Din cauza expunerii indelungate la razele solare putem suferi de imbatranire cutanata prematura, care se traduce prin aparitia ridurilor premature si a hiperpigmentarii. Lumina solata este benefica organismului nostru, deoarece stimuleaza producerea de vitamina D, insa trebuie sa stim exact cat si cand sa ne expunem la soare. Afla mai multe despre hiperpigmentarea cutanata!
Ce este hiperpigmentarea cutanata?
Hiperpigmentarea reprezinta colorarea tenului intr-o nuanta mai inchisa, determinata de o infiltratie cu pigment a stratului profund al epidermului. Hiperpigmentarea apare ca o consecinta a expunerii prelungite si repetate la soare, in special dupa varsta de 30-35 de ani.
Solarul nu este sanatos!
Expunerea la solar nu este deloc sanatoasa, deoarece prezinta o multime de efecte adverse. Razele UVA, care sunt emise de solare, accelereaza imbatranirea prematura, nu ofera protectie impotriva arsurii solare si pot genera melanom (cancer de piele).
Afectiunile cutanate pot duce la hiperpigmentare!
Pistruii sunt o forma de hiperpigmentare localizata, iar acestia se pot inmulti o data cu expunerea la soare. Pistruii apar mai des la persoanele cu ten deschis si sunt de cele mai multe ori localizati pe fata, membrele superioare sau torace. Acneea, dermatita atopica, eczema sau psoriazisul sunt traumatisme cutanate inflamatorii, care pot avea drept consecinta o hiperpigmentare reziduala.
Medicamente
Anumite medicamente, asociate cu expunerea la soare, pot cauza hiperpigmentarea pielii. Contraceptivele orale, antidiabeticele orale, diureticele, anxioliticele, antidepresivele, antiinflamatoarele non-steroidiene sau preparatele hormonale cu estrogeni sunt de evitat atunci cand vrem sa ne expunem la razele solare.
Afectiuni grave
Hiperpigmentarea cutanata poate reprezenta un semnal de alarma, facand parte din tabloul clinic al unor afectiuni severe precum boala Addison, porfiria cutanata sau sclerodermia.