Poti trai fara tiroida?

Hormonii tiroidieni sunt implicati in reglarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac si in multe alte aspecte. Este posibil sa traiesti fara tiroida, dar avand in vedere toate sistemele de organe implicate, este necesar sa se ia masuri care sa pastreze functiile organismului.

Tiroida este una dintre cele mai importante glande din organism. Este situat la baza gatului si este responsabil pentru reglarea numeroaselor aspecte ale metabolismului. Prin urmare, este normal sa ne gandim daca este posibil sa traiesti fara tiroida.

Aceasta glanda isi exercita functia prin producerea de hormoni tiroidieni, care actioneaza asupra aproape tuturor tesuturilor corpului. De exemplu, acesti hormoni pot creste ritmul cardiac, transpiratia sau chiar utilizarea nutrientilor.

Bolile glandei tiroide sunt destul de frecvente. Toata lumea a auzit de tulburari precum hiper sau hipotiroidism, noduli tiroidieni sau chiar cancer tiroidian. Cu toate acestea, putini oameni stiu realitatea acestor patologii sau modul in care sunt tratate.

In multe ocazii este necesara indepartarea organului, printr-o operatie numita tiroidectomie. Aceasta inseamna sa traiesti fara tiroida. In acest articol va explicam de ce se face si daca puteti duce o viata normala dupa operatie.

De ce trebuie sa traiesti fara tiroida?

Dupa cum am mentionat deja, aceasta glanda este responsabila de reglarea unei mari parti a reactiilor metabolice care au loc in organism. De exemplu, temperatura corpului, dezvoltarea sistemului nervos sau cresterea oaselor.

Aceasta inseamna ca hormonii tiroidieni sunt esentiali din gestatie, pentru ca bebelusul sa se dezvolte corect. In restul vietii, acestea sunt inca necesare pentru supravietuire.

Cu toate acestea, exista multe patologii care afecteaza aceasta glanda si al caror tratament necesita indepartarea. Aceasta operatie se numeste tiroidectomie si este utilizata pentru a trata afectiuni precum:

  • Noduli tiroidieni: sunt mici bulgari care cresc in glanda ca urmare a unei proliferari anormale a celulelor. Cele mai multe dintre ele sunt benigne, dar altele sunt greu de identificat. Din acest motiv, in multe cazuri, tiroida este indepartata din cauza riscului ca acestea sa fie cancerigene.
  • Gusa: consta intr-o marire a glandei. Aceasta marire este incomoda si inestetica, deoarece poate provoca dificultati la inghitire sau la respiratie.
  • Anumite cazuri de hipertiroidism: cele in care tratamentul medical nu este suficient pentru a controla simptomele.
  • Cancer tiroidian: dupa cum tocmai am explicat, majoritatea cazurilor in care se decide extirparea tiroidei se datoreaza riscului unui proces carcinogen.

Trebuie remarcat faptul ca, in unele ocazii, pot fi efectuate tiroidectomii partiale. In aceste cazuri, numai o parte a glandei este indepartata. Cealalta parte poate continua sa functioneze si sa produca hormoni.

Cum traiesti fara tiroida?

Adevarul este ca nu poti trai fara tiroida doar asa. Pentru aceasta, hormonii tiroidieni sunt utilizati artificial. Acesti hormoni sunt necesari vietii. Din acest motiv, oamenii de stiinta au dezvoltat medicamente care il contin intr-o forma sintetica.

Aceasta substanta de laborator inlocuieste toate functiile hormonilor naturali. Cea mai obisnuita forma de administrare este sa luati o pilula o data pe zi, de obicei dimineata. In plus, trebuie luat pe stomacul gol. Datorita acestor medicamente, puteti trai fara tiroida si intr-un mod complet normal.

Ceea ce se adauga este ca devine necesara controlul concentratiei acestor hormoni. Se face prin analize de sange.

Pe de alta parte, este important de stiut ca anumite medicamente sau produse pot altera absorbtia hormonilor sintetici. Prin urmare, atunci cand traiesti fara tiroida, anumite aspecte trebuie sa fie clare. Contraceptivele orale si antiepilepticele modifica doza care trebuie prescrisa.

In mod similar, suplimentele de fier, calciul si unele alimente pot face ca acesta sa nu fie absorbit corespunzator. Toate aceste considerente sunt explicate de medici la stabilirea tratamentului.

Este necesar sa se verifice periodic?

Desi aceasta glanda este indepartata in anumite boli tiroidiene , adevarul este ca nu poti trai fara tiroida, decat daca este instituita terapia de substitutie hormonala. Acest tratament cu hormoni artificiali trebuie urmat corect si monitorizat. Prin urmare, vor fi necesare controale medicale periodice.

Decizia finala de indepartare a glandei tiroide este luata in comun de pacienti si de medicii curatori. Riscurile si beneficiile fiecarui caz particular sunt evaluate pentru a continua cu interventia chirurgicala. Este intotdeauna ultima optiune, desi uneori este singura.