Baile de aburi vaginale au castigat faima pentru presupusele lor beneficii. Se crede ca ele ajuta la reducerea crampelor, balonarii si a altor simptome premenstruale.
De ceva vreme, baile vaginale de aburi au atras atentia a mii de femei din intreaga lume, intrucat multe vedete si-au promovat practica. Acest tratament, numit si abur vaginal sau „yoni steam”, consta in expunerea zonei vaginale la aburul eliberat de unele ierburi pentru a curata si a reduce unele afectiuni. Chiar functioneaza? Exista dovezi?
Desi multe date anecdotice raporteaza beneficii, deocamdata nu exista studii stiintifice care sa arate ca utilizarea sa este eficienta. In schimb, profesionistii din domeniul sanatatii avertizeaza ca poate prezenta unele riscuri, mai ales atunci cand se face acasa si fara masurile de precautie necesare.
Cum functioneaza baile vaginale de aburi?
Pentru a efectua bai de aburi vaginale, se prepara o infuzie cu diverse ierburi. Apoi, vaginul este expus vaporilor eliberati de gatit, intr-o perioada care poate varia intre 20 si 45 de minute.
Unele spa-uri de lux ofera acest serviciu contra unei taxe mari. Pentru a face acest lucru, ei folosesc un scaun special cunoscut sub numele de „tron”, care are o gaura prin care iese aburul.
Cu toate acestea, unii oameni o fac acasa, fara elemente speciale. Pur si simplu, preparatul este introdus intr-un lighean si, dupa aceasta, femeia se ghemuieste fara haine peste recipient pentru a primi vaporii. Un prosop este adesea purtat in jurul taliei si picioarelor pentru a preveni scaparea aburului.
In general, ierburile care sunt utilizate sunt urmatoarele:
- Musetel.
- Calendula.
- Busuioc.
- Sagebrush.
- Oregano.
- Ajenjo.
- Romero.
Musetelul este una dintre cele mai folosite plante medicinale in aceasta tehnica.
Utilizari si beneficii ale bailor de aburi vaginale
In medicina traditionala, baile vaginale de aburi sunt folosite ca tratament pentru a „curata” vaginul, uterul si intregul tract reproductiv al femeii. Prin aceasta, spun aparatorii sai, este posibil sa se reduca unele probleme comune feminine, cum ar fi urmatoarele:
- Simptome menstruale: crampe, balonare, sangerare abundenta si epuizare.
- Dezechilibre hormonale.
- Mirosuri vaginale neplacute.
- Infertilitate
- Hemoroizi.
- Stres.
- Infectii.
- Dureri de cap.
Acum, este esential sa consideram ca aceste presupuse beneficii nu au nicio baza stiintifica. Unii spun ca functioneaza pentru ca imbunatateste fluxul de sange catre tesuturile vaginale, ceea ce ar favoriza vindecarea. Cu toate acestea, aceste afirmatii nu au fost dovedite de stiinta.
Desi baile de aburi vaginale au existat dintotdeauna, adevarul este ca popularitatea lor este recenta. Ei au ocupat un loc in titlurile mondiale in 2015, dupa aprobarea lor de catre celebritatea Gwyneth Paltrow. De atunci, acestea au devenit o practica oferita de unele statiuni balneare si statiuni balneare din natiunile anglo-occidentale.
De exemplu, terapeutul alternativ Claire Stone din Marea Britanie ofera terapii vaginale cu aburi de aproape un deceniu. Retelele de socializare au contribuit la promovarea practicii, datorita feedback-ului presupus pozitiv din partea celor care au facut-o. In ciuda celor din urma, baile de acest tip ar putea avea mai multe dezavantaje decat beneficii.
Deci, ce spun studiile?
Nu s-a facut nicio cercetare de calitate pentru a evalua presupusele beneficii ale aburirii vaginale. Popularitatea sa se datoreaza marturiilor si afirmatiilor online din literatura populara care, desigur, nu au nicio baza stiintifica.
