Talibanii il vor numi pe seicul Haibatullah Akhundzada lider suprem, in ajunul anuntarii componentei primului sau guvern. In acest fel, fundamentalistii ii emuleaza pe liderii Republicii Islamice teocratice Iran in construirea noului Emirat Islamic Afgan.
Purtatorii de cuvant ale talibanilor au asigurat ieri ca discutiile pentru formarea unui guvern, care au avut loc in orasul Kandahar – locul de nastere al miscarii – s-au incheiat. Mullahul Abdul Ghani Baradar, seful biroului politic al talibanilor in Qatar si co-fondator al organizatiei, este de asteptat sa preia sarcinile de zi cu zi ale guvernului ca sef de personal.
„Consultatiile sunt aproape terminate. Guvernul islamic pe care il vom anunta va fi un model pentru populatie. Nu exista nicio indoiala cu privire la prezenta comandantului credinciosilor [referitor la Haibatullah Akhunzada] in guvern. El va fi lider si nu exista nicio indoiala despre asta”, a asigurat ieri Anamullah Samangani, membru al comisiei culturale talibane, citat de presa locala Tolo News.
Spre deosebire de prima lor experienta la putere – cand au format un consiliu guvernamental in cateva ore de la confirmarea victoriei – de data aceasta a fost necesar sa asteptam mai mult de doua saptamani pentru ca comandantii talibani sa poata integra diferitele factiuni si grupuri etnice si tribale pentru modeleaza guvernul „incluziv si islamic” cu care sa conduca Afganistanul. Potrivit presei afgane mentionate mai sus, talibanii au numit in ultimele ore si guvernatori, sefi de politie si alti comandanti ai fortelor de securitate pentru ambele provincii si districte.
De asemenea, pare clar, in ciuda apelurilor la respectarea libertatilor si a includerii pe care talibanii le-au facut in primele zile de la recuperarea puterii, ca nu vor exista femei in noul Executiv fundamentalist, potrivit declaratiilor unui purtator de cuvant al talibanilor la BBC. In schimb, fundamentalistii islamici doresc ca femeile – care reprezinta 50% din angajatii din sectorul public – sa continue sa-si ocupe posturile in administratie.
Dar promisiunile talibanilor nu se potrivesc cu realitatea: mai putin de 100 de femei jurnaliste din cele 700 care lucreaza in mod normal in tara fac asta astazi, avertizeaza Reporteri Fara Frontiere. In cautarea recunoasterii internationale si a ajutorului economic, talibanii si-au reiterat ieri dorinta de a consolida relatiile cu Beijingul. Fundamentalistii intentioneaza sa „imbunatateasca nivelul de incredere reciproca” cu China, tara pe care o considera „foarte importanta”. Regimul comunist nu si-a inchis ambasada din Kabul dupa sosirea talibanilor in capitala afgana pe 15 august.
Pe frontul intern, ciocnirile dintre rezistenta si talibani din provincia Panshir – teritoriul muntos este singurul din intreaga tara in care fundamentalistii nu si-au impus controlul – in ultimele doua zile, cu victime admise de cei doi. parti. Talibanii au sustinut ieri ca oamenii lui Ahmad Masud s-au predat. Noul guvern taliban va trebui sa se confrunte cu o realitate economica si sociala critica in saptamanile si lunile urmatoare.
Odata cu cresterea inflatiei, situatia se va agrava ca urmare a inghetarii ajutorului international, care reprezinta 40% din economia nationala. Bancile inchise de zile intregi – si cozile de oameni care asteapta sa primeasca niste numerar, salariile neplatite si penuria de electricitate sunt o realitate zilnica pentru locuitorii din Kabul si din alte orase afgane. Zeci de mii de oameni care au fugit din diferite parti ale tarii in timp ce avansul talibanilor au continuat sa rataceasca pe strazile capitalei afgane. De parca nu ar fi de ajuns, seceta intensa a lovit fermierii in acest an, dintre care multi au fost nevoiti sa isi castige existenta in orasele mari.
Organizatia Natiunilor Unite a avertizat din nou ieri cu privire la catastrofa umanitara pe care o traieste deja tara. „Astazi, aproape jumatate din populatia Afganistanului – 18 milioane de oameni – are nevoie de asistenta umanitara pentru a supravietui. Unul din trei afgani nu stie cum isi va lua urmatoarea masa. Se apropie o catastrofa umanitara”, a avertizat secretarul general Antonio Guterres. O treime din populatia afgana traieste cu mai putin de doi dolari pe zi.
Una dintre consecintele dramei umanitare este exodul oamenilor care incearca sa paraseasca Afganistanul prin diferitele sale granite in acest moment, intrucat este imposibil sa o faca cu avionul prin aeroportul din Kabul, care nu mai este operational. Mai ales numeroase sunt grupurile de oameni care asteapta o oportunitate de a fugi de-a lungul granitei cu Pakistanul, al caror guvern a avertizat in ultimele ore despre posibilitatea unei recrudescizari a violentei la frontiera.
Dupa doua saptamani frenetice si dramatice – un atac terorist revendicat de Daesh a provocat peste 170 de morti in urma cu sapte zile, ultimul zbor de evacuare al SUA a plecat cu cateva minute inainte de a incepe pe 31 august, data convenita intre Washington si talibani pentru retragerea definitiva a strainilor. trupe.
Potrivit ambasadelor straine, exista zeci de mii de oameni care au cooperat cu acestea – doar Germania vorbeste despre pana la 40.000 de colaboratori, care au dreptul sa paraseasca Afganistanul. Desi insisi talibanii au anuntat o amnistie pentru cei care au lucrat in administratia anterioara si cu ambasadele internationale, viitorul acestor oameni ramane necunoscut. Organizatia Natiunilor Unite a cerut regimului fundamentalist o „trecere in siguranta” pentru toti. Pe masura ce zilele trec, viitorul lui este din ce in ce mai sumbru.