Chris Evans vorbeste despre criticile homofobe pentru un sarut lesbian in filmul „Lightyear”: „Acesti oameni sunt idioti”

Buzz Lightyear poate merge la infinit si mai departe, dar nu va merge in Emiratele Arabe Unite. Federatia statelor musulmane a interzis Lightyear, prequel-ul celebrului personaj care a inspirat jucaria Toy Story.

Decizia a fost sustinuta de alte 13 tari din Orientul Mijlociu si Asia si se datoreaza aparitiei in filmarea unui sarut intre doua femei. Actorul Chris Evans, care si-a imprumutat vocea personajului principal din film, a vorbit despre controversele pe care sarutul le-a provocat, tot in sectoarele ultraconservatoare ale tarilor occidentale. „Adevarul este ca acesti oameni sunt idioti”, a spus el intr-un interviu pentru Reuters Television. „Istoria umana este o poveste de trezire sociala constanta. De trezire si crestere, si asta este ceea ce ne face buni”, a adaugat interpretul Capitanului America in varsta de 41 de ani.

Lightyear se deschide vineri aceasta in cinematografe (aproape) peste tot. Este primul film Pixar care face acest lucru de la Onward (2020), deoarece Soul, Luca si RED au fost lansate direct pe platforma de streaming Disney+. In ciuda asteptarilor mari si a recenziilor destul de pozitive, productia atins titlurile pentru un sarut intre doua femei si pentru reactiile pe care le-a generat.

„Vor fi intotdeauna oameni care se tem, care nu sunt constienti si care incearca sa se tina de ceea ce a aparut inainte”, a spus Evans. „Dar acei oameni mor ca dinozaurii. Cred ca scopul este sa ii ignoram, sa mergem inainte si sa imbratisam cresterea care ne face oameni.” In cadrul promovarii filmului, actorul a comentat si schimbarea fizica pe care a experimentat-o, ca urmare a dezbracarii armurii Captain America, rol pe care il joaca de aproximativ zece ani in saga Razbunatorii. „La propriu, o greutate mi-a fost ridicata de pe umeri. Am slabit aproximativ 15 kilograme (aproximativ sapte kilograme). De fiecare data cand oamenii ma vad, imi spun: „Esti bine? Ai slabit putin”, a spus actorul, explicand usurat ca dupa ce s-a retras din universul Marvel nu merge atat de des la sala.

De cand a parasit saga supereroilor, Evans a aparut in Daggers in the Back (2019) si pe scurt in Don’t Look Up (2021). Participarea sa la Lightyear ii ofera primul sau rol principal din ultimii ani. Filmul spune povestea originii lui Buzz Lightyear, eroul care a inspirat jucaria, care este insotit in aceasta misiune de comandantul Alisha Hawthorne (cu vocea lui Uzo Aduba de la Orange is the new Black). Personajul Alisha are o femeie si la un moment dat in film o intampina cu un sarut. Al doilea pe care dureaza scena a terminat de eclipsat celelalte 6.300 de caseta, cu mult inainte de premiera.

Initial, momentul fusese taiat si lasat in sala de montaj, dar dezbaterea unei legi homofobe controversate din Florida a ajuns sa scoata la lumina episodul de cenzura, facandu-i pe regizori sa dea inapoi si sa includa sarutul. Intr-o scrisoare publica, lucratorii LGTBIQ de la Pixar au sustinut ca directorii companiei-mama au cerut reduceri din „aproape fiecare moment de manifestari de afectiune gay” din ultimele sale filme. „La Pixar am vazut povesti frumoase, pline de personaje diverse, revenite de la Disney reduse la firimituri de ceea ce au fost candva. Aproape fiecare moment de afectiune deschis gay este taiat la ordinul Disney”.

Comploturile taiate au fost reduse la clinchete care serveau drept instrumente de marketing. S-a intamplat cu versiunea in carne si oase a Frumoasa si Bestia (2017). Regizorul a asigurat inainte de premiera ca a existat „un moment gay” in film care s-a limitat ulterior la un dans intre doi barbati. In Han Solo (2018), atat regizorul, cat si actorul care il interpreteaza pe Lando Calrissian au sustinut ca este pansexual, dar o astfel de declaratie nu a fost reflectata in film. In Onward s-a vandut cu fanfara ca va exista un personaj LGTBIQ. Si s-a implinit pe jumatate: un liceu a cazut la un moment dat in filmare ca avea o iubita, lucru care putea fi ocolit cu usurinta prin dublare. Strategia a fost de a satisface publicul LGTBIQ cu referinte voalate care sa evite cenzura pe pietele din Est.

Toata aceasta strategie pare sa se fi prabusit cu Lightyear. Un context politic local si denuntarea unui grup de muncitori au ajutat. Dar si determinarea regizorului sau Angus MacLane, si vointa actorului sau, Chris Evans, capabil sa se ude intr-un interviu promotional si sa nu vorbeasca despre comunitatea LGTBIQ de a vinde bilete, ci de a-si revendica drepturile.