Traim in Matrix

În ultimii ani tot mai multe persoane descoperă poate cel mai costisitor hobby de pe planetă: Gadget-urile! Fie că este vorba de calculatoare de ultimă oră, telefoane mobile, tablete, GPS-uri, periuțe electrice sau jocuri controlate cu puterea minții, lumea nu se mai satură de inovație și este dispusă a plăti orice (atâta timp cât are și cu ce să facă asta), pentru a-și stăpâni setea de cunoaștere, în cazul unora, dorința de afirmare în cazul altora sau nevoia de a comunica eficient în cel mai multe cazuri.

De ce “nevoia de a comunica eficient”? Deoarece dragii mei, trăim într-o epocă în care comunicarea așa cum eram învățați prin anii ’90, a dispărut aproape complet. Duse sunt vremurile în care ieșeam în parc să cunoaștem fete sau băieți, dispărute sunt barurile în care mergeai doar pentru conversație și ne-am luat deja adio de la ideea că odraslele noastre vor ieși vreodată să “bată mingea pe maidan” așa cum odinioară faceam noi!

Acum cel mai bun prieten al nostru este calculatorul, telefonul mobil, tableta sau mai știu eu ce. Omul, așa cum apare el în dicționar, a fost mutat în partea din spate a autobuzului, în detrimentul experiențelor virtuale. Și într-o anumită măsură, acest lucru este de înțeles, deoarece cu toții ne temem de respingere, într-un fel sau altul. Cu toții suntem îndoctrinați de către societate încă de mici copii cum că nu e bine să fim noi, ci să fim “în rândul lumii”. Și ni se repetă acest lucru de atâtea ori încât majoritatea persoanelor capătă o teamă reală de apropiere, de interacțiune.

Aici intervin companiile care speculează teama de interacțiune, oferindu-ne posibilitatea de-a ne adăposti într-o lume virtuală în care putem fi cine dorim noi, putem arăta cum dorim noi și ne putem exprima așa cum dorim noi, fără să ne temem că vom fi arși pe rug sau că se va destrăma societatea din cauza noastră. Intrăm pe Facebook, pe Twitter, pe mIRC, în World of Warcraft sau mai știu eu unde și ne pierdem tot timpul și o mare parte din viața interacționând cu persoane pe care nu le vom cunoaște niciodată și care într-o anumită măsură nu ne vor cunoaște cu adevărat!

Ce ne facem însă când din varii motive suntem obligați să facem primul pas spre realitate și ne despărțim de monitor? Ca și în paragraful precedent, și aici intervin companiile! Avem telefoane mobile pe care nu le mai folosim pentru a conversa cu prietenii ci le folosim pentru a “surfa” Internetul, posta mesaje pe Facebook sau Twitter, pentru a intra pe chatroom-uri și așa mai departe. Duse sunt vremurile în care la telefon doar vorbeai.

Să nu uităm de tablete, aceste inovații care în ultimul timp ne sunt băgate pe gât mai ceva decât actualul președinte ne-a fost “comandat” în timpul alegerilor precedente. Ați observat că peste tot la televizor lumea are iPad? Nu există știri sportive fără iPad, nu există film fără o reclama enervantă la iPad! Pe stradă iPad, peste tot numai iPad. Publicitate agresivă ca la români. În timp ce unii înțeleg prin publicitate agresivă, sugerarea unui anumit produs prin moduri cât mai variate, noi te lovim în cap cu el până-l cumperi.