Un studiu publicat in Culture, Health & Sexuality in 2017 sugereaza ca acest tip de practica ia nastere din idei precum ca corpul femeii este murdar, ca viata contemporana este daunatoare si ca este necesar sa fim in continua imbunatatire pentru a mentine sanatatea.
Dar adevarul este ca exista multe mituri in jurul sanatatii intime a femeilor. Contrar credintei populare, vaginul nu necesita produse sau tratamente specifice pentru a se curata. Dupa cum explica cercetatorii de la Women’s Health , vaginul se curata singur datorita prezentei unui microbiom, alcatuit in principal din Lactobacillus .
Acest set de bacterii produce acid lactic si alte substante care regleaza pH-ul zonei pentru a preveni cresterea microorganismelor patogene. In acest fel, ele previn infectiile si modificarile dermatologice, printre alte probleme.
Prin urmare, nu este necesar sa folositi sapunuri, vapori, pudre, bai sau orice produs chimic pentru igiena feminina. Cercetarile publicate in Epidemiologic Reviews avertizeaza ca practicile precum dusurile sunt, de fapt, daunatoare. Utilizarea sa regulata este asociata cu tulburari precum boala inflamatorie pelvina.
Acestea fiind spuse, un lucru ar trebui sa fie clar: nu este necesara spalarea sau „purificarea” interiorului vaginului. Acesta are propriul mecanism de curatare. Pentru spalarea partii exterioare, utilizarea apei ar trebui sa fie suficienta. Daca folosesti sapun, acesta trebuie sa aiba un pH neutru, fara parfumuri si iritanti.
Baile de aburi vaginale pot fi periculoase?
Nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a determina daca aburirea vaginala este sigura si eficienta. Cu toate acestea, exista o anumita ingrijorare cu privire la riscurile de arsuri cauzate de expunerea acestor tesuturi sensibile la caldura.
Un raport de caz publicat in Journal of Obstetrics and Gynecology Canada in 2019 a avertizat despre aceasta problema. Cercetatorii au prezentat cazul unei femei in varsta de 62 de ani care a suferit arsuri de gradul doi dupa ce a aplicat aburirea vaginala in incercarea de a reduce un prolaps in zona.
La randul sau, se crede ca supraincalzirea regiunii intime poate oferi un mediu ideal pentru cresterea microorganismelor care provoaca infectii. Acest lucru se agraveaza daca articolele folosite nu primesc o igiena adecvata.
Din motive de siguranta, aplicarea acestuia nu este recomandata in caz de boli ale sistemului reproducator, infectii si sarcina. In toate aceste conditii, cel mai bine este sa consultati un medic.
Vaginul are o flora microbiana care este responsabila de reglarea pH-ului si prevenirea infectiilor.
Ce sa retineti despre acest tratament?
Desi baile de aburi vaginale sunt vandute cu scopul de a imbunatati sanatatea intima, adevarul este ca acestea sunt inutile si pot fi periculoase. In conditii normale, vaginul are capacitatea de a se curata in mod natural, datorita microbiomului sau. Daca ceva va modifica echilibrul pH-ului, medicul ginecolog va poate prescrie un tratament pentru a-l restabili.
O lucrare publicata in Review of Anti-infective Therapy in 2021 a avertizat despre modul in care industria produselor si serviciilor vaginale manipuleaza realitatea pentru a crea dependenta. Ei fac acest lucru creand moduri si conceptii gresite despre curatarea vaginala. Cercetatorii avertizeaza ca numai in SUA, peste doua miliarde de dolari sunt cheltuiti anual pentru dusuri, deodorante spray, sapunuri, servetele umede si pudre.
Totusi, in cazul recurgerii la acest tip de interventie, este esential sa nu te apropii prea mult de abur pentru a preveni arsurile. Mediul in care se desfasoara trebuie sa fie igienic, precum si elementele folosite. In caz contrar, exista un risc mare de infectii.