Modalitati de imbunatatire a metabolismului

Exercitiile fizice sunt una dintre cele mai bune modalitati de a accelera metabolismul. Doar exersarea a 30 de minute pe zi te va mentine activ ore intregi.

Metabolismul serveste la transformarea alimentelor si bauturilor pe care le luam in energie. Dar care este secretul pentru a pierde in greutate cu mai putin efort? Printre metodele pe care le recomandam se numara imbunatatirea metabolismului organismului.

Unii indicatori, cum ar fi rata metabolica bazala , ne spun procentul de calorii de care organismul are nevoie. Toate acestea in functie de activitatea zilnica pe care o desfasuram. Esti interesat sa afli mai multe despre asta? Atunci nu incetati sa cititi tot ce va vom spune.

Anumite modificari ale dietei si ale stilului de viata ne pot ajuta sa imbunatatim metabolismul.

1. Faceti exercitii aerobice

Pasii pentru exercitiu pot fi de ajutor daca dorim sa lucram viteii intr-un plan de lant cinetic inchis.

Daca practicam minim 30-40 de minute de miscare pe zi, ne vom imbunatati metabolismul.

Exercitiile pot include mersul vioi, alergarea, inotul sau orice alt exercitiu sau sport. Cu aceasta vom arde calorii si vom preveni cresterea in greutate. Totusi, atunci cand facem mereu acelasi tip de exercitii aerobice, corpul se adapteaza la efort. Prin urmare, se recomanda variarea tipului de activitate.

Daca faci mereu acelasi lucru, organismul se adapteaza la efort, iar metabolismul nu va creste.

2. Faceti activitati dinamice

A avea hobby-uri care implica miscarea fizica va ajuta la imbunatatirea metabolismului, dar nu este necesar sa ne gandim exclusiv la lumea fitnessului.

Unele activitati, precum gradinaritul, luarea scarilor in loc de lift, ridicarea in picioare cand vorbim la telefon si parcarea masinii departe de destinatie, sunt exemple clare de activitati dinamice care ne ajuta sa evitam un stil de viata sedentar si sa ramanem activi.

In fiecare zi exista multe lucruri mici pe care le putem face pentru a imbunatati metabolismul. Pe care le pui in practica si care inca nu?

3. Rezistenta fizica la munca

Antrenamentul cu greutati sau alte masini de rezistenta la sala, de doua, trei sau patru ori pe saptamana, va fi ideal pentru a creste masa musculara, a ne mentine activi si, intr-o anumita masura, a imbunatati metabolismul.

Asa cum indica un studiu recent, ar trebui sa fie clar ca „dezvoltarea fortei este optimizata prin repetari scazute si rezistenta ridicata, este de obicei scopul oamenilor antrenati; in timp ce rezistenta musculara este optimizata prin rezistenta scazuta si un numar mare de repetari”.

4. Luati un mic dejun bun

Micul dejun este adesea considerat cea mai importanta masa a zilei.

Un mic dejun complet activeaza metabolismul la inceputul fiecarei zile noi. Rata metabolica scade noaptea, dupa ce nu ai consumat niciun aliment timp de cateva ore.

Celulele organismului trebuie inlocuite cu alimente sau se vor adapta pentru a supravietui cu mai putina depozitare de grasime, prevenind privarea viitoare.

5. Mananca mai multe mese pe zi

Desi este cel mai esential, micul dejun nu este singura masa importanta pentru a avea un metabolism sanatos.

Metabolismul functioneaza mult mai bine daca mancam mai multe mese mici pe zi.

Mananca portii mici, lasand doua pana la patru ore intre mese pe parcursul zilei pentru a ajuta la reglarea sangelui si a stimula metabolismul sa functioneze la un ritm mai mare.

Cand sarim peste o masa, termostatul metabolic nu mai functioneaza pentru a conserva energia ramasa.

6. Mananca alimente sanatoase in mod regulat

Trebuie sa mananci o dieta nutritiva care sa includa cantitati abundente de fibre si putin zahar pentru a-ti imbunatati metabolismul.

O dieta buna include:

  • Rosii.
  • Peste.
  • Afine
  • Cereale integrale.
  • Legume cu frunze verzi.

Mancand zahar, activam un comutator metabolic ca o modalitate de a stoca grasimi.

Nivelurile ridicate de zahar din sange, pe langa cresterea insulinei, trimit ordinul organismului de a stoca energia pe care nu o folosim sub forma de grasime. Unele alimente picante, cum ar fi chili, pot creste rata metabolica.

7. Prioritizeaza consumul de apa

Apa poate fi consumata natural sau aromata.

Intre doi litri si doi litri si jumatate. Aceasta ar fi masura lichidului pe care ar trebui sa-l ingram in fiecare zi, in cadrul unui stil de viata activ. Acest lucru poate ajuta la cresterea metabolismului.

Desi acest lucru este inca in dezbatere stiintifica, se spune ca apa rece este mult mai buna, deoarece determina organismul sa arda mai multe calorii, fiind nevoit sa munceasca pentru a se adapta la temperatura corpului.

8. Dormiti suficient in fiecare noapte

Cand nu dormi suficient, poti sa-ti fie foame chiar daca esti satul.

Lipsa somnului poate duce la supraalimentare, ceea ce compromite capacitatea organismului de a metaboliza suficient carbohidratii. Consecinta poate fi cresterea in greutate si dificultatea de a o pierde.

Potrivit studiilor, majoritatea adultilor au nevoie de intre sapte si opt ore de somn in fiecare noapte.

9. Incearca uleiul de cocos

Beneficiile uleiului de cocos devin din ce in ce mai cunoscute. Din acest motiv, sunt cei care considera ca, daca din cand in cand inlocuim uleiul de gatit obisnuit cu ulei de cocos, vom ajuta organismul sa arda grasimile mai repede.

Cel mai bun lucru este ca aceste grasimi sunt usor de digerat si reusesc sa stimuleze metabolismul astfel incat sa  arda de pana la trei ori mai multe calorii decat alte uleiuri timp de sase ore dupa ultima masa.

7. Cresteti aportul de proteine

Sursele vegetale de proteine ​​sunt deficitare, de aceea trebuie combinate cu alte alimente.

Prin cresterea usoara a cantitatii de proteine ​​pe care o consumam intr-o dieta echilibrata, organismul va fi mai bine pregatit sa promoveze construirea musculara. Aceasta, impreuna cu un stil de viata sanatos in care facem exercitii aerobice, ne vor ajuta sa atingem silueta pe care ne-o dorim.

Cand vorbim despre proteine ​​de calitate, ne referim la cele care raspund nevoilor organismului. Astfel, cei cu niveluri ridicate de aminoacizi, precum carnea sau pestele, sunt o optiune buna in orice dieta.

Din acest motiv, carnea slaba si, mai ales, ouale, reprezinta o sursa importanta de proteine ​​pentru cresterea masei musculare.

Esti gata sa incepi sa ai mai multa grija de tine? Pe de alta parte, amintiti-va ca va puteti rezolva oricand toate indoielile cu medicul sau nutritionistul de incredere.