluzia la care se poate ajunge este ca atunci cand se atinge adevarata maturitate emotionala, se invata sa iubeasca cu adevarat. Totusi, toate acele experiente si experiente ajuta sa te transformi intr-o persoana mai buna si sa-i vezi pe ceilalti in modul corect, astfel incat sa nu te inseli si sa fii cu adevarat iubit si iubit.