Cum sa ai grija de sistemul imunitar in sezonul gripei

Sistemul imunitar este o retea complexa de celule, tesuturi si organe care protejeaza corpul de patogeni externi cum ar fi bacterii, virusuri sau fungi si care combate orice infectie sau afectiune prezenta in corp.

Pentru a beneficia de un sistem imunitar puternic, mai ales in sezonul gripei, in continuarea acestui articol vom mentiona cateva metode usor de implementat care te vor ajuta sa ai grija de corpul tau si sa ii oferi o protectie corespunzatoare.

5 metode pentru un sistem imunitar puternic

Deoarece preventia este mult mai usor de realizat decat tratarea gripei in sine, exista numeroase metode prin care poti sa ai grija de sistemul tau imunitar astfel incat el sa functioneze cat mai bine posibil. Cateva metode usor de implementat includ:

Dieta sanatoasa si echilibrata

Axarea pe o dieta bogata in fructe si legume de toate culorile poate ajuta semnificativ la intarirea sistemului imunitar, datorita continutului ridicat de antioxidanti si polifenoli (compusi vegetali benefici sanatatii) care sustin buna functionare a acestuia.

O dieta sanatoasa ofera multe vitamine si minerale necesare corpului care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar. Daca din diferite motive nu poti obtine aceste vitamine din alimentatie (alergii, preferinte sau indisponibilitate) atunci poti discuta cu medicul de familie sau cu farmacistul pentru a recomanda o alta alternativa de obtinere a vitaminelor si mineralelor pentru sistemul imunitar.

Obtinerea unui somn odihnitor

Daca dormi mai putine ore decat normal atunci afla ca sistemul tau imunitar ar putea fi afectat. Somnul si imunitatea sunt strans legate intre ele, fapt sustinut si de un studiu publicat in 2015 [1] care a concluzionat ca participantii care au dormit mai putin de 6 ore pe noapte au avut o probabilitatea mai mare de a se imbolnavi comparativ cu participantii care au dormit 6 ore sau mai mult.

Obtinerea unui somn odihnitor poate intari sistemul imunitar si ii poate permite acestuia sa combata mai bine orice posibila infectie sau afectiune prezenta deja in organism.

Exercitii fizice moderate

Conform unui studiu publicat in 2018 [2], exercitiile fizice solicitante si prelungite pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar. Cu toate acestea, acelasi studiu a mentionat ca exercitiile fizice moderate pot fi benefice pentru sistemul imunitar, pentru protectia organismului si pentru sanatatea metabolica.

Cateva exemple de exercitii fizice moderate includ mersul intr-un ritm mai rapid, ciclism, jogging sau inot. Daca ai insa anumite afectiuni, sau ai trecut recent printr-o interventie chirurgicala atunci discuta cu medicul specialist, acesta putand sa iti recomande un plan sigur de exercitii specific pentru cazul tau.

Reducerea nivelului de stres

Conform unui studiu publicat in 2014 [3], stresul de lunga durata poate afecta sistemul imunitar prin crearea unui dezechilibru al functiilor acestuia. Atunci cand esti stresata sau ai un nivel crescut de anxietate corpul prioritizeaza anumite functii si organe din corp si ignora alte functii mai putin importante in acele momente printre care sistemul imunitar.

Daca ai un nivel ridicat de stres in mod constant atunci incearca sa il reduci sau sa il gestionezi mai bine prin metode precum yoga, meditatie sau scrierea intr-un jurnal. Aditional poti apela si la ajutorul unui psiholog sau al unui alt profesionist in acest domeniu.

Cresterea consumului de grasimi sanatoase

Nu toate grasimile au un efect negativ asupra sanatatii generale. Grasimile sanatoase gasite in somon si in uleiul de masline, printre multe altele, pot ajuta la intarirea sistemului imunitar prin scaderea inflamatiei prezente in organism.

Conform unui studiu publicat in 2017 [4] proprietatile antiinflamatorii ale uleiului de masline pot reduce riscul de aparitie a unor afectiuni cronice si pot ajuta corpul sa lupte impotriva diferitelor forme de bacterii si virusuri.

Toate aceste metode si multe altele pot fi folosite pentru a mentine sistemul imunitar in conditii optime, astfel incat tu sa fii cat mai bine protejata in sezonul gripal si nu numai. Discuta cu medicul de familie despre vaccinarea pentru gripa sezoniera si despre eventuale suplimente cu vitamine si minerale daca dieta curenta nu este corespunzatoare.

Referinte:

  1. S;, Prather AA;Janicki-Deverts D;Hall MH;Cohen. “Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold.” Sleep, U.S. National Library of Medicine, Sept. 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26118561/. 
  2. Nieman, David C., and Laurel M. Wentz. “The Compelling Link between Physical Activity and the Body’s Defense System.” Journal of Sport and Health Science, Elsevier, 16 Nov. 2018, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254618301005. 
  3. FS;, Dhabhar. “Effects of Stress on Immune Function: The Good, the Bad, and the Beautiful.” Immunologic Research, U.S. National Library of Medicine, May 2014, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24798553/. 
  4. Piroddi M;Albini A;Fabiani R;Giovannelli L;Luceri C;Natella F;Rosignoli P;Rossi T;Taticchi A;Servili M;Galli F; “Nutrigenomics of Extra-Virgin Olive Oil: A Review.” BioFactors (Oxford, England), U.S. National Library of Medicine, Jan. 2017, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27580701/.